Зашто је извјештај о атентату на Зорана Ђинђића и даље тајан?

Повјереник Родољуб Шабић сматра да се мора преиспитати одлука Владе да информације из "Извјештаја о обезбјеђењу предсједника Владе" остану недоступне јавности.

Србија 06.06.2016 | 22:24
Зашто је извјештај о атентату на Зорана Ђинђића и даље тајан?

Шабић каже да када је писан извјештај о атентату на Зорана Ђинђића, није постојао закон о тајности таквих података.

Тринаест година послије атентата на премијера Зорана Ђинђића извјештај који је сачинила комисија и даље није доступан јавности. Повјереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић каже да у тренутку када је извјештај написан није постојао закон о тајности таквих података, већ је тај закон донијет касније.

"Ми данас имамо закон о тајности података који поред осталог предвиђа не само да тајна буде установљена, да класификација буде извршена на начин и у складу са одредбама тог закона, него предвиђа и обавезу преиспитивања тајности. Дакле и код докумената највећег степена тајности сам закон каже да без посебног захтјева јавности, дакле новинара, било кога, да онај који је тајну одредио треба да је преиспитује, чак и у случају највећег степена тајности, најмање једном у 10 година", рекао је Шабић.

Чедомир Јовановић, који је и тада био посланик, каже да се у извјештају налазе изјаве службеника у влади и да је сигурно постојао разлог због чега је проглашен тајном, а да влада ДС којој је тада припадао није спречавала објављивање извјештаја.

"Немам ништа против да се објави, али послије свих оних суђења и свега онога што је та суђења пратило , поступака који су услиједили након првог степена , у другом и трећем, ту заиста не постоји никакав простор за било какву дилему, а чињеница да су данас тако нервозни, па знате шта, то ме додатно мотивише", рекао је Јовановић.

Шабић наводи да је још 2008. године тадашњој влади указао на низ недосљедности у вези са тајношћу тог документа.

"Подсетило ме да сам ја још пре 8 година био у прилици да одбацим једну жалбу, једног новинара, мислим да је био баш из ваше куће, из формалних разлога. Дакле не можете поднети жалбу поверенику против владе, а овде су информације тражене од владе. Тада је влада једним неформалним писмом, али експлицитно одбила да да те информације", додао је Шабић.

Предсједник Владе Србије Александар Вучић рекао је прије неколико дана да ће тражити да се скине ознака тајности са извјештаја комисије, коју је предводио Жарко Кораћ, и свједочења појединих људи о убиству премијера Зорана Ђинђића.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар