Шведска је најбоља држава на свијету

Шведска се налази на самом врху анкете као најбоља земља која је у служби свог становништва, али која нема никаве штетне утицаје на друге народе, као ни на животну средину.

Свијет 04.06.2016 | 09:10
Шведска је најбоља држава на свијету

Шведска је заузела прво место међу 162 земље и то на основу 35 индикатора, па је тако најбоље рангирана када је у питању позитиван допринос начину живота, укључујући просперитет, једнакост, здравље и благостање.

Исланд је на врху листе за укупан допринос планети и заштиту животне средине,односно на основу ниске емисије угљен-диоксида и минималне производње опасних материја.

С друге стране, Велика Британија је при самом врху табеле када су у питању наука и технологија и то на основу објављених публикација, научних радова и патената.

Сви индекси указују на то да Шведска, у односу на величину своје привреде, чини више добрих ствари него било која друга земља. Много мање државе, попут Ирске, Кеније, Исланда и Костарике су пале на ранг-листи и то делимично због тога јер догађаји широм света имају велики утицај на мање земље.

Овај извештај, у којем се мери укупан допринос државе планети и људској раси сходно свом БДП-у је замисао политичког саветника Симона Анхолта. Како он наводи, циљ ове методологије и оцењивања јесте да се пронађе начин да се подстакну земље како би више сарађивале, а мање се такмичиле.

"Добра земља је она која доприноси добробити човечанства. Наравно да мора служити интересима свог народа, али никада на штету других народа и њихових природних ресурса. Ово је нови закон људског опстанка", рекао је Анхолт.

Извор: Индепендент/Блиц

Фото: Wикипедиа

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Странац

04.06.2016 07:23

Не знам који индикатори? Али за мене паре нису највазнији за зивот, а они га немају. Отидите и видите. Све је мртво сто се зивота тице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

У праву си!

04.06.2016 07:54

Био и видио!

Name

Драган

04.06.2016 08:09

Сигурно сте отисли код фамилије на пар дана, и вец су вас убједили да је тамо теска биједа зивити, само да не би рекли, е родјо и ја би да овде додјем зивити. Сведска је земља идеална за људе који се знају домацински понасати, ако цес ногу преко ноге у кафицу и играти томболу остани овде друскане, сит сам таквих који са цитавом породицом играју томболу у кладионици по цитав дан, а онда кукају теско зивим, сит сам вас!

Name

Ја

04.06.2016 08:56

Ја сам Драгане провео 20 година, ту и тамо у Сwе.! Слазем се са оба претходна коментара! Имао сам тамо посао, висе него добар. Могу да казем да Ти немас појма ста прицас! Сведска је земља као створена за паразите, поготово насе! Свугдје смо по свијету исти, цаст изузецима!

Name

енди

04.06.2016 17:20

Запад није за људе који неце радити,само љенцуге могу прицати како је тамо лосе...

Name

Стокан

04.06.2016 07:54

Није тачно, у Републици Српској се боље живи јер код нас нису проблем паре , јер једноставно ПАРА НЕМА. Чуј ПАРЕ нису важне за живот, хахахахахахаха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

04.06.2016 07:55

И препуна избјеглица! Сведјана је све мање...

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

04.06.2016 10:08

За разлику од Шведске Република Српска је најгора за живот. Шведјани су одлични људи а Срби су најгори, само бјежи од њих, иначе забиће ти нож у ледја само ако им их окренеш. Уз то ће те слагати, подватити, преватити те, покрасти те...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овако

04.06.2016 22:48

У ШВЕДСКОЈ НЕ ПОСТОЈИ ЛИЧНО ВЛАСНИШТВО. НИКАД НИШТА НИЈЕ ЛИЧНО. СВЕ ЈЕ ДРЖАВНО. БАШ ЧИТАМ КАКО СУ НАМАМИЛИ БОШЊАКИЊУ ДА РАДИ ЗА ПОЛИЦИЈУ. ОНДА ЈЕ ПРАТИЛИ И УХВАТИЛИ ДА ПРОВЈЕРАВА ДА ЛИ ЈОЈ ЈЕ МОМАК ЛОПОВ. ОФЕ АЛИША НА WЕБ С ЦЈЕЛИМ СЛУЧАЈЕМ ОСИМ ПОЧЕТКА. ДОБИЛА ЈЕ ДА РАДИ КАО МАМАЦ. СРЕЋА ДА СЕ ЗАУСТАВИЛА С ТИМ.

Name

Бијељинац

05.06.2016 07:26

Сведска је добра дрзава ако зелис зарадити. Исто тако и ако не радис нецес остати без крова над главом и гладан јер има социала па цес презивјети. Социалан зивот је нула јер су сви у неким обавезама стално и теско је за уклопити било ста. У љетном периоду кад сви оду доле буквално немас ским кафу попити. Мозес наци неког сведјанина ал заједницку тему за прицу теско. Наси који су овдје су толико љубоморни једни на друге да само гледају како це ко кога сјебати. Доласком великог броја људи са Балкана у задње вријеме су сви добили занимацију да прате дал ко није ступио у лазни брак због папира или ради на црно да би га могли пријавити па да га власти избаце и дају забрану уласка поново. 60% југосведа користе неку врсту таблета за смирење из овог или оног разлога и само броје колико је година остало до пензије па да се врате доле. Има и оних који покусавају на пријевремену пензију која је цак и боља ако успије да продје. Има и оних који сваки дан прицају о врацању доле али бар у мом граду се јос нико није одлуцио за тај корак. И сви су у кредита до врата! Има и оно да ти церка доведе црнца куци или син момка(сасвим нормално овдје) А ста је позитивно: Редовна плата Висока плата наспрам стандарда Бесплатно сколовање Бесплатно лијецење Дјеца одрастају без муслиманско српско хрватског национализма(осим ако имају будале од родитеља па им то убацују у главу код куце) малии број хвала богу Све цисто и уредно Бесплатно старање о старцима Банка никад не пропада а ако би се десило дрзава гарантује све паре клијентима Има ту јос тога..... Е сад дали све ово ал на пола луд и на таблетама или доле без пара ал има макар пива са комсијом оцијените сами;) Поздрав из Сведске

ОДГОВОРИТЕ