Марићка: Село нежења у близини Приједора

У селу Марићка, удаљеном око 25 километара од Приједора, живи око 200 неожењених мушкараца. Заокупљени својим свакодневним обавезама и не размишљају много о томе.

Република Српска 06.06.2016 | 11:52
Марићка: Село нежења у близини Приједора

Пољопривреда, али и борба за опстанак у потпуности су окупирали нежење овога села које је некада било пуно дјеце, младих брачних парова, крштења...

Данас је све на минимуму. Некада пољопривредни крај, данас је миран. Екипа Анадолије затекла је тек понеку особу на путу до Марићке, али и у селу. Сви су, како нам казаше, на њивама и обављају своје свакодневне обавезе.

О проблему несклапања бракова говорио је Славиша Панчић, свештеник у парохији Марићка. Подсјетио је да у овој парохији постоје три матичне школе у којима има веома мали број дјеце.

"Што значи да, генерално, села у БиХ на неки начин нестају и то је проблем, не само ове парохије него и других мјеста у БиХ. Статистика је једноставна јер је '70-их година било у просјеку 50 склопљених бракова на годишњем нивоу. Крштених је било 80, 90 или 100, а умрлих 20, 30, 40. Међутим, 2014, 2015, 2016. и, вјероватно наредне године, све се окренуло. Сахрана 40, 50, крштења пет или шест, вјенчања два или три, и то све говори",испричао је свештеник Панчић.

Истакао је да само у овом селу има око 200 нежења који су већ давно требали да буду родитељи, али, нажалост, нису.

"Генерално, проблем је рат који је учинио своје, али не треба гледати у прошлост него у будућност. У овом селу има око 200 мушкараца који су већ требали да склопе брак и имају макар по једно дијете. Дакле, 200 мушкараца по једно дијете је 200 дјеце и све те школе би на неки начин биле пуне", нагласио је свештеник Панчић.

Рјешење, како је казао, постоји.

Фото: Анадолија/ Самир Јордамовић

"Мислим да они који су задужени за такве ствари имају рјешење. Има и много људи који су у неким јаким фирмама, имају по 40 година, али нису у браку. Једноставно, његов претпостављени треба да му постави услов: или брак, жена и дјеца, или умањена плата. Или упражњено радно мјесто на које би дошао неко ко има двоје или троје дјеце", појаснио је свештеник Панчић.

Према његовим ријечима, тако је урадио Запад. И у Марићкој, као и у већем дијелу БиХ, проблем је незапосленост, али има и оних који су запослени, а не одлучују се на брак.

"У овом селу има 15 дјеце, а школа је од првог до петог разреда. За овај простор, врло мало. Марићка, као парохија, има око 410 домаћинстава, али има три подручне школе и све три су малтене у фази затварања. Дакле, много је оних који се нису оженили или удали и који би требали да склопе брак", поручио је свештеник Панчић.

Таквог мишљења нису и нежење овог села. Разговарајући са новинаром Анадолије, мада пред камере нису хтјели, становници поручују да је "брак њихова приватна ствар".

Како кажу, они се баве свакодневним обавезама, углавном пољопривредом и да ли ће се неко од њих оженити тиче се само њих и никог више. Такође, поручују да је мало оних дјевојака које би живјеле на селу, јер сви углавном желе у град.

(Анадолија)

(Фото: Анадолија/ Самир Јордамовић)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

009

06.06.2016 10:50

Досао враг по своје, нека сад и Додик поведе јос један рат и убрза то јос висе. Све је то политика донијела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

адам

06.06.2016 11:21

Трази бољу парохију у граду су сељаци за њима као и многи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле

06.06.2016 11:59

Ти људи сто немају дјеце углавном не раде нигдје или се пољопривредом баве то додје на исто,једноставно људи не могу ни себи за хљеб зарадит а камоли за дјецу,једини кривци за такво стање није рат, нити људи вец су за то криви политицари који су узели све сто се могло узети, попови су некад били најуценији људи у крају,а тај поп нема појма о зивоту

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрачајски прота

06.06.2016 12:47

Ееее дјецо моја, у моја времена жене се ништа није питало, јер Бог је казни, јер тако је шћео. Кад се жена Богу почела да свети, Бог кажњава ободвоје. Сад мушка глава стере рубине, а жене по плацу купују узенгије. У Јелићки, Градини, Нишевићима, Радосавској... па све горе и доље од Крупе па до Шипова, све је исто. За два'ест три'ест година овдје, послије 900 година, неће бити живе душе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.06.2016 15:14

И то је превисе.