По чему су Тесла и Ђоковић слични?

Србија је мала земља. Поносимо се инатом кад немамо чиме другим. Ипак, цео свет зна за нас због њих двојице - Николе Тесле и Новака Ђоковића.
 

Србија 05.06.2016 | 21:53
По чему су Тесла и Ђоковић слични?

До сада вам је сигурно наслов запарао уши - Новак Ђоковић и Никола Тесла највећи Срби. Наравно, никако нисмо желели да умањимо дела и значај српских великана попут Светог Саве, Вука Караџића, Милутина Миланковића, Михајла Пупина, Иве Андрића и многих других, који су у различитим епохама представљали своју државу. Свако од њих има своје место и у Србији и свету, које нико не може да им оспори.

 Ипак, два наша јунака су због својих успеха у свету науке и спорта помогли и својој отаџбини да изађе из анонимности. О њима двојици уче деца и студенти од Америке до Аустралије. Колико различити по свему, толико њих двојица имају и неке додирне тачке - скромност, генијалност, упорност, идеју... Злобници би рекли да можда претерујемо, да као и све мале земље своју националну инфериорност у многим областима прикривамо успесима појединаца. Или да смо једноставно претерали, или да Нолету није место уз Теслу, или...

Позвали смо неке угледне, цењене људе да проверимо нашу теорију. И нисмо скроз у криву. Саговорници „Блица” сматрају да нема претеривања у случају Ђоковића и Тесле. Они су српски бренд и у различитим епохама најбољи амбасадори Србије.

"Жеља да буду препознати често је опсесија малих нација, па се тако некада и вампири, као што је Дракула, проглашавају херојима како би се земља извукла из анонимности. То је урадила Румунија, али ми имамо конкретне људе који су Србију широм меридијана прославили. То јесу Ноле и Тесла. Такве представнике свака земља може само да пожели. Зато и не чуди што су Британци Ђоковићу својевремено нудили куле и градове уколико прихвати њихов пасош", каже за „Блиц” професор економије Млађен Ковачевић.

Председник САНУ Владимир Костић каже да земљу чине људи и да се по њима некада и државе препознају.

"Дела Новака и Тесле су препознатљивија од земље одакле долазе. Да би неко с ових простора био препознатљив у свету, поред својих стручних, научних или спортских резултата, мора да буде и изузетна личност да би издржао ограничења свог географског порекла. Њих двојица то и јесу и зато за њих то ограничење и не постоји", каже Костић за „Блиц”.

Сличан став има и социолог, професор Ратко Божовић.

"И Тесла и Новак су рођени да буду натпросечни. Таленат не бира земљу него личност. Њих двојица то јесу и зато су њихова имена познатија него земља одакле долазе. Тако нешто је могуће везати само за људе који имају свој идентитет и поверење у своје могућности и потенцијал. То је заједничка карактеристика и Ђоковића и Тесле и зато су њихова имена планетарни појам", тврди Божовић.

Академик Матија Бећковић каже да су Тесла и Ноле обележје Србије из две епохе.

- Тенис је оно што је некада била наука, тако да је Ноле сада највећи српски научник. Уз то, још нико не негира да је он Србин, што са Теслом није случај. Бојим се да ће, ако овако настави, забранити тенис - каже у свом стилу Бећковић.

Проучавају га у америчким уџбеницима

Новак Ђоковић ушао је у књигу која се изучава на америчким универзитетима а тиче се социјалне психологије. Ова дисциплина повезује утицај социјалног окружења са психом, а као један од најбољих примера аутори су за то узели Новака Ђоковића.

„У његовом погледу нема ни љутње ни бола, већ радости и среће. Овако је Ђоковић реаговао после освајања сета у четвртфиналу Аустралијан опена“, наводи се у уџбенику.

Ноле: Тесла је највећи

У разговору за бразилски лист „Глобо”, први рекет планете истакао је да је далеко испред њега Никола Тесла, изумитељ, електроинжењер, физичар, машински инжењер, и један од најзначајнијих људи 20. века.



"Од свих људи на свету, највише ценим Теслу, нашег научника. То је вероватно највећи Србин који је икада постојао", рекао је Ђоковић, одговарајући на бројна приватна питања из рубрике „Два минута”.

(Блиц)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

сања

05.06.2016 17:51

Свака част Ноле Србине Сви Срби су уз тебе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аа

05.06.2016 17:57

Да се не лажемо Никола Тесла није рођен у Србији...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

05.06.2016 18:20

ТЕСЛА НИЈЕ РОЂЕН У СРБИЈИ АЛИ ЈЕ ОН СРПСКЕ НАЦИОНАЛНОСТИ И ВЈЕРЕ ПРАВОСЛАВНЕ, ОТАЦ МУ ЈЕ БИО ПРАВОСЛАВНИ СВЕСТЕНИК И ТО НИКО НЕ МОЗЕ ДА ОСПОРИ. СРБИ НИСУ НИСТА УЦИНИЛИ ДА ГА ЗАСТИТЕ , ДЈЕЦА А И ОДРАСЛИ СВЕ МАЊЕ ЗНАЈУ О ЊЕМУ,МИСЛИМ ДА ЈЕ ЦАК ТЕСЛА ЦЈЕЊЕНИ НА ЗАПАДУ НЕГО У СРБИЈИ. НОЛЕ ЈЕ ПРАВИ ЦОВЈЕК И ПАТРИОТА КОЈИ СЕ НЕ СТИДИ СВОГА ПОРИЈЕКЛА И НАРОДА,СВОЈЕ ДРЗАВЕ,ХИМНЕ И ЗАСТАВЕ ТРОБОЈНИЦЕ КАО НЕКИ ДРУГИ И СВИМА НАМ ТРЕБА БИТИ ПРИМЈЕР.

Name

Милојко

05.06.2016 18:42

Никола Тесла никад није нарочито потенцирао своје српско поријекло нити има доказа да је био велики националиста.

Name

аа смјесан си

05.06.2016 18:44

Па ста бих могао да буде неко цији је отац српски свестеник,а мајка циста Српкиња ко суза?

Name

Бане

05.06.2016 18:01

Само ниједан Србин није стекао славу у својој земљи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славко

05.06.2016 18:43

Свака цаст Новаку али људи, одвадите мало, упоредјивати спортисту са људима који су помјерили границе науке попут Тесле и Пупина је смијесно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гауда

05.06.2016 19:04

Свака цаст обојици,Ноле је велики тенисер, мозда и највеци, али ми је немогуце поредити неког са Теслом

ОДГОВОРИТЕ
Name

аууу

05.06.2016 21:50

Ни по цему.Један је створио свјетло у тами а овај други искористава мајмуне који гледају уопсте спорт и тако зарадјује милионе.Никакве продуктивности од његовог замахивања нема осим рекреације тијела.Остало је залосно и тузно.Тесла,геније, умро као сиромах а овај це умријети као богат цовјек са пилецим мозгом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за ауууу

06.06.2016 05:50

С ста си ти створио, прицас глупост и паметујес и завијас као пас.