Колико пара треба да 'преживите' одмор?

Апартмански смјештај без хране најчешћи је избор туриста који путују у Црну Гору или Хрватску.

Босна и Херцеговина 01.06.2016 | 22:48
Колико пара треба да 'преживите' одмор?

Како одређени прехрамбени производи све чешће не могу да се пренесу преко границе, алтернатива је снадбијевање у локалним продавницама, маркетима или пијацама.

Туристичке агенције саветују својим клијентима да не носе храну на море, због честих заплијена, па уколико овог љета одлучите да се брчкате у Црној Гори или Хрватској, морат ћете дио буџета да издвојите и на потрошачку корпу.

Блиц.рс истражио је какве су цијене основних животних намирница у ове три земље, и колики је новчани износ потребно планирати уколико свакодневно купујете основне намирнице - хљеб, млијеко, јогурт, сок, месо, поврће...

Велики маркети су можда најбољи за куповину, јер има доста акцијских понуда. Ако одлучите да понекад нешто прегризете "са ногу", рецимо за велику пицу у неком од бројних приобалних ресторанчића мораћете да издвојите око 7 евра, уз коју можете да попијете кафу за 3 до 5 евра.

Једно од омиљених летњих освјежења у виду шопске салате могло би да кошта оволико: килограм краставца је око 70 центи, килограм парадајза од 1,3 до 1,5 евра, а килограм фете од 5 до 8 евра.

Тако, ако остајете на мору десет дана и сваки дан купујете по хљеб, млијеко, јогурт, сок и кило меса, за то ће вам требати око 45-50 евра.

Црна Гора

Црна Гора је и ове године неизбјежна дестинација која ће вас дочекати са сљедећим цијенама: хљеб од 60 до 80 центи, литар млијека од 0,8 до 1,1 евра, јогурт око евро, парадајз 0,70 до 1,00, краставац око 80 центи.

За брзу храну могли бисте да издвојите од 1 до 2,5 евра, у зависности да ли се одлучите за неки роштиљ, пицу или палачинку, па цијене варирају.

Литарски сок је око 80 центи до евра, килограм ослића око 2,50 евра, а пиво у конзерви стаје око 70 центи.

За десет дан на црногорском приморју на храну бисте, према рачуници, могли да потрошите око 55 до 60 евра, ако сваки дан купите хљеб, млијеко, јогурт, сок и килограм мљевеног меса.

Хрватско приморје

На Хрватском приморју цијене су нешто више у односу на оне у Србији. Тако ћете за хљеб издвојити 7 куна (1,80 КМ) , за млијеко 8 (2 КМ) куна, уље је око 4 КМ, а кило парадајза такође око 4КМ.

ромпир је око 2КМ килограм, кисели краставчићи у тегли око 2,5КМ, литарски јогурт можете пронаћи и за 1.5КМ, али у већим маркетима, и то на акцијској понуди.

Ипак, велики супермаркети у Хрватској имају доста снижења, па тамо можете да купите 200 грама трајне кобасице за 2.7КМ, а око 800 грама свјежег мљевеног меса коштат ће вас 6КМ. Сок је око 1.5КМ по литру, док литар млијека можете да купите и за 1.20КМ, па је савјет да купујете у неком од већих маркета којих има и у приморским градовима.

Током десет дана у Хрватској, потрошачка корпа ће вас коштати око 500 куна, тачније око 127 КМ ако сваки дан купујете хљеб, млијеко, јогурт, сок и на примјер килограм мљевеног меса.

(Радиосарајево.ба)

(Фото: Пиxабаy)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

адам

02.06.2016 03:01

Дали је бас неопходно ици на море има природни љепота и осим мора а поготово за оне са плицим дзепом.

ОДГОВОРИТЕ