Данас почиње “Вишеградска стаза”

У Вишеграду ће данас почети јубиларна 40. културна манифестација "Вишеградска стаза", посвећена имену и дјелу нобеловца Иве Андрића.

Република Српска 03.06.2016 | 08:45
Данас почиње “Вишеградска стаза”

Тродневна манифестација почиње у 12.00 часова полагањем цвијећа на спомен-обиљежје нобеловцу Иви Андрићу крај ћуприје на Дрини, док ће у 20.00 часова у Дому културе бити одржана свечана академија којој ће присуствовати и министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић. 

Програмом је предвиђено да буду одржани 20. Сусрети библиотекара Републике Српске, чији је почетак заказан за 13.00 часова, а потом и изложба фотографија "Сузе кроз смијех". Оба догађаја биће одржана у Дому културе.

Посјетиоци ће моћи да погледају изложбу књига Издавачких кућа "Чигоја штампа" из Београда и "Дабар" из Добруна.

У Градској галерији Вишеград у 17.00 часова биће отворена изложба слика са 22. Међународног ликовног саборовања "Вишеград 2015".

Свечана академија заказана је за 20.00 часова у Дому културе, на којој ће традиционалну бесједу о Андрићу говорити Радован Поповић, а одломке из Андрићевог стваралаштва глумица Јелена Жигон.

У културно-умјетничком програму учествоваће Црквено-градски хор "Свети кнез Лазар" из Прибоја, а у музичком дијелу наступиће Ивана Жигон.

Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета" представиће у оквиру овогодишње "Вишеградске стазе" најновије календаре "Просвјете" и "Нове Зоре", а планирано је да буду одржане двије пјесничке вечери - на вишеградској ћуприји и поред хладњака на Бикавцу, рекла је Срни члан Организационог одбора ове манифестације Стојка Мијатовић.

За недјељу, 5. јуна, планирана је промоција књига "Ноћ на Уни" Ранка Рисојевића и "Карењина и Вронски у замагљеној крчми" Ранка Павловића.

Овогодишња "Вишеградска стаза" завршава се исти дан монодрамом "Чучук Стана", Мирјане Ђурђевић из Београда.

Извор: Срна

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Лав

03.06.2016 07:39

Хоце ли Радмановиц стари библиотекар присуствовати свецаности?

ОДГОВОРИТЕ