"Сексологија" у школским клупама?

Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске иницирало нове мере популационе политике. Предложено да се нови предмет уведе у средње и у основну школу од петог разреда

Република Српска 06.06.2016 | 09:58
"Сексологија" у школским клупама?

Због изразито лоше демографске слике Републике Српске која прети најгорим могућим сценаријем у наредним деценијама, надлежне институције одлучне су да што пре појачају мере популационе политике. Једна од њих је и увођење предмета "сексологија" у основне школе, од петог разреда и у све средњошколске установе, које је иницирало Министарство породице, омладине и спорта.

На недавно одржаном састанку Савета за демографску слику Републике Српске, министар породице, омладине и спорта Јасмина Давидовић нагласила је значај што раније едукације о репродуктивном здрављу становништа и да је то једна од водећих идеја кад је у питању појачање мера популационе политике.

"Једна од идеја је да се од следеће школске године у основне школе од петог разреда и у све средње школе као час разредног старешине уведу предавања о репродуктивном здрављу. Предмет 'сексологија' обухватио би различите теме о односу младих људи према сексу и репродукцији уопште, али и теме које се тичу полно преносивих болести, последица касне едукације и слично, а предавања би, осим разредних старешина и наставника, држали и различити стручњаци из ове области", рекла је Давидовићева и подвукла да јој је то један од главних задатака текућег мандата:

"Иако је то тема о којој се говори годинама, она је један од основних циљева мог мандата и ја ћу се потрудити колико буде у мојој моћи да га спроведем у дело".

С друге стране, директор Педагошког завода Републике Српске Предраг Дамјановић сматра да је то изразито комплексан процес и да је увођење прилагођеног садржаја у већ постојеће, сродне предмете, као што је биологија, за сада довољан ниво едукације за младе.

"Увођење новог предмета на већ постојеће било би велико оптерећење за ученике. Такође, кршио би се закон о основној школи, на основу којег се зна тачан број предмета за одређени школски програм основних и средњих школа. На ранијим састанцима надлежних министарстава и нашег завода установили смо да је тренутно најбоље решење увођење прилагођеног материјала у већ постојеће предмете, односно часове биологије и одељенске заједнице, а у којој мери се то спроводило, и у којој се спроводи до сада, зависи и од стручних сарадника унутар самих школа. Сматрам да је то за сада довољно, што не значи да у неком будућем периоду нећемо разматрати и могућност увођења посебног предмета о репродуктивном здрављу у школе. Наравно, то ће онда подразумевати да се смањи број часова из неког од постојећих предмета, како би сексологија нашла своје 'фиксно' место у школском систему", рекао је за "Новости" Предраг Дамјановић.

 
"ГУГЛ" ПРЕСТИЖЕ ПРЕДАВАЧЕ

Верица Глиговић истиче и све масовнију примену интернета код основаца, односно доступност различитих информација, услед чега је врло тешко утицати на то на који начин ће селектовати то што виде, односно, прочитају тамо. Ипак...

"Говор о увођењу сексуалног васпитања као предмета пре неколико година односио се искључиво на средње школе. Данас када су 'Гугл', а и све друштвене мреже ушли чак и у ниже разреде основних школа, кад је деци доступно све што је онлајн, на нама, просветним радницима, одељенским старешинама, учитељима, а и родитељима је да децу на прави начин информишемо, помогнемо им да разлуче које информације су им корисне, а које не. За разлику од средњошколаца, више него 'Гуглу' основци још нама верују више".
 

Наставница српског језика у Основној школи "Змај Јова Јовановић" у Бањалуци, али и разредни старешина једном шестом разреду, Верица Глиговић, сматра да је пожељно појачати едукацију о репродуктивном здрављу у нижим разредима, јер се старосна граница уласка адолесцената у полне односе сваке године снижава.

"Ми свакако на часовима одељенске заједнице и сада причамо о пубертету, о мушко-женским односима, а у старијим разредима се на часовима биологије обрађује репродуктивно здравље. Увођењем новог предмета, или корекцијом постојећих садржаја, важно је да у сарадњи с родитељима децу исправно информишемо и сви заједно допринесемо томе да се смањи број нежељених трудноћа, абортуса и оболелих од полно преносивих болести. Корекција часова одељенске заједнице и додатна едукација одељенских старешина свакако би били корак напред у решавању овог проблема", рекла је Глиговићева.

(Вечерње новости)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Неце моци, не моје дијете!

06.06.2016 08:17

Знаци моземо дјеци од 11 година пустати порнице и оне болеснике из ријалити програма!? Који су ово морони смислили? За ово је крива ЛГБТ популација! Уводе неморал у сколе на задња врата!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

06.06.2016 10:14

Све сто је до јуце била светиња многих а посебно МОРАЛ у име лазног напретка и бриге за ДЈЕЦУ и будуцност цовјецанства се проглашава старомодним, застарелим, непотребним и сувисним. На тај начин се перфидно врши РАЗБОЗЕЊЕ и разарање цовјека на земљи и његово сводјење на ниво зивотиње од које смо постали по Дарвинивој теорији еволуције. Кад видимо како сада у име науке и просвецености поједини људи размисљају, зиве и раде морамо назалост са Дарвином да се слозимо иако знамо да је Дарвинова теорија лазна да су заиста многи људи данас очигледно постали од цовјеколиког мајмуна од које су покупили све његове звјерине крволицне особине и атрибуте. Зато многи људи висе незнају од мајмуна ни да мисле, нити боље од мајмуна да зиве и раде. На помолу је перфидно унистење свих бозански вредности и људски драгицјености у СРБском Народа у РС као и свих други народа на свијету у коме дјаво све висе влада. Због тога удружимо своје људске снаге у заштити наше дјеце и њиховог права да она и даље буду само дјеца а не бијело мишеви у лабораторији Новог свјетског поретка који је нови само по своме имену а стари по својој дјаволској мржњи према Богу и цовјеку. У дјеци нашој се продузује живот нас. Она требају зато да буду Родитељима својим у њихове старе дане утјеха и ослонац à не цовјеколике зивотиње медју којим влада закон јацег. Не правимо због тога од дјеце своје РОБОВЕ СЕКСА ЗА КОЈИ ОНИ НИСУ У ТИМ СВОЈИМ ДЈЕЦИЈИМ ГОДИНАМА НИ УМНО НИ ФИЗИЧКИ ЗРЕЛИ! ПУСТИМО ДЈЕЦУ У МИРУ ДА ОДРАСТУ И ТАКО ДА ПОСТАНУ НОРМАЛНИ ЉУДИ!

Name

блбл

06.06.2016 08:23

Стимулисати дјецу петог разреда да се поцну сексати само да би нас било висе је болесно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пајович.

06.06.2016 19:49

Људи 'ШТА' је са вама мене сексају вец 37 година на послу.НЕСМЕМ да писнем, верујтеми то је истина.

Name

Бојан Нишевић

06.06.2016 08:48

Направите ви економске и друштвене прилике такве да млади не бјеже из земље. Отварајте фабрике и смањите давања мафији. Нека мафија узима од народа 2-3% рекет зато што влада њим, а не 50-60% па ће онда и дуже владати а и демографија ће бити боља. Ви мислите тиме што ћете натоварити још наставника-предавача сексологије на леђа народу да ће то доприњети бољој популацији. Па ви сте људи или безобразни или ограничени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

докторица

06.06.2016 10:54

Побогу људи цитате ли ви текст цијели или сте стали код наслова...и да ли се уопсте разумијете у медицину и репродуктивно здравље? Да ли сте свјесни у каквом свијету зивимо и колико је управо тој насој дјеци доступно свега? ЦИТАЈ: Сексологија у свом стиву сигурно неце садрзавати у себи слике из порница или не дај бозе присиљавати дјецу на неке неморалне радње. Зна се на који нацин се за тај узраст прилагодјава садрзај! не будите примитивни!!!Сексологија не знаци само размјењивање тјелсних излуцевина, "богохуљење" , "разврат", "Неморал"...како наводите ви "невини" ... Сексологија знаци уцење о репродуктивном здрављу, превенцији незељених ефеката прераног секса, свјест о полно преносивим болестима и на крају и знацај репродукције за демографску слику...или бисте радије да вам дијете у незнању током првог секса покупи ХВП, сифилис, херпес и тако остане ем болесно ем наруси репродуктивне могуцности?????Када сте ви матори цули уопсте за ХПВ на примјер и јесте ли се икада тестирали, м? знате ли да данас 93 одсто људи посједује неки од типова вируса? знате ли ста све изазива, м? наравно да појма немате, па како це дијете од 10, 12, 14 година??а једина превенција сигурна је кондом! То је врло себицно према дјеци!!! Не дао бог да комсија из села цује да дијете похадја предмет цији назив поциње на "секс"... то је вама проблем...себицност и примитивизам катастрофалних размјера!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

06.06.2016 14:52

Зивите "господо" по заповјестима Десет Заповјесзи Бозији и небојте се тада никакви заразно болести које се преносе сексуалним путем и нико од вас "сексолога" неце више морати да брине за репродукцију или биолиску обнову и опстанак СРБског народа. На васе перифидне понуде гласно и јасно одговарамо у име насе дјеце за које јос увијек одговарамо пред Богом и дрзавним законина НЕ. Хвала глобалустима и сексолозина на њиховој понуди. Нека њихове кћери у духу новог времена куци доводе умјесто зетова снаје а синови умјесто снаја зетове. Ми нецемо да наса дјеца зиве развратно у духу новог времена геј популације горе од скота вец зелимо да наса дјеца обозена зиве по Закону Бозијем!

Name

докторица

07.06.2016 12:47

Ви сте господине тотално мимо теме отисли и поприлицно бркате појмове. засто сматрате да родитељи који зеле да им се дјеца едукују у том смијеру не вјерују у Бога и какве то везе има једно с другим??? Зеља да дијете на вријеме припремите на оцајне околнсти данасњице у којима це да се креце не питајуци бас вас за све и вјера у Бога?? О цему ви прицате? о десет Бозијих заповијести? Ево да вас није ми никад не би цули за њих??!!! Бозе помози.... за васу информацију, у Бога и добро вјерујем, али такодје сам, као здравствени радник врло свјесна свеприсутности злоупотребе секса, полнопреносивих болести поготово и вјерујте, јако је младих људи медју заразенима, не би вјеровали колико младих и колико их је. а све усљед касне едукације, односно спознаје о ризицима које им доноси доступност свега. Друго, засто мислите да це вам дијете куци педера довести јер се едукује на вријеме?? па бас супротно...па ваљда га треба упознати са могуцим посљедицама упустаа у хомосексуалне односе да би их на вријеме избјегао? сексологија је колико сам схватила из текста само један од могуцих назива за предмет који би се бавио репродуктивним здрављем?? ста ако се предмет буде звао нпр бас "Репродуктивно здравље"...?? или слицно...а имао би исти садрзај као "Сексологија"....јел вам то онда ок???тј онда вам то није "богохуљење" и "неморал" ил ста...заиста не разумијем васе резоновање...али ок, нек вам је са срецом та васа "природна селекција"

Name

Данијел

06.06.2016 14:16

Можете ви уводити шта год хоћете у школе, чињеница је да Срби изумиру. Уосталом, што мање људи, мање је и сиромаштва.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

06.06.2016 14:27

Да, апсолутно сам за. Било је о овом полемика и прије једно 10-15 година кад сам ја ишао школу само одустало се зато што је то тада било скоро па непознато поље (мислим на сексологију, не на секс). Дјецу треба информисати шта је секс, шта су полно преносиве болести, којим се све путем преносе, шта је "сигуран секс", контрацепција, побачај и ризично сексуално понашање. Сексологија је много више од онога што већини падне на памет када чујемо тај појам пошто често бркамо појам сексологије и порнографије. Сексологија је прије свега наука, а порнографија, то сви знамо шта је.

ОДГОВОРИТЕ