Јапанска група одржала концерт у част Јадранки Стојаковић

Емотивни спој јапанске и балканске традиционалне музике испунио је сваки ћошак Банског двора Културног центра у Бањалуци, гдје је група "Б-цоме, пут свиле" из Јапана одржала меморијални концерт за недавно преминулу Јадранку Стојаковић.

Република Српска 03.06.2016 | 08:14
Јапанска група одржала концерт у част Јадранки Стојаковић

Свака одсвирана и отпјевана нота дирнула је у срце многобројну публику, јер су могли да кроз изведбу ових невјероватних музичара, осјете велику љубав коју су они гајили према њој.

Публика није крила сузе када је ова група извела Јадранкину пјесму "Што те нема", коју су посебно за овај концерт извели на јапанском језику.

"Јадранкина неописива жеља да учи о нашој традиционалној музици и свира је, инспирисала нас је да сопственој традицији приђемо на један другачији начин. Управо она нас је мотивисала да спојимо наше старе пјесме са модерним аранжманима", казала је Јошико Саката која је свирала инструмент бива, који данас, у модерном добу, ријетко који Јапанац зна да свира.

Саката је била на изузетан начин повезана са Јадранком и како је рекла, увијек јој је било задовољство да дође у БиХ и наступа заједно с њом. Читав концерт је био саткан од емоција које су ови музичари осјећали према Јадранки, а са публиком су подијелили приче о њиховом заједничком дружењу и раду.

Како је истакао Таканобу Кимура, који је свирао специјалне удараљке, увијек ће памтити велико добро Јадранкино срце и њену енергију коју је дијелила са публиком на наступима широм свијета.

Мива Инаба, на концерту у Бањалуци свирала је јапанску харфу, подсјетила је на Јадранкин значај када је у питању спајање двију различитих традиција у музици.

"Она је била наш продуцент, музичар, велики пријатељ. Управо та њена љубав према музици допринијела је да наше ауторско дјело буде посебно, изузетно и разумљиво публици широм свијета", казала је Инаба.

Куриозитет на овом концерту, поред дубоких емоција, биле су и предивне старе приче о њиховим традиционалним пјесмама, које су ови музичари пренијели публици.

Такође, присутни су имали прилику да се детаљно упознају са сваким инструментом, а циљ групе "Б-цоме" је да на што љепши начин публици широм свијета прикажу своју богату историју.

Да све изгледа баш онако како би то Јадранка жељела, побринула се њена пријатељица и музичар Маја Татић.

"Јаца ме је задужила да на достојанствен начин дочекам ове сјајне музичаре, њене сараднике и пријатеље, који су изузетно тражени у цијелом свијету. Пресрећна сам што је сала Банског двора испуњена до посљедњег мјеста, а овим концертом смо доказали да Јадранка никада неће бити заборављена", истакла је Татићева.

Послије Бањалуке, група "Б-цоме" одржаће сутра у Сарајеву концерт традиционалне јапанске музике под називом "Сјећање на Јадранку".

Извор: Глас Српске

Коментари / 0

Оставите коментар