Нова Гвинеја: Полиција пуцала на студенте

Полиција Папуе Нове Гвинеје отворила је ватру на студенте који су протестовали против премијера те земље Питера О’Нила.

 

Свијет 08.06.2016 | 10:20
Нова Гвинеја: Полиција пуцала на студенте

Неколико студената је повријеђено, а опозициони посланици наводе и да има мртвих, што још није потврђено, преноси ББЦ.

Студенти су шетали од свог кампуса у Порт Морсбију, главном граду земље, ка парламенту. Тражили су од њега да се повуче и одговори на оптужбе о корупцији.

О’Нил је до сада негирао све оптужбе и истакао да неће поднијети оставку. На снимку до којег је дошао ББЦ види се велика група студената како бјежи док се чују пуцњи.

Осим тога, испаљен је и сузавац. Из болница је за Ројтерс речено да је најмање десет студената примљено у лошем стању.

На сликама на друштвеним мрежама такође се виде повријеђени студенти. Постоје опречне информације о жртвама – опозициони посланици тврде да је убијено четворо, а према другим подацима преминуо је један студент.

Ројтерс се позива на неименованог човјека који тврди да је чуо да је четворо преминуло на клиници у кампусу.

Међутим, из главне болнице града кажу да није било жртви. Давид Рупа, један од свједока, каже да је кренуо на посао када је наишао на протест. Он наводи да је видио сузавац и људе како бјеже, као и да је чуо пуцње.

"Видио сам полицајца како удара и шутира дјевојке које нису могле да трче довољно брзо. Плакао сам и речено ми је да ће ме убити уколико будем снимао или сликао“, наводи Рупа.

Осим тога, како наводи, видио је дим из кампуса, као и родитеље који су долазили у све већем броју како би видјели да ли су њихова дјеца добро.

Гари Џафа, опозициони посланик и критичар премијера каже да је пуцњава почела након свађе једног студента и полицијског надзорника. Према незваничним подацима студенти су полицији одбили да предају вођу протеста.

Извор: Независне/Б92

Фото: тwиттер

Коментари / 0

Оставите коментар