Пуцњаве, напади и убиства заташкани

Крајем прошле године у размаку од само 20 дана ликвидирано је троје људи у бањалучкој регији. Рада Дојчинович убијена је са два метка, Небојша Чубриловић изрешетан је на кућном прагу у центру Бањалуке, а Милан Вујичић убијен из засједе.

Република Српска 07.06.2016 | 15:44
Пуцњаве, напади и убиства заташкани

Оружани напад усред бијела дана у ужем центру града, аутомобил нестаје у пламену, нападачи са фантомкама испаљују неколико метака и бјеже – не, не ради се о акционим филмовима холивудске продукције, већ о стварним сценама. Одиграле су се у Бањалуци и околини током протекла два мјесеца.

Посљедњи случај на странама црне хронике завршио је прије два дана када су на бањалучког бизнисмена Ранка Лукића пуцали у његовом дворишту у Новој Вароши.

Док надлежни поручују да је истрага у току, грађани страхују и за своју безбједност, а Лукић се из болнице оглашава путем штампе. “Нико није имао мотив да ме нападне. Искрено, у посљедње вријеме нисам добијао никакве пријетње или претеће позиве. Никоме нисам дужан и спреман сам да помогнем у истрази”, рекао је Ранко Лукић.

Да је свака помоћ у истрази добродошла, поручује струка. Посебно је, кажу безбједњаци, важно да са полицијом сарађују они који су нападнути, бар они који преживе.

“Наравно да полиција не може рећи више, него да је истрага у току, ако се тек почиње радити. Забрињавајуће је то да вам неко дође у двориште и с вама се свађа и ви онда кажете да не знате ко је у вас пуцао; ја не могу да коментаришем случај, јер о томе имам информације које сам у медијима могао да видим, али то свакако није добро и утиче на став грађана о стању безбједности”, казао је Драгомир Јовичић са бањалучког Факултета за безбједност и заштиту.

А што мање знају, грађани се више плаше. Томе не помаже ни зид ћутања којим су се надлежни оградили. Из МУП-а поручују да су тај, али и остали обрачуни који су се посљедњих мјесеци одиграли у Српској у надлежности тужилаштава и центара јавних безбједности. Из оног бањалучког поручују да још истражују ко је прије два мјесеца у насељу Росуље запалио аутомобил бившег директора Урбанистичког завода.

Зато истрага о, међу грађанима већ прозваном, случају “фантомке” није ни покренута. Иако је све неодољиво подсјећало на филм, мјештани тврде да су на њих пуцали мушкарци са фантомкама. Потом су, препричавају, запалили преврнути теренац и побјегли. Приједорски Центар јавне безбједности само дан касније закључио је да се ништа од тога није догодило, па из МУП-а поручују да предмет не постоји.

“Врло негативна порука. Као неко ко је годинама радио на свим нивоима безбједности, ни обичан грађанин не може да одобрава такву информацију. Прво предмет постоји – ако је неко имао слијетање возилом, самим тим десило се кривично дјело угрожавање безбједности саобраћаја, затим запали се возило – значи изазивање опште опасности, а потом и пуцају на грађане са фантомкама – дакле, неколико кривичних дјела – предмет мора да постоји”, јасан је Јовичић.

Зато неки други предмети постоје и то већ дуже вријеме. Крајем прошле године у размаку од само 20 дана ликвидирано је троје људи у бањалучкој регији. Рада Дојчинович убијена је са два метка, Небојша Чубриловић изрешетан је на кућном прагу у центру Бањалуке, а Милан Вујичић убијен из засједе у Градишци. Та тешка убиства нису ријешена, а од надлежних и данас, већ чувено – истрага је у току.

Припадници јавне безбједности требало би да раде у интересу грађана, који би опет требало да знају шта то они конкретно раде. Не почну ли ускоро озбиљније да се баве кривичним дјелима и да информишу грађане о ономе што читају само на странама црне хронике, црно нам се пише. Након све учесталијих пуцњава, могло би се догодити и да пукне јавна брука.

(СБ)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Питање...

07.06.2016 13:48

И ко је одговоран за такве догађаје, како то да власт остане нијема, у каквој држави ми то живимо ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

07.06.2016 15:59

ста има власт са будалама на улици

Name

07.06.2016 16:37

Криминал у сарадњи са власти

Name

Милојко

07.06.2016 17:11

Логицна десавања након затаскавања и сакривања злоцинаца, убиства су постала нормална, злоцини и силоватељи немогу одгојити академску генерацију са манирима него бас супротно...знаци ноемално је ово све добро је да није и горе

Name

биби

07.06.2016 15:09

Онај ко је постен и без ораха у дзепу не мозе остати нијем на све ово. Паметном доста...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Необавезно

07.06.2016 15:20

Лоса кадровска политика, неструцни људи постављени за руководиоце у МУП-у.. Јаваслук је зиви, али нико не смије да то казе... П.С. Горе наведени факултет има истакнут допринос, засто је такво стање... Пола "инспектора" га је купило...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОЗНА

07.06.2016 15:30

БИХ = Нагорњи Карабах.

ОДГОВОРИТЕ