Наглим топљењем леда пријети катастрофа

Лед на Арктику би могао ове или наредне године да се скроз отоп, што се није десило претходних 100.000 година, тврде научници.

Свијет 06.06.2016 | 22:34
Наглим топљењем леда пријети катастрофа

Амерички Национални центар за снег и лед објавио је податке који показују да је 1. јуна измерено да лед прекрива око 11,1 милион квадратних километара Северног леденог океана, док је последњих 30 година био на око 12,7 милиона квадратних километара.

„Верујем да лед на Арктику нестати, тачније да ће се у септембру ове године задржати на простору мањем од милион квадратних километара. Ако не ове, до тога ће доћи наредне године“, изјавио је професор Питер Вадхамс, са Универзитета Кембриџ.

„Топљење леда односи се на централни део Арктика и Северни пол“, додао је он.

Верује се да је Арктик последњи пут остао без леда пре око 120.000 година. Поларни регион се веома загрева, а томе су допринели „бомба циклон“, поплаве у Великој Британији, и торнада ван сезоне у САД.
Истраживања говоре да би за пет година просечна глобална температура могла бити већа за 0,6 степени Целзијуса а

Вадхмас сматра да ће то бити веома озбиљан ударац за глобално загревање.
Међутим, мање морског леда довешће и до тамније површине Земље па ће се тако абсорбовати и више сунчеве енергије.

„Налазимо се у возу који јури, научници пиште да би стао, али политичари додају угаљ како би наставио да иде“, изјавио је др Глеик.

(Индипендент)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Једноставно

06.06.2016 21:30

Све је топлије. Вода заузима веци простор. Мора доци до нових миграција. Мислим на Холандију и Бангладес. Загадјење али и нуклеарни покуси углавном САД-а. Земља ма колико велика је ограницен простор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

врста 8472

07.06.2016 05:18

Могло се догурати далеко...стета. Ми смо врста која због своје самозивности није достојна планете на којој зивимо. По мени сат за одбројавање је активиран...изумирање је наса неминовност!!!

ОДГОВОРИТЕ