УЕФА о ЛШ: Поново одбијени најбогатији и Суперлига!

Европска фудбалска унија одлучиће у децембру о поменама у Лиги шампиона, пошто велики европски клубови желе нови формат и већи део прихода од милијарду долара.

Фудбал 31.05.2016 | 22:45
УЕФА о ЛШ: Поново одбијени најбогатији и Суперлига!

Челници УЕФА и великих европских клубова одржали су низ састанака у Милану, где је у суботу одиграно финале Лиге шампиона.

Како је речено агенцији Асошиејтед прес, преговори о трогодишњим променама у Лиги шампиона, почевши од 2018. године, споро напредују.

Поједини богати европски клубови су у јануару предложили да се оформи Суперлига, али је тај предлог одбијен, пошто је била намера да то буде лига затворенијег типа, само за најбогатије.

Циљ промена је да се тренутни систем такмичења у Лиги шампиона од 32 екипе у групној фази направи атрактивнијим за највеће клубове и телевизијске гледаоце широм света.

Многи навијачи сматрају да се најбогатији европски клубови грабе за моћ и новац, иако су већ богати и утицајни.

Председнички избори у УЕФА одржаће се 14. септембра и очекује се да ће се после тога окренути прављењу планова за своје највеће клупско такмичење.

Нови председник УЕФА ће 15. септембра предводити састанак Извршног одбора, а очекује се да ће одлуке о Лиги шампиона бити донете у децембру у Ниону.

"Потребан нам је формат Лиге шампиона до краја године. Консултујемо се и слушамо", рекао је директор такмичења УЕФА Ђорђо Маркети.

Промене у форматима такмичења могуће су на сваке три године, а морају да буду одобрене пре него што УЕФА агенција за маркетинг почне да продаје телевизијска и маркетиншка права за Лигу шампиона и Лигу Европе за наредни комерцијални циклус.

У последњој рунди преговора, за циклус од 2015-2018, Лига Европа је награђена тиме што њен шампион стиче право учешћа у Лиги шампиона.

До 2018. године 32 клуба у групној фази Лиге шампиона поделиће сваке сезоне скоро 1,3 милијарде евра од наградног фонда Уефе.

Извор Б92

Коментари / 0

Оставите коментар