Анализа - видео: Енди Мари – човјек рођен у погрешној недјељи!

Историјски подвиг Новака Ђоковића који је комплетирао Грен слем и ‘Дјокер слем’ и даље је једна од главних спортских тема широм света.

Тенис 09.06.2016 | 22:15
Анализа - видео: Енди Мари – човјек рођен у погрешној недјељи!

Ђоковић је у недељу у финалу Отвореног првенства Француске савладао Ендија Марија са 3:6, 6:1, 6:2, 6:4 и тако освојио једини Грен слем трофеј који му је недостајао.

Новак је на тај начин је постао осми играч којем је то пошло за руком, после Роџера Федерера, Рафаела Надала, Роја Емерсона, Рода Лејвера, Фреда Перија, Андреа Агасија и Дона Баџа.

Бројни светски медији, специјализовани сајтови и стручњаци говоре о овом подвигу, а "теннисwорлдуса.орг", један од најбољих тениских портала на свету истиче да је Британац рођен у погрешно време.

"Пораз Ендија Марија од Новака Ђоковића на Ролан Гаросу било је пето финале Грен слема које је Британац изгубио. Иако је постао први Британац после 79 година који је играо 10 финала на највећим турнирима, Маријева судбина можда је негативно исписана јер је рођен у истој недељи као један од највећих играча у историји тениса", наводи се у тексту.

Разлика између двојице великих ривала је само седам дана, али је млађи успео да потпуно надмаши старијег.

"Шкот је рођен исте недеље као Новак Ђоковић и од тих 10 Грен слем финала, против Србина је играо у седам – изгубио је пет и добио два. У остала три поражен је од Роџера Федерера. И, док је Мари патио у сенци остале тројице сјајних тенисера његове ере, Ђоковић се издигао међу елиту поставши први човек од 1969. године и Рода Лејвера који у истом тренутку у свом власништву држи сва четири Грен слема".

После овог успеха, тројица чланова ‘велике четворке’ освојила су барем по један трофеј на сваком од четири највећа турнира у спорту – Роџер Федерер, Рафаел Надал и Новак Ђоковић.

"Мари има игру шампиона и знатно је напредовао током година, радећи чак и на побољшању недостатака и додавању нових оружја свом арсеналу на шљаци. Вероватно би освојио више и направио бројне успехе да не мора да игра у истој ери као ‘сјајна тројка’ чији сви чланови имају комплетиран ГС".

Међутим, уреднички тим споменутог потала наводи да у будућности може да конкурише и на земљаној подлози.

"Када се осврнемо на позитивне ствари, Мари је играо најбољи тенис на шљаци у последњих неколико година и претходно је освојио Мастерс у Риму".

И сам Британац има слично мишљење.

"Нема сумње да сам играо најбољи тенис на шљаци у каријери и надам се да ћу то пренети на траву, која је за мене много природнија подлога. Покушаћу да имам добар низ на трави, а ако се сретнемо и на тој подлози, покушаћу да извучем поуке из мечева у претходним седмицама и видети шта могу боље да урадим", истакао је Мари.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар