Србија данас добија нови парламент

Потврђивањем мандата нових посланика и избором председника и других руководећих органа, Србија ће данас добити 11. сазив Скупштине Србије.

Србија 03.06.2016 | 08:00
Србија данас добија нови парламент

Кандидат за председника републичког парламента је Маја Гојковић, која је као председница претходног сазива заказала прву седницу новог сазива.

Седницу ће, како предвиђа регулатива, до избора новог руководства водити најстарији посланик, коме ће у раду помагати по један најмлађи са четири изборне листе које су добиле највећи број посланичких мандата и генерални секретар Народне скупштине.

Најстарији посланик у новом сазиву је Драгољуб Мићуновић из ДС, рођен 1930 године.

На седници, која почиње у 10 сати, ће најпре бити потврђени мандати 250 посланика, након чега ће они положити и потписати заклетву.

Парламент се сматра конституисаним потврђивањем мандата две трећине народних посланика, каже Устав Србије.

Потом ће се прећи на избор председника, потпредседника и генералног секретара парламента, а као последња тачка предвиђен је избор чланова радних тела Народне скупштине.

Предлог кандидата за председника Народне скупштине подноси најмање 30 народних посланика, о њему се отвара се претрес, након којег се утврђује листа кандидата, а потом пре приступања избора посланици одлучују да ли ће се гласати јавно или тајно.

За председника Народне скупштине изабран је народни посланик за кога је гласала већина од укупног броја народних посланика.

У Скупштину Србије је након избора одржаних 24. априла ушло 12 листа, од којих је листа око СНС освојила највише - 131 мандат.

Следе СПС-ЈС са 29 мандата, СРС 22, "Доста је било" 16 мандата, колико и ДС, коалиција Двери-ДС С има 13, као и коалиција ЛДП-ЛСВ-СДС, СВМ четири мандата, листа Муамера Зукорлића два, СДА Санџака два мандата, док ће по један мандате имати Зелена странка и Партија за демократско деловање.


Извор: Тањуг

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

СУЛУДИ ПОСМАТРАЦ

03.06.2016 09:05

СКУПСТИНА ЈЕ ПОЦЕЛА А У СКУПСТИНИН КАО РИБЉА ЦОРБА СВАКАКВЕ МИРОДЈИЈЕ И ГЛУПОСТИ СА ЗАЦИНИМА ЕХ СРБИЈО КУДА ИДЕС НЕЦЕС ДУГО .

ОДГОВОРИТЕ