Млади брачни парови остали без субвенција

Већ годину дана ресорна министарства младим брачним паровима у Републици Српској нису уплатила субвенције каматне стопе за стамбене кредите. Тачније, задње субвенције исплаћене су за јун прошле године. Разлог за овакво стање је, како незванично сазнају “Независне”, лоше стање у буџету те спорије пуњење од планираног, као и неажурност надлежних.

Република Српска 02.06.2016 | 07:58
Млади брачни парови остали без субвенција

"Субвенције су као обавезна ставка у буџету унесене веома касно те се сада врши исплата по приоритетима, као што су социјална давања, подстицаји за вишечлане породице и слично, а у које не спадају субвенције за кредите. Исплата ове ставке ће почети када се приоритети намире", каже извор "Независних", из Владе Републике Српске.

У Министарству породице, омладине и спорта Републике Српске, које је задужено за додјељивање олакшица, кажу да није престало исплаћивање субвенција него се ради само о повременим, тренутним застојима најчешће техничке природе, који се у виду ретроактивне уплате грађанима за неколико мјесеци у потпуности отклоне.

"Ми смо испунили своје обавезе које се односе на додјелу субвенција у смислу уношења у систем и одобравања плаћања обавеза према корисницима. Динамика дознаке средстава је у надлежности Министарства финансија, од којег смо затражили ургентно пуштање одобрених дознака, након чега су нас обавијестили да ће поступити у складу са ургенцијом", кажу из Министарства породице, омладине и спорта.

Из Министарства финансија су мање-више потврдили да се све исплате из буџета измирују у складу са оперативним планом извршења буџета, динамиком прилива средстава на одређеној ставци и редослиједом уноса обавеза, поштујући првенствено социјална давања 

"О исплатама доспјелих обавеза јавност ће бити информисана путем ресорно надлежне институције, у овом случају Министарства породице, омладине и спорта", кажу у Министарству финасија. Оно што кориснике ових кредита највише брине је могућност да ће ова олакшица због константног кашњења на крају и бити укинута.

"Не знам стварно у чему је проблем, више пута смо се обраћали министарствима и скоро никада нисмо добили одговор, а бојим се да ће само једном изаћи информација да од субвенција нема ништа. И шта ћемо ми онда са кредитима, и овако смо у тешкој ситуацији, јер морамо чекати да нам уплате разлику на коју смо рачунали да нећемо плаћати", каже Марко П. из Бањалуке, који је са супругом подигао кредит на период отплате од 20 година.

Ипак, из Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске, увјеравају да се право на субвенцију не може оспорити те да се уплата некада извршава ретроактивно.

"Право на субвенцију од један одсто каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове је загарантовано право које се користи до коначне отплате кредита", кажу у овом министарству.

Износ на мјесечном нивоу за сваког користика субвенције се разликује и зависи од висине кредита, периода отплате и каматне стопе по којој је стамбени кредит подигнут.

"Ми смо од почетка реализације овог програма од 2008. године одобрили 2.773 субвенције, а за те намјене до сада издвојена су средства у укупном износу од 5.800.000 КМ. Планирано је и да се за ове намјене у 2016. години издвоји 1.600.000 КМ", кажу у Министарсву породице, омладине и спорта.

Извор: Независне новине

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

приједор

02.06.2016 06:05

... Него се ради само о повременим, тренутним застојима најчешће техничке природе... као повремени рад у иностранству па људи остану 20 година.. тако и ово повремено па читава година... који јахачи магле и лажови... млади људи одлазе то је проблем Републике Српске... а ко је крив????????????????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остоја

02.06.2016 08:12

То је субвенција, знаци неко те цасти парама и сад јос кукају.

Name

Млади РС

02.06.2016 06:10

Влада је новим Законом о порезу на доходак из 2015. године укинула право на умањење пореске основице по основу камате на стамбене кредите за обвезнике који примају субвенцију из буџета Републике, док је исте те године, у децембру, извршила задњу уплату субвенције, за мјесец мај 2015. Субвенције касне тачно 12 мјесеци, и питање је када ће бити и колика следећа, односно када ће "ретроактивним исплатама" да се исплате сва доспјела потраживања корисника ИРБ-ових стамбених кредита!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стокан

02.06.2016 06:20

Немојте се више питати, зашто у Републици Српској хара БИЈЕЛА КУГА. Ово је само један о многих примјера који утичу на пад наталитета, а за све је кривац СНСД са Додиком на челу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Банкрот

02.06.2016 07:17

Оцигледно је да сте унистили економију! Касне инвалиднине висе од пола мјесеца, нема субвенција, све је пропало. Битно је да се лопине богате...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алеx Јонес

02.06.2016 07:22

Лажни аларм, па зар ви мислите да ће ово допустити грађевинска мафија...субвенција мора бити и станови се морају продавати!

ОДГОВОРИТЕ