Криза: Уби нас беспарица, али буквално

Светска економска криза утицала је на повећање броја смртности становништва оболелих од канцера за додатних 500.000 показало је истраживање.

Свијет 01.06.2016 | 17:23
Криза: Уби нас беспарица, али буквално

Студија је рађена у периоду од 2008. до 2010. и указује на то да је економска криза повезана са повећањем смртности оболелих од рака због повећаног сиромаштва и немогућности лечења.

У извештају Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) у истом периоду је регистрована повећана смртност за 260.000 особа, али се додаје да је тај број већи од 500.000 широм света.

"Само у земљама Европске уније, 160.000 људи са излечивом дијагнозом је умрло од ове болести", истакао је аутор студије Махбен Марутапу.

У САД је из економскихх разлога умрло 18.000 људи више од уобичајеног броја, а у Француској 1.500. Шпанија и Британија су за своје пацијенте обезбедили универзалну здравствена заштиту тако да у овим земљама није забележен ни један случај превремене смрти пацијената са дијагнозом канцера.

"Рак је водећи узрочник смрти у свету, и знамо да су економске промене кључне за степен преживљавања рака" рекао је Марутапу.

Само 2012, рак је узрок смрти за више од 8,2 случајева.

Марутапу је прецизирао да је студија спроведена на пацијентима чије оболење је излечиво, као сто је, на пример, почетни степен канцера дојке, простате и дебелог црева.

У истраживање су укључене и статистике Светске здравствене организације и Светске банке статистика за више од 70 земаља, и више од две милијарде становника.

Анализа је пратила везу између незапослености, потрошње на здравствене системе и број смртних исхода при лечењу рака.

(Мондо.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар