Бањалучани желе цјелодневне карте!

Грађани који више пута дневно користе градски превоз сматрају да је неопходно увести цјелодневне карте за све линије.

Република Српска 07.06.2016 | 11:33
Бањалучани желе цјелодневне карте!

Већина путника има мјесечне карте, али оне не важе за све линије, па да би дошли са једног краја града на други морају да плате двије или три карте.

Бањалучанка Тања Л. сматра да је градски превоз скуп и лоше организован, па каже да се често више исплати возити аутомобилом.

"Да бих од Лауша дошла до Инцела потребно ми је најмање 5КМ. Аутобусом за који имам мјесечну карту возим се до центра, а онда до Инцела и назад морам платити 2,4 КМ", каже ова Бањалучанка за "Еуро Блиц" и додаје да би увођење цјелодневних, односно вишедневних карата побољшало услугу градског превоза.

Да јавни превоз у Бањалуци треба унаприједити, и боље организовати, сагласан је и предсједник Удружења возача и ауто-механичара градског и приградског превоза Драшко Талијан.

"Граду смо давно предложили да јавни превоз узме под своје, продаје карте и од тога плаћа услугу превозника. Нису хтјели, а иза свега стоје интереси јаког превозничког лобија", рекао је Талијан.

Сматра да је апсурдно да мјесечна карта за градске линије једног превозника не важи за његове аутобусе који саобраћају на приградским линијама.

У Одјељењу за комуналнте и стамбене послове и послове саобраћаја истичу да немају ништа против увођења цјелодневних односно вишестаних карата.

"Организоваћемо састанак са превозницима и видјети шта мисле о томе. Идеја није лоша, али се бојимо да превозници немају итереса за то", наводе у одјељењу.

Бањалучани за једнократну карту плаћају 1,4 КМ у градском а 1,6 у приградском превозу. Мјесечна радничка карта кошта 36,5 КМ, ђачка око 26 КМ, а пензионери плаћају око 13 КМ. Бањалучани који желе мјесечну карту за све линије платиће нешто више од 50 КМ.

У Сарајеву, карта која сат времена важи у свим градским аутобусима кошта 1,6 КМ, а карта која важи 24 часа на свим линијама је 5,3 КМ.

Београђани такође имају олакшицу у виду појединачних карата за неограничен број вожњи, па тако за 90 минута, у зависности од зоне, плаћају од 1,4 до 6,3 КМ. Могу да купе и карте у трајању од једног до пет дана, које коштају од четири до 38 КМ.

Извор: Мондо.ба

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Предо.

08.06.2016 20:50

Бусеви су дотрајали, И загадјују околину.Треба увести трамваје под хитно.

ОДГОВОРИТЕ