Жене из БиХ све чешће супруге Арапа

Све је учесталија појава склапања бракова између жена из БиХ и бизнисмена из арапских земаља који су већ ожењени.

Босна и Херцеговина 06.06.2016 | 15:50
Жене из БиХ све чешће супруге Арапа

Уз пристанак оца или брата, Босанке постају друге, па чак и треће жене страним држављанима, али остају живети у БиХ, пише БИРН.

Тридесетшестогодишња Сарајка, која из првог брака има двоје деце, постала је друга супруга једном Арапу.

Упознавање преко видеопорука

Она појашњава да се око два месеца, путем телефона и видеопорука, упознавала с његовим начином живота и обичајима. Њен отац је дао пристанак за склапање брака и вјенчали су се у Сарајеву.

“Пристала сам свесно на такву врсту брака. Венчани смо пред Алахом...”, каже Сарајка.

Она тврди да познаје још двадесетак жена које су постале друге, а једна и трећа жена Арапу.

Венчања у БиХ обављају особе које су у вери и оне им издају папир који није важећи како по исламским, тако и законским прописима у држави.

У Исламској заједници у БиХ наводе да немају података о овој појави.

Уколико би евентуално неки имам обавио такво венчање, био би дисциплински одговоран јер би то значило кршење процедура које постоје унутар Исламске заједнице.

Прије обављања шеријатског, у БиХ је потребно обавити општинско венчање, које се ради у складу са Породичним законом.

Према том закону, није могућа полигамија – да један супружник има више од једне супруге.

Свесна је да јој муж неће бити с њом сваки дан

Пристајући на брак са Арапином, Сарајка је, како каже, била свесна да муж неће с њом бити сваки дан.

Појашњава да он долази у БиХ скоро сваки месец, и то овиси о обиму посла који ради у својој држави или у БиХ.

“Што се тиче мог мужа, он је једна душа од човека. Сваки дан се чујемо и видимо преко тих видеопозива. Мени не недостаје тих лепих ријечи и упућивања пољубаца”, прича Сарајка, истичући да је у потпуности осетила његово поштовање и љубав.

Према речима Сарајке, време док јој муж није у БиХ користи да буде с децом, одмори се психички и једноставно “за себе”.

“Кад је он ту, ја уживам, ходам...”, каже она.

Женама које се удају за Арапе она саветује да морају прихватити да им мужеви неће бити ту константно, јер су већ ожењени, имају децу и посао у другим државама.

“Ако је жена пристала да дели мужа с другом женом, мора прихватити услове које носи такав брак”, напомиње она.

Приликом склапања брака са Арапом, Сарајка је добила мехр, односно одређену имовину или износ који јој супруг даје ако дође до развода. Уз то, наглашава, сваки јој мјесец даје одређени износ како би могла уздржавати себе и децу, као и за друге трошкове.

“Претежно, они траже жене које су разведене и имају децу, да им обезбеде неку будућност. Њима није у интересу да имају децу с тим женама, мада има и таквих случајева”, каже она.



Удала се за Кувајћанина са 23 године

Њену судбину дели и девојка из БиХ која се с 23 године удала за Кувајћанина и постала његова друга жена. Тврди да је реч о “браку из љубави”.

Обје саговорнице носе хиџаб. Због осуде средине, 23-годишњакиња не жели да откријемо у којем бх. граду живи. С новим супругом, како је казала, вјенчао ју је имам којем не жели открити идентитет.

Сарајевски муфтија Енес Љеваковић тврди да Исламска заједница у БиХ нема никаквих егзактних података о појави да Арапи венчавају жене из БиХ као своје друге или треће жене.

Због тога, истиче Љеваковић, не могу се подузети мере јер се не крши процедура Исламске заједнице, односно не јављају се “нашим имамима матичарима”, те да нису “регистровани у матичним књигама вјенчања при меџлисима Исламске заједнице”.

“Исламска заједница у потпуности поштује државне законе који прописују процедуру венчања. С друге стране, тиме се осигуравају права женама и оне су заштићене”, каже Љеваковић, напомињући да су жене заштићене једино ако држава признаје одређену заједницу као брачну, а што се постиже “цивилним” венчањем.

Унаточ непостојању података, Сарајка каже да познаје 20-ак жена које су се удале за Арапе.

“Знам да их има и у другим градовима где се практикује ислам, има исламски факултет и доста покривених жена”, каже она и наглашава да Арапи жене вернице.

Њен муж, како тврди, није захтевао да носи никаб, вео преко лица, онако како носе жене у арапским земљама.

Сарајкин муж је од ње старији 15 година. Она напомиње да је старосна разлика између жена и Арапа који их жене од двије до 20 година.

“Ако већ имају поред себе једну која је њихова вршњакиња, онда је нормално да ће тражити млађу. Мада има и случајева да траже жене својих година”, каже она, појашњавајући да Арапи који жене супруге из БиХ најчешће долазе из Саудијске Арабије, Емирата, Кувајта, Египта и Либије.

Адвокат Есад Хрвачић наглашава да на подручју БиХ нико нема право на полигамију.

“То је основни постулат европског права и немогуће је примењивати шеријатско право, по којем се може закључити брак с више жена”, каже он.

Према Хрвачићу, Породични закон не прописује казне за полигамију.

(БИРН)

(Фото: Синиша Пашалић / РАС Србија)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Даидза

06.06.2016 14:32

То само раде к...е.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

06.06.2016 17:57

Полигамија, брак са висе зена у БиХ постоји у пракси медју муслиманима који зеле на тај нацин радјањем дјеце попут сиптара на Косову и Метохији да преотму Бисну од СРБа. Зато СРБима није ниста друго остали него такидје да се зене са висе зена, да њима да радјају дјецу, напуне земљу и владају њоме. Ако неце СРБи тако да раде хоце муслинани!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сиротиња

07.06.2016 10:20

Вјерујте ми , социјални статус и сиротиња је у 90 посто слуцајева ..

ОДГОВОРИТЕ