Рок за преиспитивање одлуке 25. јун

Народна скупштина Републике Српске припремила је одговор Уставном суду БиХ на одлуку о неуставности Дана Републике Српске, а захтјев за преиспитивање одлуке биће достављен до 25. јуна.

Босна и Херцеговина 06.06.2016 | 09:22
Рок за преиспитивање одлуке 25. јун

У тиму Народне скупштине наводе да су припремили довољно аргумената на основу којих очекују да Уставни суд БиХ прихвати захтјев за преиспитивање одлуке, а након тога је и стави ван снаге.

У одговору Републике Српске, између осталог, наводи се да Дан Републике има секуларни карактер и да се не односи на вјернике било које конфесије, већ на све народе и грађане који живе у Српској, пише "ЕуроБлиц".

"У уставно-правној теорији не постоји институт емотивног прихватања или одбијања одређених догађаја, било о ком народу да је ријеч у погледу обиљежавања празника и других светковина, па тиме и Дана Републике Српске јер то ни по чему не представља уставно питање", наводи се у одговору тима Републике Српске, на чијем је челу савјетник предсједника Народне скупштине Миле Дмичић.

У одговору се подсјећа на став Венецијанске комисије да је 9. јануар "инспирисан догађајем од посебне важности за само један од конститутивних народа, што је болно за људе који припадају другим заједницама", те поставља питање на који начин је могуће утврдити да су догађаји од 9. јануара 1992. године болни за припаднике осталих конститутивних народа и да ли је осјећај бола својствен колективитетима или је пак везан искључиво за индивидуалитет.

У одговору се наводи и пракса ЕУ јер се дани које институције ЕУ означавају као празничне и нерадне подударају са вјерским празницима, те да је видљиво да се одређени вјерски празници славе и као државни и да се државе, па чак и институције ЕУ не устручавају да истакну ту повезаност.

Уставни суд БиХ утврдио је 26. новембра прошле године да је члан Закона о празницима Српске који говори о 9. јануару као Дану Републике неуставан, те да Народна скупштина Српске у року од шест мјесеци тај закон мора усагласити са Уставом БиХ.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Декларацију у којој се наводи да Дан Републике неће бити укинут чак и ако Уставни суд БиХ, евентуално, донесе одлуку којом би овај државни празник прогласио неуставним.

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

стојан

06.06.2016 09:34

Времена су ме натјерала да не славим ни свој родјендан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведок

06.06.2016 11:14

Уставни суд Босне и Херцеговине игнорисе институције Републике Српске.Конкретно институције фонда ПИО Републике Српске на целу са Мирсадом Цеманом пуке цињенице и вријеме је за аларм јел деградирање и ускрацивање утврдјених права јесте крсење устава БиХ а то је Кривицно Дјело.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

радомир несковиц

06.06.2016 11:56

АРГУМЕНТИ КОЈИ СУ НАВЕДЕНИ СУ "ТАНКИ" И НЕ ВЈЕРУЈЕМ ДА ЋЕ УСТАВНИ СУД ПРЕИСПИТАТИ ОДЛУКУ. ТРЕБАЛИ СУ ОБАВИТИ СТРУЧНУ РАСПРАВУ О ТОМЕ, АЛИ ЉУДИ МИСЛЕ ДА ЈЕ СВА ПАМЕТ ОВОГ СВИЈЕТА У КАБИНЕТИМА

ОДГОВОРИТЕ