Дјеца у Сребреници обољела од менингитиса

Кроз Сребреницу се пронијела вијест о ширењу менингитиса међу дјецом у основној школи и вртићу, што је забринуло становнике, а нарочито родитеље дјеце која похађају ове јавне установе.

Република Српска 07.06.2016 | 14:07
Дјеца у Сребреници обољела од менингитиса

Међутим, љекари који су први примили двије дјевојчице обољеле од менингитиса кажу да нема разлога за забринутост, јер је период инкубације вируса два дана, обољела дјеца су на вријеме збринута у зворничку болницу, тако да су остала дјеца сигурна.

„Дефинитивно се не ради о епидемији, имамо само два случаја и то из исте породице, тако да се није раширило, а осим тога, та дјеца нису у то вријеме била у обданишту нити у школи да би могло доћи до евентуалне епидемије или ширења. Поред тога, била су још четири сумњива случаја, али након анализа установило се да дјеца не болују од менингитиса“, казао је доктор Нермин Џанић, љекар у Јавној установи Дом здравља Сребреница.

Др. Џанић је додао да је вирус менингитиса одувијек присутан, али да дјеца добијају заштитне вакцине које онемогућавају његово ширење.

Директорица вртића „Полетарац“ Тифа Ефендић каже да је све вријеме у контакту са Домом здравља у Сребреници и епидемиолошким одјељењем при зворничкој болници, јер раде са најосјетљивијом категоријом друштва, дјецом, те да нема мјеста ширењу панике и дезинформација међу становницима и родитељима.

„Ја могу да потврдим да та дјеца нису из вртића, да не бораве у вртићу. Родитељима смо дали сугестије како да поступе уколико примијете симптоме. Ми смо се нашли у неугодној ситуацији, родитељи долазе, свако има право да дође, а ми нисмо добили никакву званичну одлуку да бисмо морали да затворимо вртић, није проглашена епидемија“, рекла је Ефендић.

Она је напоменула и да су сви васпитачи у вртићу упућени о томе како да препознају симптоме менингитиса и да ће одмах дјеловати уколико примијете нешто сумњиво, али је додала да је за сада све под контролом и сигурно.

И поред увјеравања љекара, грађани Сребренице кажу да су уплашени јер су угрожена дјеца. Неки кажу да ће размислити да ли ће своју дјецу послати у школу и вртић, јер им је сигурност на првом мјесту.

„Ја нисам неки паничар, али супруга је доста опрезнија, тако да је она сазнала за то да у Шејлином разреду има дијете које је обољело од менингитиса. Међутим, немам потврђене информације, али без обзира, планирамо дјецу да припазимо од школе пар дана“, рекао је Ахмед Устић, отац двоје дјеце која похађају сребреничку Прву основну школу.

Менингитис је обољење које захвата мождане опне и које може оставити трајне посљедице по обољеле.

Извор: Анадолија

Фото: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар