Нема преговора ни клањања на паркингу

Драган Мектић, министар безбједности БиХ, рекао је данас да неће преговарати са представницима параџемата и ако им буду затворени њихови "џемати".

Босна и Херцеговина 06.06.2016 | 22:46
Нема преговора ни клањања на паркингу

Представници параџемати најавили су уколико им затворе "џемати" да ће клањати на паркингу.

"Неће они клањати на паркингу јер је то јавно мјесто и по Закону простор који служи за паркирање возила", одговорио је Мектић представницима параџемата.

Коментаришући најаве припадника селефијског покрета који су поручили да уколико им се забрани обављање њихових вјерских потреба у параџематима да ће то обављати на паркинзима и који су тражили да им се доставе докази како представљају опасност по безбједност у БиХ, Мектић је рекао да селефије нису партнери званичним институцијама у БиХ.

"Ми би били неозбиљни да се на те захтјеве осврћемо. Ко су они да ми њима достављамо доказе против њих. Па ваљда они треба да доставе доказе да нису екстремни и да не производе овдје насилни екстремизам. Ако ми дођемо у ситуацију да доказујемо њихов екстремизам и да су проблематични са становишта безбједности, онда ће се то доказивати на надлежним институцијама", рекао је Мектић.

Појаснио је да полиција доставља извјештај Тужилаштву, а Тужилаштво Суду и да даље иде доказни поступак.

"То што они желе и шта покушавају да овдје буду, да се наметну као партнери, да држава са њима преговара, то не долази у обзир. Чуо сам њихову изјаву да уколико не могну у џамијама да ће обављати своје вјерске обреде на паркинзима, не може ни на паркингу. Није паркинг мјесто за молитве, него јавна површина намијењена за саобраћај и возила", поручио је Мектић.

Он је додао да не могу они узурпирати једну такву површин, те да ће сутра тражити да узурпирају нешто друго. "Не може. У овој држави морају да схвате да постоји закон о слободи вјере и ту је речено гдје се религијске потребе могу испољавати. Не могу то радити гдје они хоће. Паркинг није њихов", рекао је Мектић додајући да је законом дефинисана намјена паркинга.

Мектић боравио у Њујорку на самиту шефова полиција земаља чланица УН

Мектић је данас одржао конференцију за новинаре након повратка са самита шефова полиција земаља чланица УН одржаног у Њујорку говорио о резултатима овог састанка.

"Од 13 мировних мисија колико Уједињене нације имају у свијету, БиХ у три мисије има полицијске службенике, а ријеч је о Кипру, Судану и Либерији", истакао је Мектић.

Мектић је рекао да је делегација БиХ преговарала о одласку бх. полицијских службеника у још двије мировне мисије у Конгу и Дарфуру.

Казао је да је БиХ добила цертификат да може да обучава и полицајце из других земаља за мировне мисије УН-а у свијету, те да очекује долазак експерата УН-а како би разговарали о могућности да БиХ оформи контигент од 100 полицијских службеника који би добили своју мировну мисију негдје у свијету и како би се том контигенту могли прикључити и полицајци из других земаља, нагласивши посебно заитнересованост да то буду полицајци из региона.

„Очекујемо разговоре са представницима УН-а о овоме и надам се како ће се то и десити. То ће много да кошта, потребно је добро логистички опремити овај контигент, додатно обучити, и створити услове за центар у којем ће се обучавати“, рекао је Мектић.

Додао је да би се обука овог контигента и логистика, сва опрема која много кошта финансирала из донација. Истиче да у три мировне мисије у свијету тренутно борави 33 полицијска службеника, те да БиХ не финансира њихов боравак тамо, већ да су он тамо на трошку УН-а.

„То нас ништа не кошта, а у БиХ је у протеклих 15 година, од кад наши полицијски службеници бораве тамо, на неки начин ушло пет милиона долара“, казао је Мектић.

Говорећи о извјештају Стејт Дипартмента, Мектић је рекао да је у том извјештају препознат допринос БиХ у борби против тероризма, те најавио да ће Вијеће министара БиХ рјешити питање преклапања надлежности полицијских тијела у БиХ.

(Агенције/Независне новине)

Коментари / 39

Оставите коментар
Name

Миле

06.06.2016 09:46

То Драгане, не дај лабаво!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

некоИЗмасе

06.06.2016 18:44

Мислим да је господин Мектиц,изузетно паметан и способан цовјек,да му овај циркус око "парадземата" нетреба,нек то препусти "експерту" Дзеваду да не прима дзаба 2700км мјесецно пара градјана РС. Незнам да ли смо свјесни да ових "парадземата" у Европи има на хиљаде,све је ок док постују закон,јер да није ЕУ би их одавно позатварала,стога Драгане окани се цоравог посла и хапси ову банду на Власти која покра Бога Отца и јос и не крију лопови ста раде

Name

некоИЗмасе

06.06.2016 19:25

Нека Драган просета Сарајевом или Врелом Босне на Илидзи,тамо је дозвољено на сваком цоску се молити,ах да ста лупетам,то правило не вази за оне који имају новац Арапе у овом слуцају

Name

Правда

07.06.2016 10:16

Ако је ово паметан цовјек онда смо сви ми на погресној планети.

Name

не мој мајке ти

07.06.2016 16:54

Дај цовјеце подји да радис ствари за које си постављен.Ја сам сигурно веци Србин од тебе,али мени не сметају сто клањају,јер знам да ми ти никад неце нањети стету.Цувај ти народ од лопова и црвених дјавола пљацкароса.Кад видис да клањају,мирно продји поред њих и несметај.

Name

Остоја

06.06.2016 10:18

Парадземати, питање које се намеце, јесу ли њихови цланови колективно припадници анти дрзавне организације. Ако јесу треба колективно судити тим припадницима а на дрзавним институцијама је да прузе доказе за то, ако нису ста они треба да доказују. Они су само једно удрузење формирано ба бази вјерских убједјења. Врацамо ли се у средњи вјек или је несто друго у питању

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрски

06.06.2016 11:19

Па и СНСД је против дрзаве као и парадземати.

Name

цх

06.06.2016 10:29

А знаци висе си богу не смијемо молити приватно!Него једино у Црквама и Дзамијама.Ово није било ни код Тита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рс.

06.06.2016 12:00

Пробај клањати у Свици на паркингу.. Одмах прдекана.. Зато не паметуј

Name

Пикси

06.06.2016 10:30

Не можеш ни ти ништа против ове политичко-тајкунске мафије? Па удри по другима, да заборавимо шта сте обећали...а, нисте ни први ни задњи који обећавају у празно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знам

06.06.2016 10:30

Хоце ли забранити у јавност и да се неко прекрсти?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

уна48

06.06.2016 11:15

Зна се које религије у Босни имају и регистроване и тацка. Никакве друге секте нису позељне,.

Name

ре

06.06.2016 11:46

Ко теби брани да се прекрстиши на јавном мјесту. Признаћеш, то је једноставније од клањања.

Name

Мики

06.06.2016 10:32

Оперез Драгане са овим питањима, посебно овај мјесец !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

06.06.2016 11:09

А сто овај мјсесец...? Да неце мозда талибани из 23,7 % територија БИХ одредјивати да ми морамо пратити њихова уцења ? Да морамо замотавати дјевојцице од 3 године на улици ?

Name

Јој Драгане

06.06.2016 21:03

Баш си глуп Драгане. Тих твојих талибана има више у напреднијем дијелу Босне, него на 51% + Брчко. То се захвали свом Рудоњи, који их и увози да би мајмуне као што си ти препадао. Док ти дежураш на прозору, у назаднијем дијелу људи живе, може те и најгори пензионер из Федерације купити, Додикова фукаро!

Name

Драган

07.06.2016 08:33

Којих то 51 % Босне И херцеговине контролису селефије и талибани, Бањалуку, Мркоњиц Град, Модрицу, Бијељину ? Знас ли мозда који је и колики хрватски дио, а засто ви имате свега 23,7 % ? Ког селефију је Додик увезао ? Гдје људи пријете да це се спаљивати и скакати са кровова од глади ? Момак то мозес да прицас на васем парадземетском сколском цасу, али у цивилизованом и хрсицанском дијелу БиХ, видис не мозе !

Name

зумба

06.06.2016 10:42

Како онда могу клањати на Црвеном тргу у Москви?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕТЕРАН

06.06.2016 17:23

ДРАГАНЕ,национално си обојен превисе ,опери се ,вјеруј бит це нам лаксе..или опет хоцес да се ратује,...цццц..

Name

Драган

06.06.2016 10:58

Слажем се за те џемате. А ко је извршио покушај атентата на премијера Републике Србије? То питање не сме под тепих!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рс.

06.06.2016 12:28

Па исти ови који хоће да нам узурпирају паркинге

Name

Лија

06.06.2016 11:34

Није ми јасно зашто се овај ''свемогући'' министар безбједности толико брине о активностима тзв. параџемата, вехабија, селефија и њима сличних, а не брине се што у министарству којим они министрује, припадници полиције клањају на радним мјестима, дакле службеним просторијама, носе браде непримјерене послу којим се баве, промовишући радикални ислам. Министре, мети смеће у твом ресору па кад пометеш, пређи у друга ''дворишта''.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанац

06.06.2016 13:45

Сметају ли ти и цетницке браде, јаране. Или само "парадзематске"? Ста је с сепурењем цетницких одреда по Б. Луци и Висеграду.... То кад це то бити слика РС-а. Интересантно, па ти то не смета. Искрено, мени сметају и једни и други. Теби????

Name

За Босанац:

06.06.2016 14:12

Прво се мало образуј, заврси основну макар, па писи овде. Цетници су први европски антифасистицки покрет, борци за слободу свог народа. Они се не разносе се бомбама диљем свијета, не замотавају дјевојцице од 3 године на улици, не пуцају на америцке мабасаде, не разносе полицију у Бугојну, не убијају војнике у Сарајеву, полицајце у Зворнику итд итд...

Name

ре босанац

06.06.2016 16:17

Ја сам писао о појави да службеници полиције у државним институцијама, у вријеме када обављају редовне послове безбједности, на радном мјесту у службеним просторијама упражњавају вјерски обред клањања. У једној, како је ви волите звати, ''мултиетничкој држави'', то је потпуно непримјерено понашање, из више разлога, а основни је што у то вријеме запостављају онај посао за који су плаћени. Прекрајање униформе и прављење кратких панталона је такође противно правилима о ношењу службене униформе. Ношење браде је такаође противно правилима понашања службеника полиције. А о Равногорском четничком покрету, ношењу брада итд. можемо причати кад званични органи ове тзв. државе донесу одлуку да забрањују постојање и дјеловање тог удружења. Мени је јасно да је прошло вријеме када је мој друг Едиб, заједно са мном у сласт јео чварке и сланину, али не могу да замислим данас мог друга Едиба у кратким панталонама, великом брадом и жељом да свијет мијења намећући то мени и другима. И што је најгоре, намећући то силом и терором, убијањем оних који не мисле као он.

Name

ЖИКА Ж

06.06.2016 12:17

ПУСТИЋЕ ИХ ДА СЕ БРАНЕ СА СЛОБОДЕ! ЈАСНО МИ ЈЕ ДА ДРЖАВА ИМА КРИМИНАЛЦЕ АЛ, ДА КРИМИНАЛЦИ ИМАЈУ ДРЖАВУ, НЕЋЕ МОЋИ А ИЗГЛЕДА ДА МОЖЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министре

06.06.2016 13:08

Покрените поступак утврђивања злоупотреба накнада за превоз, од стране 90% запослених у институцијама бих. Ријешите фиктивне пријаве пребивалишта запослених, на основу којих се годишње украде неколико милиона марака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

07.06.2016 10:17

ПДП

Name

Ком

06.06.2016 14:05

Може се пуцат из калашњикова кад побједи Ноле Клањат се несмије Несмије се ни крстит на јавним мјестима А је министра и фаце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Од срца

06.06.2016 14:22

Ово је отисло предалеко и полако се разводњава. Министре, не уплици се у детаљисање са њима, него поступи по закону ста год закон казе. Само тако је исправно. Вехабије се одвдје позивају на право на вјеровање које је по свим законима и нормама загарантовано свима и свугдје. Покусавају извуци забрану парадземата на јавну поврсину и тиме направити јавни спектакл. Постоји закон о окупљању градјана који захтијева најаву и одобрење надлезних институција. Ово се мозе овако натезати данима и годинама без рјесења и са могуцносцу конфликта при свакој молитви. Те клањаце на паркингу, те паркинг је за паркирање аута, те ми смо платили паркинг мјесто... оде то у недоглед. Као она о Марку:"Море Марко не ори друмова! Море Турци не газ'те орања!" Овдје није проблем у клањању, него како дерадикализовати ову групу и уклопити их у нормалан зивот без конфликата. Конфикт је оно сто они оцекују у нади да це им дати повода да бране оно у ста вјерују и за то погину. Ј.б..а, они лете у рај, а недузни пролазници у ваздух.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја

06.06.2016 15:22

Стаје се Драго напео кода има тврду столицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анализа запада

06.06.2016 18:19

Ако хоцете јос након толико година злог рата показивати брадама да градите будуцност , драги суградјани много сте одлутали негје гје није висе клањање битно по вас интерес. Господин зна како се ствара сигурна територија а будуцност такодје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Талибан

07.06.2016 06:41

Дотични министар треба да се бори против тероризма у Зворнику, покушаја линча предсједника владе Србије, одласка џихадиста на страна ратишта, а не да му је главна преокупација гдје ће ко клањати или се на други начин молити и колико је било присутних на Равногорском постројавању.

Name

Леко

06.06.2016 19:13

Неки дан на аеродрому Никола Тесла видим богатте арапе како клањају покрај паркинга на трави,око њих полиција посто њихово обезбедјење такодје се моли,вјерујем да је за друге то забрањено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

07.06.2016 08:20

Видиш да и у Београду не може на паркингу, већ на трави поред паркинга. У чему је проблем, Мектић је у праву. Гдје ћемо са возилима, у џамије, цркве,,,,,,,,,,,,

Name

Расо

06.06.2016 21:44

Е па госп-министре,рекао си,па онда то бар покусај спровести,да осетимо да је обецање једнога политицара,бар било у покусају да се спроведе.Само да бар мало будемо и ми задовољни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјанин

06.06.2016 23:08

Мектицу, не интересују нас ти болесници него кад це бити ухапсени Цовиц, Додик и Изетбеговиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

07.06.2016 09:17

Мислим господине Мектицу да сте изостали из образовања у пола Лондона,Париза итд људи клањају и моле се Богу на отвореноме и ко им мозе ста,нормално без вредјања и на потребном мјесту где нецес никога сметати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рс.

07.06.2016 12:55

Стисни сад јајца Па клањај у паризу..јавно...и европљани су вас се заситили...