Симбол криминала и корупције у Српској

Партија демократског прогреса очекује од надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Тражимо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

Република Српска 01.06.2016 | 09:15
Симбол криминала и корупције у Српској

АФЕРА "150": "Улазак Телекома Српске у зграду Гранд трејда"

Без обзира на махинације у вези са изградњом зграде „Гранд трејда“ у бањалучком Пицином парку, која је симбол корупције, намјештених послова, злоупотребе позиција и политичке спреге власти и криминала и на вишемјесечне протесте Бањалучана – предузеће „М:тел“, иако је првобитно одустало, ипак је уселило у зграду контроверзног бизнисмена Миле Радишића.

Због изградње ове зграде одузимане су приватне парцеле, уништене породице људи којима су отете и то све под организованим надзором и политичком подршком власти у Бањалуци и Републици Српској.

Подсјећамо да је неколико пута, прво званично, а онда и незванично, потврђена блиска веза између осуђеног бизнисмена Миле Радишића и предсједника СНСД и Републике Српске Милорада Додика, као и сувласнички однос у спорној згради.

Иако се, у складу са првобитним најавама, очекивало да ће уговор између „М:тела“ (Телекома Српске) и „Гранд трејда“ бити раскинут, „М:тел“ је ипак уселио у зграду, чиме је само потврђена теза да је спрега политичке моћи изнад држава Србије и Републике Српске, устава, закона и правде.

Уговор са „Телекомом Српске“ био је од почетка споран, као предуслов прије почињања цијеле операције, јер су се у јавности појавиле информације и да Радишић гради зграду новцем Телекома. Међутим, из овог предузећа су то демантовали, али нису навели податке који су до краја увјерљиви, чиме нису успјели да разувјере јавност у Републици Српској.

Вриједност уговора

Из Телекома Српске и Владе Србије првобитно је саопштено да се ово предузеће ипак неће уселити у зграду „Додиковог тајкуна“ јер „Гранд трејд“ није у стању да испоштује уговор о завршетку градње, али је на крају одлука о усељењу донесена почетком ове године.

Првобитни уговор између “Телекома” и фирме “Гранд траде” вриједан је равно 61 милиона евра, односно око 120 милиона КМ. Уговором је прецизирано да Радишићева фирма “Телекому” издаје 15.000 м2 простора по цијени од 17 евра по квадрату. Уговор је потписан на 20 година. То значи да би “Телеком“ Додиковом куму и осуђенику мјесечно требало да плаћа кирију од 255.000 евра, односно годишње за закуп 3.060.000 Евра. Та цијена за 20 година износила би 61 милион евра.

Накнадно је првобитна договорена цијена за рентирање смањена са 17 евра на 13,5 евра по квадратном метру. Међутим, и том цијеном је „Гранд трејду“ омогућено да врати комплетну инвестицију за око 12 година.

Случај „Гранд трејд“

Случај изградње зграде „Гранд трејда“ у строгом центру Бањалуке једна је најконтроверзнијих прича везана за криминал и корупцију под заштитом актуелне власти у Републици Српској. Уосталом, као што је то и њен власник Миле Радишић, кум предсједника Милорада Додика, који је правоснажно осуђен на три године затвора.

Радишић је од 10. марта до 18. новембра 2015. године био у бјекству и уз помоћ власти Републике Српске кроз медије провоцирао грађане Републике Српске изјавама да нема намјеру да се преда, да би се наједном, ниоткуд, појавио и предао Казненом заводу на Туњицама ради издржавања казне затвора, послије чега је донесена одлука о усељењу.

Миле Радишић, власник предузећа “Гранд трејд” из Бањалуке, махинацијама на тржишту хартијама од вриједности постао је већински власник предузећа “Медицинска електроника” и 30 дунума земљиште у строгом центру Бањалуке.

Пресудом Окружног суда у Бањалуци од 8. новембра 2013. године Миле Радишић је проглашен кривим за злоупотребу службеног положаја или овлаштења, те кривично дјело манипулације цијенама и ширење лажних информација чиме је оштетио Републику Српску за 1.143.187 конвертибилних марака.

Радишићева Фирма „Гранд трејд“, на дијелу земље Медицинске електронике саградила је грандиозни пословно-стамбени објекат у који је уложено преко 70 милиона марака.

Након обзнањивања афере око нелегалног додјељивања земљишта фирми „Гранд трејд“ 2004. године, једна комерцијална банка додјељује Радишићу кредит, којим је он требао платити земљу и дажбине граду. „Гранд трејд“ је за земљиште требао платити свега 4,4 милиона марака. Уз то, Радишић је требао платити и милион и сто хиљада КМ на име дажбина граду. Све у свему 5,5 милиона, а судски вјештак тада је процијенио да је вриједност земље 12 милиона, што значи да је град на овом послу изгубио готово осам милиона марака.

Због вишемјесечних протеста грађана Бањалуке познатих као “Пицин парк “ 2012. године овај објекат је био у центру пажње, али грађани нису успјели у намјери да опстане зелена површина.

Радишић је у затвору од 18. новембра 2015. године.

Партија демократског прогреса

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

ПЕТАР

01.06.2016 08:04

ПДП, објављивањем тзв. АФЕРА, обраћајући се ВЛАСТИМА, које су, по њима, исте и ОМОГУЋИЛЕ, постаје обична ТРАЋЕРСКА ПАРТИЈА?! Докле ћете тако замајавати народ?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

згубидан

01.06.2016 09:21

Ти Перо дезурас на сваком порталу и писес коментаре,да бар несто паметно написес,али колко видим коментари су ти небулозни и сизофрени.Засто си толики згубидан?

Name

Ре: згубидан

01.06.2016 11:00

Како знаш да сам на свим порталима?! ТАКО НИ САМ БОРЕНОВИЋ НЕ МИСЛИ. БАШ СИ ПРАВИ БОТ!!!

Name

Е, Петре, Петре

01.06.2016 21:47

Петре, од 150 набројаних афера, именом и презименом, ти ни у једној ниси насао бар онова за сумњу, него паусално ПДП (која није моја партија) називас трацерском странком. Да имас постења, али и образа, захвалио би људима на труду и пробао да на њихове АРГУМЕНТОВАНЕ ТВРДЊЕ И ДОКАЗЕ дас било какав кредибилан одговор. Оцигледно је да си један од оних који уцествује у власти која је те афере, или произвела, илинецињењем није спријецила. Према томе, покри се усима и зајддно са твојим пајтосима сацекас судњи дан. Који це убрзо доци.

Name

треце око

01.06.2016 08:06

Обзиром на морал вецине који цине тј који су се придрузили(продали) владајуцем у РС ове и све остале не/радње не треба да цуде али зато је цудно то сто народ и даље толерисе исте цак ми се цини да их многи и подрзавају, јер засто и како се неко мозе тако понасати ако нема подрску?! Синоцње гостовање Дјурдјевица на ИНтв то и доказује- онаква бахатост дрцност хистерија ријецник оптузбе и на крају комплетна лицност,доказује ко нас и како води! Е драги суградјани и земљаци свака нам цаст на избору!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон Кихот

01.06.2016 08:36

Правда стиже ,кад тад...у Француској то пале...и ако су од Лујева старе зграде и здања...једино права револуција склања багру с власти......

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалука

01.06.2016 09:12

Сва Бањалука прича и коментарише да је прави власник ове зграде Додик, што је вјероватно и тачно, кад се зна да овај јадник Радишић није имао зашто пас да га уједе,само плаће цехове, ма неће ови бити на власти 100 годна кад тад ће се доћи до праве истине и ту зграду ће правна држава кад тад вратити народу јер је сва направљена парама који је украден и отет од народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

01.06.2016 09:24

Све је тацно! На украденој земљи, са украденим новцем, украденим сљунком за бетон и јос Мтел., уби нас са цијенама тако да ми плацамо ту кирију!

Name

прле

01.06.2016 09:27

Зато сад носа бројаницу...дао му патријарх...једино га Бог може спасит свог јада и лоповлука...задње му било...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еко бел

01.06.2016 09:57

Легло змија шарки

ОДГОВОРИТЕ
Name

РУГИП

01.06.2016 10:00

Због Миле Радисица ( Гранд трејда) и Будимира Станковица (земљисте Пољопривредне сколе) експресно је од стране Зељке Цвијановиц, смјењен Тихомир Глигориц. И тако је побиједила земљисно-градјевинска мафија.Али колико год то институционално кроз своје кадрове покривали доци це пред лице правде актери а некретнине укњизити на Републику Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ргу

01.06.2016 20:13

Некретнинска мафија у Геоуправи и даље хара безобзирније него икад, ништа не раде што треба по закону. Треба хитно Сипа ући у ову институцију, јер раде у спрези са представницима Светске банке у трошењу око 100 милиона КМ ненамјенски.

Name

Хм

01.06.2016 10:19

У вези те зградурине у том парку, доћи ће све на своје. Актери ће одговарати за многа криминална дјела. Није Додик сам у томе. Има их. И овдје и у Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вуциц

01.06.2016 10:21

Све је легло, кад се отисло у Белград и насло у цетири ока са Вуцице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Куку мајко

01.06.2016 11:29

Са овим "послом" сам изгубио сваку илузију у добре намјере Вучића.

Name

Пријатељ

01.06.2016 11:01

Ово м:тел је скраћеница. Значи Миле Телеком. Као рецимо Дојче Телеком поређења ради. Мало му се пријатељи осипају чуо сам, јели истина знали ико......

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОКИ

01.06.2016 16:45

Слоган предизборне кампанле сто сте тразили то сте и добили

Name

Азбука

01.06.2016 22:02

Сјајна грађевина. Достојна крајишкој љепотици, граду на Врбасу, зеленој ријеци, Бањој Луци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Изногуд

02.06.2016 03:54

ПДП би могао несто документовати, овако све остаје трац "рекла казала".

ОДГОВОРИТЕ
Name

мами

02.06.2016 05:29

Много воде ће протећи док се криминалци ставе иза браве, а отето врати народу ! Газе они и по мртвим и зивим људима!

ОДГОВОРИТЕ