"Не могу само Срби правити компромис"

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да су се у БиХ догодиле ствари које су прешле линију и нагласио да не може дозволити да се руши интерес Срба и Републике Српске. Београд је гарант поштовања Дејтона, а у БиХ је било све у реду до фебруара, када се “нешто догодило бошњачким и хрватским представницима”.

Република Српска 01.06.2016 | 22:20
"Не могу само Срби правити компромис"

То је у Кажипрсту Б92 рекао српски члан Председништва Босне и Херцеговине Младен Иванић, притом истичући да је веома забринут уколико се у наредним месецима ситуација не смири, као и да је спреман на компромис, али не на штету народа коме припада.

“Не знам шта се десило... Нешто се десило код представника бошњачког и хрватског народа. До фебруара је било компромиса, онда је настао хаос, од писма кардинала партијарху Иринеју, преко поређења Блајбурга и Бањалуке, до поруке реиса муслиманским верницима да не дозволе Власима да управљају јер ће куће потом морати пушкама да бране. Дошло је и до прегласавања српских представника... То су ствари које су прешле линију...”, наводи Иванић.

Према његовим речима, или ће се нормално комуницирати или треба да се зна да се улази у политички сукоб у ком нико неће извући ништа добро.

”Они сматрају да је све то нормално. Изетбеговић је на речи реиса рекао да је то неспретна формулација. Они сматрају да имају то право, дубоко у души, сматрају да је нормално да се нападне премијер Владе Србије у Сребреници када дође да се поклони жртвама. Они сматрају да је нормално да се посета председника Србије одлаже због осуђиваног криминалца Орића коме се суди за ратне злочине. Њима је нормално да једна страна стално треба да прави компромис”, додаје Иванић.

Ситуацију око гласања о одржавању пописа становништва српски члан Председништва БиХ опрокцментарисао је као превару.

”То је класична балканска превара, два представника кажу једно, договоримо се да одложимо попис до краја године, а после два дана они прегласају и мисле да могу... Креирање негативне атмосфере се не догађа у Бањалуци, већ у Сарајеву”, истиче Иванић.

На питање да ли о томе треба разговарати у Београду или у Сарајеву, Иванић каже да је Београд гарант Дејтонског споразума.

“Београд у дипломатској комуникацији треба да упозори шта се догађа и да пренесе шта је наше виђење. Србија има ту обавезу, као што хрватски представници, откако је Хрватска у ЕУ, озбиљно заговарају интересе хрватског народа у БиХ и то је легитимно. Ја сам био спреман да носим ризик, носио сам га све док није дошло до преваре, а то је тај попис. Тражено је да 200.000 лица који не живе у БиХ, али су држављани, буду уписани, а попис важи само за оне који су у том тренутку у БиХ. То је за њих српски шовинизам... Иако ја тежим компромису, не могу да дозволим да се руши интерес Срба и Републике Српске, пошто се структура владе формира на основу резултата пописа становништва”, појашњава Иванић.

За изјаву Бакира Изетбеговића да ће се размотрити ревизија тужбе пред Међународним судом против Србије, Иванић каже да је то речено у дневнополитичке сврхе, као и да то неће проћи. Додао је и да су наредни месеци пресудни.

“Ако се из Федерације БиХ не врате на компромисни пут, онда сам ја јако забринут. Ако ова структура која је сада изабране која има снагу и моћ и партнера за компромис не буде имала снагу за компромис, онда је то на њима. Ја сам спреман да прихватим компромис, али не на штету народа коме припадам. Политика прегласавања, док сам ја ту, неће проћи”, закључио је Иванић.

(БН телевизија/Б92)

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

дјода

01.06.2016 16:54

"ЦАРЕ"- дрзи се оне народне изреке - паметнији попуста, немојте висе писати уз вјетар ,јер све пада по народу , ДОСТА ЈЕ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пајо

01.06.2016 19:05

Ива је "загризао" !!

Name

па

02.06.2016 06:39

Ко је народу угодио тај се није родио.

Name

Толико

01.06.2016 17:30

Србија је потписница Дејтонског споразума

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аналитицар

01.06.2016 21:48

Наравно, све стране у сукобу су потписнице!

Name

НОНО

02.06.2016 05:30

Па добро сад потписница србија и хрватска , довели их зврнутих рука и под санкцијама и они ко неки гарант нецега, реално не могу себи помоци а не нама, кад су неки гарант нека врате косово, треба прицати онако како јесте.

Name

тузла

02.06.2016 19:17

као прво потписнице дејтонског споразума су БИХ, Хрватска и СР Југославиија , а свједоце ( гаранти) су САД , СР Њемацка, Француска , Русија , В Британија и ЕУ. слободно на wикпедију и погледај те задњу страну потписе .

Name

Милан-Мица

01.06.2016 17:34

Младене,ти си мудар и паметан политицар.Само ти знас како цес и на који нацин узвратити својим ,,колегама"који оцигледно воде дволицну политику.РС је уз тебе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српска

01.06.2016 17:38

Браво Иванићу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мф

02.06.2016 06:13

Браво Иваницу ,требају сви СРПСКИ ПОЛИТИЦАРИ ЗА ЈЕДАН СТО СА СРБИЈОМ ДА СЕ ДОГОВОРЕ.ПОЗДРАВ ИЗ СРБЦА РС

Name

постен

01.06.2016 17:39

Постивам ста је Иваниц рекао! Ал да ли се није упитао засто Цовиц долази редовно у Б.Луку то ми је цудно.И птице на грани знају да Изетбеговиц не воли Додика а ти се састајес са њим.Онда поцињу проблеми јер те Цовиц не воли а Изетбеговиц ти не вјерује!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херр Зика

01.06.2016 17:52

Иваницу и ти знас да казес мало али глупо. Од политицара твог калибра оцекивао сам да зна разлику измедју уступка и компромиса. Од Баје нисам, али од тебе јесам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хамис

01.06.2016 17:53

Јос да то све тако фино казес Бакиру и Цови па да те славимо.Наравно ако имас м...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта да им каже ?

02.06.2016 00:12

Па губичара су бошњачки гласови и довели на функцију.И то управо гласови оних које би он сада да брише из резидентних.Он би требао у Турску да иде и тражи заштиту ,јер су га Бошњаци изабрали..

Name

понављати

01.06.2016 18:50

Приједор... Корицанске стијене...

ОДГОВОРИТЕ
Name

слав

02.06.2016 07:42

Срби протјерани из Сарајева

Name

ре.слав

02.06.2016 11:22

Тацно је то да ду Срби протјерани из и око Сарајева.Протјерасе их браца Карадзиц и Крајисник а не Турци

Name

Сведок

01.06.2016 18:52

Браво Иваницу Србима се ускрецују основна људска права у БиХ и то цак од стране дрзавних институција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

01.06.2016 19:31

Цао паре од ммф добро досли у банкрот

Name

Хеххее

02.06.2016 00:07

Што би волио да загужваш,да не добијете паре од ММФ-а , па онда објасни народу када будеш гасио свјетло у РС-у,чије си интересе бранио ;)

Name

Луди Милојко

01.06.2016 21:23

Ја овог цовјека стварно постујем и као цовјека и као политицара и као борца за Српски народ а прије свега борца и патриоту Републике Српске. Али доста је висе прица и само прица.Дај вец једном подвуците црту на све моогуце и крените несто радиити.Стварно у последње вријеме ми дјелујете висе као неке махалусе и трацаре и само овај реко оно ,онај реко ово.Ето ако це вам бити лаксе договорите се и реците Срби су побили Србе,Хрвати побили Хрвате ,Муслимани муслимане и ставите висе тацку на та препуцавања.Крените вец једном да отварате фабрике ,да запосљавате оне који нису запослени,побрините се мало за здравство,пензионере прије свега борце и њихову дјецу.Омугуците им сколовање,запослење.Уцините несто да овај народ поцне се бавит собом и својим радом да нема времена да мисли ко је које вјере и ста је ко коме урадио.Нисам реко да требамо заборавити ста нам се десило али не зиви се од тога и само да кукамо.Не моземо кукати докле смо зиви и једни и други и треци.Ви треба да се такмиците ко це боље свом народу да омогуци један нормалан зивот вриједан цовјека а не излудјујете нас из дана у дан и трујете својим глупостима а вама је добро ви се низасто несикирате сем ко фол за свој народ а народ вам слузи само да гласају за вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

02.06.2016 03:20

Иваниц казе :Тражено је да 200.000 лица који не живе у БиХ, али су држављани, буду уписани, а попис важи само за оне који су у том тренутку у БиХ Па проблем и јесте у томе сто су ти људи били у БиХ или тацније рецено у РС у тренитку пописа. Њих није нико измислио. С

ОДГОВОРИТЕ
Name

ттз

02.06.2016 04:56

Србовање. Избори и наравно у ТОР затвори народ.Покажеш клас жита овце уђу у тор, мало их префарбаш да се зна да су твоје. НАРОД ЈЕ ГЛАДАН политички гробари.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ

02.06.2016 04:57

Само Ви правите компромис, а то је да се усвоје сви Васи захтјеви или приједлози.Ви сте највеци лицемјер од политицара,досли сте на власт гласовима тих особа за Које се данас грцевито борите да се избрису из пописа становниства.Васу политику води Беиград Ви сте само фигуративно ту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

02.06.2016 05:12

Па какав компромис треба да буде о попису ? Узета је метода коју је одобријо европски завод за статистику и то је то, какав компромис је у питању. Па нису ваљда само Босњаци етницки оцисцени из РС, ваљда су и Православци и Католици етницки цисцени из Ф БиХ и сви су имали прилику да се региструју у мјестима гдје су зивјели прије рата. Осим тога ста има Босњацки и Хрватски цлан предсједниства са одлуком директора завода за статистику БиХ. Каква је то прица?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

02.06.2016 05:26

Ја сам медју тих 200 000. Неби ме требало бити на попису,али редовно плацам порез, струју, тв(који не гледам). Ако неко трази да сам ја на пописној листи, он је против Срба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борислав

02.06.2016 06:33

Па наравно да се несме дозволити да се такав попис прихвати. Муслимани би на тај нацин добили цак 10 % висе власт него сто им припада. Да није тако неби они ни врåили онакву пропаганду пре и у време пописа. Влада РС мора објавити своје реyултате пописа и одбацити резултате које су прогласили муслимани и хрватаи. Николиц као председник Србије би сада требао отказати посету Сарајеву док се то питање нереси.

ОДГОВОРИТЕ