Почело суђење за злочине над Србима у Сребреници и Братунцу

Читањем оптужнице и изношењем уводне ријечи Тужилаштва БиХ почело је суђење Изету Арифовићу, Суаду Смајловићу и Амиру Салиховићу, оптуженима за злочине почињене над српским цивилима на подручју Сребренице и Братунца.

Босна и Херцеговина 06.06.2016 | 21:49
Почело суђење за злочине над Србима у Сребреници и Братунцу

У оптужници се наводи да су Арифовић, Смајловић и Салиховић, као припадници оружаних снага Сребренице у саставу такозване Армије БиХ, у јуну и јулу 1992. године убили српске цивиле на подручју општина Сребреница и Братунац, преноси Бирн.

Према оптужници, Изет Арифовић звани Ћиза убио је цивила српске националности који је, са још седам особа и четири мртва тијела, довезен у полицију у Сребреници након напада на село Залазје 12. јула 1992. године.

Арифовић је оптужен и да је 21. јуна 1992. у мјесту Ратковићи убио Живана Продановића, који је раније предао оружје и сједио свезаних руку.

Тужилаштво БиХ другооптуженог Смајловића терети да је пуцао у двојицу цивила након што су изведени из полиције.

"Након што су њихова тијела натоварена на камион, оптужени Смајловић је, примијетивши да једна од жртава даје знакове живота, пуцао рафалом, те су на на тај начин усмртили двојицу заробљених цивила", навео је тужилац Мирослав Јањић.

Трећеоптуженог Салиховића Тужилаштво БиХ терети да је преостале цивиле одвезао у непознатом правцу, а посмртни остаци неких жртава пронађени су послије рата.

Лејла Човић, адвокат оптуженог Арифовића, истакла је у уводној ријечи да се оптужница заснива само на изјави једног и то заштићеног свједока.

"Часни суде, од 37 свједока које је Тужилаштво најавило, само један, и то заштићени, помиње мог брањеника. Увјерена сам да ћете након спровођења свих доказа и ви доћи до закључка да Изет није крив", рекла је Човићева.

Одбране друге двојице оптужених, такође, сматрају да је оптужница неоснована, те да њени наводи нису тачни. "Основа за кривично дјело у овом случају не постоји и одбране оптужених ће то и доказати", навела је Мирна Делалић, адвокат оптуженог Смаиловића.

Наредно рочиште, када би Тужилаштво требало да испита првог, заштићеног свједока 0-2 биће накнадно заказано.

Извор: Срна

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Лија

07.06.2016 17:19

Како ствари стоје, доказаће се да су се несрећни Срби сами поубијали а потом закопали на непознатој локацији.

ОДГОВОРИТЕ