Новаку мач "Златни Витез - Свети Стефан Деспот Српски"!!!

Српски тенисер Новак Ђоковић, светски рекет број један, биће први носилац мача "Златни Витез - Свети Стефан Деспот Српски".

Тенис 06.06.2016 | 14:45
Новаку мач "Златни Витез - Свети Стефан Деспот Српски"!!!

Ђоковићу ће ово признанње бити уручено у среду, 8. јуна, на Свечаној Спасовданској додели признања Витез феста 2016 у Старом двору.

Како је најавио је Управни одбор Краљевског реда витезова, који је и организатор фестивала Витез фест који се сваке године одржава на Београдској тврђави, мач је ручни рад ковача Жељка Пантића из Смедерева и реплика је средњевековног једноипоручног мача Светог Деспота Стефана Лазаревића, са изгравираном орнаментиком на оштрици, кожној ручки и фотроли.

Овај велелепни мач је специјално искован за ову прилику уз консултацију археолога и стручњака за средњовековно оружје Марка Алексића, и најлепша је историјска реконструкција светски признатог "српског" мача икада рађена у Србији до данас, наводи се у саопштењу.

Због тога га је Управни Одбор Краљевског Реда Витезова наменио "највећем савременом планетарном српском витезу Новаку Ђоковићу", додаје се у саопштењу.

На истом догађају Краљевски ред витезова ће уручити и признања свим заслужним институцијама, појединцима, учесницима и партнерима који су помогли да се одржи Витез Фест 2016.

Ова витежка манифестације одржава се сваке године на празнике Врбица и Цвети, са благословом патријарха српског Иринеја, а под покровитељством кнегиње Линде Карађорђевић.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар