Сљедеће сезоне ћемо имати два дебитанта у Премијер лиги БиХ!

По завршетку првенстава у Првим лигама РС и Федерације БиХ, познати су шампиони ентитетских лига, који ће наредне сезоне играти у новом систему Премијер лиге БиХ - први пут са 12 клубова.

Фудбал 07.06.2016 | 20:00
Сљедеће сезоне ћемо имати два дебитанта у Премијер лиги БиХ!

Крупа и Металеге-БСИ и званично су шампиони Републике Српске, односно Федерације БиХ и од наредне сезоне играће у Премијер лиги БиХ, која ће први пут у историји бројати 12 екипа.

По завршетку првенстава у Првим лигама Републике Српске и Федерације БиХ, тимови из Крупе на Врбасу и Градачца осигурали су титуле, те ће се придружити Зрињском, Слободи, Широком Бријегу, Сарајеву, Жељезничару, Челику, Раднику, Олимпику, Витезу и Младости.

Крупа је већ одавно осигурала шампионско славље и први, историјски пласман у најјачи ранг бх. фудбала. Тим Слободана Старчевића одиграо је одличну цијелу сезону, дуго је водио битку са Младости, али је екипа из Велике Обарске на крају посустала и осигурала екипи надомак Бањалуке да на јесен дебитује у Премијер лиги БиХ.

У посљедњем, 32. колу Прве лиге Републике Српске, Крупа је титулу овјерила убједљивим тријумфом против Козаре. Било је 4:0. Сезону је тако окончала са 74 бода, чак 12 више од другопласиране Младости, која је на затварању сезоне славила на свом терену против комшија, Звијезде 09 из Етно села Станишићи 3:2.

Велика борба вођена је у Лиги за опстанак. Из прволигашког друштва испао је некадашњи шампион БиХ Леотар из Требиња, те двије Слободе, из Мркоњић Града и Новог Града. Одавно прежаљени били су Дрина ХЕ из Вишеграда и Власеница.

Сутјеска је у Новом Граду играла 0:0 и сезону завршила са 48 бодова. Исти број бодова освојили су Леотар и Слобода (МГ), али су Фочаци у кругу од те три екипе имали најбољи међусобни скор и једини од екипа из Лиге за опстанак "преживјели" у прволигашком друштву.

У Првој лиги РС наредне сезоне играће екипе које су напустиле премијерлигашко друштво, бањалучки Борац, Славија, Дрина и Рудар Приједор, те шампиони Других лига РС Слога из Добоја (запад) и вјероватно Подриње из Јање (исток).

ТАБЕЛА ПРВЕ ЛИГЕ РС

ЛИГА ЗА ПРВАКА:

Крупа 74, Младост (Велика Обарска) 62, Текстилац (Дервента) 51, Козара (Градишка) 49, Звијезда 09 (Етно село Станишићи) 48, Борац (Шамац) 31.

ЛИГА ЗА ОПСТАНАК:

Сутјеска (Фоча) 48, Леотар (Требиње) 48, Слобода (Мркоњић Град) 48, Слобода (Нови Град) 39, Дрина ХЕ (Вишеград) 25, Власеница 12.

За разлику од Прве лиге РС, у Првој лиги Федерације БиХ вођена је велика борба до посљедњег кола. На крају је шампионску врпцу пресјекла екипа Металегеа-БСИ из Јајца, која је до титуле и Премијер лиге БиХ стигла у посљедњем колу сезоне!

Тим из Градачца имао је бод предности уочи посљедњих 90 минута, а на крају је доживио дебакл. Градачачани су меч одлуке играли у Чапљини против истоименог ривала. Домаћин је повео у првом полувремену, након чега је било доста буре, како на терену, тако и на трибинама. Затим је услиједио још један погодак Херцеговаца, црвени картон гостујућег играча Матијаса Пејића, па још два у мрежи гостију, чиме су меч и борба за шампионску титулу били ријешени.

Металеге-БСИ без много муке ријешио је свој дио посла и рутински славио у Горажду 3:0, те ослушкивао дешавања на мечу у Чапљни, који је на крају и одлучио шампиона и путника у виши ранг. Популарни "краљеви", попут Крупе, први пут играће у Премијер лиги БиХ!

На крају, Металеге-БСИ 61, Звијезда Градачац 59 бодова…

Из лиге су испали Раднички из Лукавца, мостарски Бранитељ, Подгрмеч из Санског Моста и Слога (Љубушки). Травник и Вележ, који су испали из Премијер лиге БиХ, враћају се у Прву лигу ФБиХ, гдје ће наредне сезоне играти још и двије екипе из других лига (сјевер, центар, запад и југ), које ће бити познате након доигравања првопласираних екипе из овог ранга.

ТАБЕЛА ПРВЕ ЛИГЕ ФБИХМеталеге-БСИ (Јајце) 61, Звијезда Градачац 59, Босна (Високо) 47, Орашје 47, Чапљина 47, Будућност (Бановићи) 46, ГОШК (Габела) 45, Рудар (Какањ) 44, Јединство (Бихаћ) 43, Братство (Грачаница) 43, Горажде 42, Нови Травник 41, Раднички (Лукавац) 38, Бранитељ (Мостар) 24, Слога (Љубушки) 21, Подргмеч (Сански Мост) 20.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар