НАТО се наоружава, Руси желе да одговоре

Европске чланице НАТО-а први пут након десет година повећавају издвајања за одбрану, рекао је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.

Свијет 01.06.2016 | 18:38
НАТО се наоружава, Руси желе да одговоре

Он је додао да се НАТО суочава са више претњи и безбедносних изазова него претходне генерације.

Прошле године европски савезници издвојили су 253 милијарде долара за одбрану, готово упола мање него што су то учиниле САД које су одбрани намениле 618 милијарди.

О коликим средствима ће се ове године радити још се тацно не зна, али балтичке државе које се граниче са Русијом најавиле су значајна повећања.

Летонија готово 60 одсто, Литванија 35 одсто, а Естонија и Пољска ће повећати војни буџет за девет посто. И Велика Британија ће издвојити више за своју војску.

"Пред нама је још дуг пут, али оно са циме сада располажемо је далеко боља слика него ранијих година", оценио је Столтенберг, преноси Радио Слободна Европа.

Он је најавио да ће се на самиту НАТО 8. и 9. јула у Варшави одлучити колико ће тацно додатних војника бити распоредјено на источном боку Алијансе, као и њихова локација.

То је одговор на "све насртљивију Русију која угрожава суседе и мења границе силом", рекао је Столтенберг.

На реакцију из Москве се није требало дуго чекати, преноси РСЕ наводећи изјаву заменика шефа руске дипломатије Алексеја Мешкова да ће Русија одговорити на снажније војно присутво Алијансе у близини руских граница.

"Морамо под контролом имати безбедност наше државе", рекао је Мешков не прецизирајући руске планове.

Москва је такодје изразила незадовољство због стављања у функцију америчког противракетног обрамбеног штита у Румунији и почетка градње у Пољској јер сматра да је уперен против Русије.

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Смјесно

01.06.2016 16:52

Па сви ви против Русије немате сансе када би увецали будзет за 100%,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

01.06.2016 16:58

Глобални империјализам је у грозној кризи. Америка пропада, дуг се гомила. Рата би могло бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слусајте

01.06.2016 18:42

МА ста ви брљавите

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пасха

01.06.2016 20:19

Има да спрзе Русију

ОДГОВОРИТЕ