Анализа - РГ: Новак у блату, љутите жене и побуна на ''кецу''...!

У понедељак је киша бар била поштенија – рекла је “падаћу цео дан“ и ћао ђаци, знали смо на чему смо.

Тенис 31.05.2016 | 23:45
Анализа - РГ: Новак у блату, љутите жене и побуна на ''кецу''...!

Сада се понела подмукло – падала је, па се примирила таман толико да може да се игра (или су бар организатори тако закључили), онда је поново игра прекинута, да бисмо потом украли још нешто више од сата игре.

Још два сата организатори су мрцварили играче, новинаре и посетиоце, да би у 19.00 коначно прогласили фајронт. Према првим прогнозама, среда би требало да буде милостивија, али ко ће га више знати...

Први су на шљаку... У ствари, први су на блато стадиона Филип Шатрије изашли Новак Ђоковић и Роберто Баутиста Агут. Киша је и даље падала, било је изузетно хладно, мокро, лоптице ’тешке’.

Истина, услови су свима исти, али јесу нивелишући фактор и подразумева се да одговарају мање квалитетном играчу. Уз то, и Новак је често током каријере знао негативно да реагује на непредвиђене ситуације сличног типа (најскупље је платио онај ветар у финалу УС опена 2012), а тако је било и сада.

Био је непрепознатљив, видело се да се не креће како уме, био је без јасног плана, што је узроковало велики број атипичних грешака и губитак првог сета. Тада је уследио први прекид, који је Новак искористио да се ’ресетује’ и да прихвати чињеницу да се игра по киши.

Док се још већало хоће ли се наставити меч, Ђоковић је позајмио кишобран од некога из публике и шеткао с њиме по терену. Била је то најава концентрисанијег Новака, који је чистије ударао лопту и заиграо оштрије и продорније.

Служиле су га кратке дијагонале, деловао је мало комфорније на терену, али Баутиста је све стизао, а Ђоковић ипак још није био потпуно свој на своме – зато му је често недостајао завршни ударац после фино изграђених поена и зато други сет није био окончан раније, већ тек пошто смо и Новак и ми изгубили тону нерава.

Било је и бизарних околности – Новаку је у гему у којем је сервирао за изједначење два пута пукла жица.

Таман када се лакше дисало, Ђоковић је почео да истеже раме после поена (још се не зна постоји ли проблем), али сервис свакако под датим условима и пре тога није био нарочито битан чинилац.

Направио је први тенисер света брејк за 3:1 у трећем сету, претходна три није успео да потврди, па је започео интензивну комуникацију с небесима када је и пети гем кренуо по злу. Исплатило се, спасене су брејк лопте и Ђоковић је направио солидну подлогу за ’треће полувреме’.

Хаотично је било и у WТА мечевима – Симона Халеп имала је брејк вишка пре прекида у мечу са Самантом Стосур, док је Агњешка Радвањска водила 6:2, 3:0 пре наставка са Цветаном Пиронковом.

Румунка је изгубила први сет, после и меч, а Пољакиња је освојила тек десети гем по повратку на терен, а мучила се и са ручним зглобом. После меча и Симона и Ага биле су бесне.

“Толико сам изненађења и љута што морамо да играмо по киши, није ово фјучерс од 10.000 долара. Како могу да дозволе то? Није их ни брига шта ми мислимо. ’Одлепила’ сам“, казала је Радвањска, а у идентичном расположењу била је и Халепова:

“Немам речи, било је немогуће играти. Истина је, услови су исти за све, али ово је превише, никога није брига за тенисере – брига ме што сам изгубила меч, била сам врло близу тога да повредим леђа“.

Када је један од новинара Симони рекао да су Давид Гофан и Ернестс Гулбис само отишли с терена јер нису хтели да играју, она је подигла палац у знак одобравања.

“Добро је. Свака им част“.

Кажу да ко губи има право да се љути, али тешко је отети се утиску да су и Ага и Симона у праву.

Победнице, као што је и очекивано, нису биле тако строге према организаторима, али можда и њих сачека слична судбина с обзиром на то да ће распоред бити згуснут у наредним данима.

Нико не зна када ће се овај Ролан Гарос завршити и хоће ли нам се смиловати Диона, Тор, Даждбог или ко већ треба да се смилује.

Цртице из Париза

- Питали смо Саманту Стосур на шта је играчима најкомпликованије да се прилагоде по мокрим и ’тешким’ условима? “Тешко је пробити противницу, мора да се погађа дубоко и да се ’миксује’ повремено кратким лоптама. Није се лако кретати, мораш све време да се адаптираш и да се ослањаш на инстинкт радећи оно што осећаш да је исправно, а то није нужно оно што би урадио у уобичајеним околностима“.

- Киша је потпуно убила у појам све и нервоза је већа него иначе. То су показали Гофан и Гулбис, који су отежали посао судији Еви Аздераки на Терену број један. Док се она расправљала са Белгијанцем, Летонац је само покупио ствари и кренуо да излази са стадиона. Иако су их организатори убеђивали да се врате, на крају је меч прекинут.

- Било је и оних који су задржали позитиван дух у још једном тмурном дану. Међу њима је био и Томаш Бердих – док је чекао да изађе на терен, Чех се огласио на Твитеру: “Хеј, ви са Аустралијан опена, можете ли да нам пошаљете један кров у Париз, ви имате три“, написао је Бердих и ’апеловао’ на ФедЕx да што пре допреми кров.

- Гулбис је показао да није баш тако “лош момак“ каквим га неки сматрају и какав утисак можда некада одаје. На конференцијама је увек отворен, а сада је ’купио’ публику када је по киши позвао скупљача лопти да му се придружи под кишобраном.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар