БиХ спремна за извоз меса у Турску

Канцеларија за ветеринарство БиХ је по овом питању активна, сарађиваће са турском страном и провераваће и надзирати читав процес. Уверен сам да ће бити све у реду, да је ово у интересу БиХ и пољопривредног сектора у земљи и да ће бити квалитетан посао. Ако урадимо ово како треба, то би могла бити трајна улазница БиХ на турско тржиште, закључио је министар Шаровић.

Босна и Херцеговина 01.06.2016 | 17:43
БиХ спремна за извоз меса у Турску

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић потврдио је данас у изјави за Анадолију да су државне институције за извоз меса из Босне и Херцеговине у Турску спремне, те да сада од испоручилаца зависи да ли ће извоз почети сутра или неки други дан.

„Мислим да је све спремно, зависи да ли ће први транспорт да крене сутра или неки други дан, постоје неки дужи рокови до када одређене количине треба да буду испоручене, то зависи од испоручилаца. Што се тиче институција, ми смо спремни“, рекао је Шаровић.

Према његовим ријечима, током прошле године дошло до одређених недостатака, те додао да је БиХ добила право да у 2016. години извезе близу шест хиљада тона свежег и расхлађеног говеђег меса у Турску.

„Проведен је тендер који је провела турска страна, јер они диктирају услове, зато што је то једнострана одлука турске Владе. С друге стране, надлежне институције у БиХ дужне су да се придржавају правила за извоз, а то је да је говеђе месо босанскохерцеговачког поријекла, односно да најмање три мјесеца грло мора да проведе у БиХ“, навео је Шаровић.

Додао је да су услови турског наручиоца и да цертификат о пореклу меса буде исправан, да извозни објекти у БиХ имају дозволу турске инспекције те да се „овај посао уради фер и поштено, на законит начин, да не буде било каквих малверизација и злоупотреба, што је раније било сумње да неки од извозника нису поштовали одређена правила“.

„Канцеларија за ветеринарство БиХ је по овом питању активна, сарађиваће са турском страном и провераваће и надзирати читав процес. Уверен сам да ће бити све у реду, да је ово у интересу БиХ и пољопривредног сектора у земљи и да ће бити квалитетан посао. Ако урадимо ово како треба, то би могла бити трајна улазница БиХ на турско тржиште“, закључио је министар Шаровић.

(Анадолија)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

постен

01.06.2016 16:01

Свака цаст овом Цовјеку!Један од најбољи а и најспособнији политицара у БиХ. Цовјек који ради свој посао без труна политицког надмецања.Све сто ради ради за цијелу БиХ и њезне градјане.Оваквог нема ни у Р.Српској а нит у Федерацији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Расо

02.06.2016 22:09

"Свака цаст овом министру",само колико це ту крметине да им подметну ,цуце се негде касније.Навалите Турци на крметину.

Name

?

01.06.2016 16:48

Не знам ста се цека и вец неколико мјесеци се прица како смо спремни

ОДГОВОРИТЕ
Name

!

01.06.2016 17:14

Прво иду јабуке за Русију то је вазније

Name

Едо

01.06.2016 17:08

Добар је мемо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

01.06.2016 17:17

А ја чујем да има наших производјача који не могу продати говедину, немају коме. Како то Мирко?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

01.06.2016 17:30

Успио је договорити извоз мљиека, а сада ево месо. Бас ме занима је ли се озноијо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кукиц

01.06.2016 18:06

Стварно не знам јел ово информација за људе који искљуциво зиве на другом спрату и јос висе,па немају увид у пољопривррду. Људи не могу ником бика да продају ако су продавали 30 литара млијека, откупљиваци им сугерису да смање .Иде се на то да све пропадне.Треба неко за дзабе да купи овдје земљу.Европи ми требамо искљуциво као потросаци а не као производјаци.

Name

Пасха

01.06.2016 20:20

Без Босне нема зивота

ОДГОВОРИТЕ
Name

....

01.06.2016 20:24

Ко о чему Саровиц о извозу меса у Турску

ОДГОВОРИТЕ
Name

тузлак

02.06.2016 19:29

Браво гос министре док нам банда броји крвне зрнце а портали прате њих да вас обавјестим да је и Тузле полетјео први карго лет 63 тоне меса за Турску.Било би лијепо да и бн портал објави овакве вијести...позз

ОДГОВОРИТЕ