Погоршани услови за инвеститоре у БиХ?!

Број страних инвеститора који су пословно окружење у БиХ оцијенили позитивним смањен је у 2015. на најнижи ниво у посљедње три године.

Босна и Херцеговина 08.06.2016 | 14:38
Погоршани услови за инвеститоре у БиХ?!

Негативан тренд показали су резултати истраживања спроведеног у оквиру Програма постинвестиционе подршке који је лани обавила Агенција за унапређење страних инвестиција (ФИПА) БиХ.

Истраживањем су биле обухваћене 63 компаније основане страним капиталом које су у 2015. години инвестирале 247,5 милиона и планирале реинвестиције од 59,7 милиона евра, а 52,8 одсто њих намјерава поново да улаже. Највише компанија обухваћених истраживањем послује у металној индустрији, а слиједе фирме из сектора коже и текстила, дрвне индустрије, те пољопривреде и прехрамбене производње.

Представници 54,7 одсто анкетираних компанија сматрају да је пословно окружење задовољавајуће, 28,3 одсто њих је амбијент оцијенило добрим, 17 одсто сматра да је пословна клима лоша, док ниједна компанија није дала оцјену врло добар.

"Највећи удио позитивних одговора је забиљежен у 2013. и 2014. години, али упоредна анализа осликава пад броја одговора који пословно окружење оцјењују као добро или врло добро. То је јасан сигнал за све нивое власти да морају уложити додатне напоре како би пословни амбијент био побољшан, а улагања стимулисана", навели су у ФИПА.

Истраживање је показало да 73,7 одсто анкетираних компанија послује у складу са властитим очекивањима, 15,8 одсто испод очекивања, само 10,5 одсто изнад властитих прогноза, док се ниједна компанија није изјаснила да су њени резултати знатно изнад очекиваних.

"Највећи број компанија остварује резултате у складу са очекиваним, али евидентно је да је проценат компанија које послују испод очекивања смањен са 20,4 одсто у 2014. години на 15,8 одсто лани", навели су у ФИПА.

Генерална оцјена страних инвеститора о стручности и поузданости радне снаге, добављачима, кооперантима и услугама транспорта у БиХ је позитивна.

Члан Удружења економиста Републике Српске - СWОТ Предраг Дудуковић каже да је пословни амбијент кључан при одлуци за инвестирање и упозорава да се већ годинама ништа конкретно не чини на растерећењу предузећа како би имала вишак средстава која би могла уложити.

"Дио фирми које имају расположива средства због нестабилности окружења има страх од нових улагања док, са друге стране, постоје предузећа која немају средстава која би могла уложити", каже Дудуковић и додаје да у прилог томе говоре подаци да је продуктивност рада у БиХ мања осам пута него у Европској унији управо због застарјеле опреме, која указује на низак степен инвестиција.

Истраживање прати 41 препорука за побољшање пословног амбијента у БиХ које ће бити достављене надлежним институцијама. Оне се односе на измјене у области индиректних пореза, акциза, јавних набавки, јавно-приватног партнерства, уклањање административних препрека за бизнис, повезивање тржишта рада и образовања, регистрацију привредних друштава, радне односе, запошљавање странаца, стечај, социјална давања, стварно право, привредне спорове, извршни поступак, уређивање тржишта нафтних деривата, бољу координацију власти и отклањање колизије прописа и њихову досљедну примјену.

У компанијама које су учествовале у Програму постинвестиционе подршке била су запослена 5.934 радника од којих су 4.244 били новозапослени, док је њих 1.690 преузето кроз приватизацију или аквизицију.

Истраживање је показало да ново запошљавање у наредне три године планира 77,4 одсто компанија, што значи да ће бити отворено 1.871 радно мјесто, углавном у производњи.

Извор: Глас Српске

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

поп

08.06.2016 13:51

Ко год додје мора дати главешинама.одмах питају има ли ту и мене

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма хајде

08.06.2016 14:10

Услови нису никад ваљали. Овдје се само прате паре настале на продаји дроге, орузја, пљацком иногим другом незаконитим радњама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Књиговодја

08.06.2016 16:08

Нисмо у стању да се пребројимо а да не говоримо о инцеститорима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опа Дјурдја

08.06.2016 16:17

За улагање је потребно имати врхунске законе повољније од окружења, јефтину радну снагу, бесплатно земљиште са бесплатном инфраструктуром добре путеве,некорумпиране политичаре итд. Законе могу преписати од неких успешних земаља али како кад су неписмени, јефтину радну снагу читај робове имамо, земље џаба колико ти воља а корумпиран политичара од дна до врха можемо извозити у све земље свијета. Сва прича џаба неће ни један паметан инвеститор доћи у ову вукојебину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пасха

08.06.2016 21:24

Па ето ти буди јефтина радна снага са твојом фамелијом глупане