Муџахедини у Тирани

Кад ирански муџахедини више нису били потребни Пентагону, Американци су их прије више од 10 година разоружали и смјестили у Албанију, гдје представљају потенцијалну опасност за грађане те земље и остатак Европе, јавља "Дојче веле".

Регион 31.05.2016 | 14:45
Муџахедини у Тирани

У репортажи објављеној на порталу те медијске куће наводи се да се претпоставља да у Албанији живи око 800 припадника иранских, народних муџахедина, које је влада у Тирани прихватила на хуманитарној основи, као борце који су престали да учествују у оружаним сукобима.

Албански стручњак за безбједност Артан Хоџа упозорио је да толики број некадашњих учесника у борбама на Блиском истоку представља велику опасност по безбједност, јер су, како је оцијенио, веома добро обучени и увијек спремни да употријебе вјештине које су годинама стицали, преноси РТС.

"У Албанији имају још једну предност, а то је да им овдје није тешко да набаве оружје", рекао је Хоџа.

Он сматра да је главни проблем и чињеница да је Иран ријешен да, како је рекао, уништи организацију народних муџахедина, јер представљају пријетњу тој држави.

"Они за њих представљају потенцијалне непријатеље, некога ко ће да напада важне циљеве у Ирану, и зато Иран неће одустати од напада на њихове вође", рекао је Хоџа.

Репортери "Дојче велеа" посјетили су један од кампова у којем живе муџахедини, гдје су, користећи скривену камеру, разговарали са двојицом припадника те милитантне организације.

"Активни смо свуда у свијету – у Европи, САД, а посебно у Ирану, али немамо никакве везе са тероризмом и насиљем", рекао је један од муџахедина.

На питање да ли чланови те организације пријете онима који су одлучили да иступе из ње, добили су одговор да је то пропаганда коју шири ирански режим, након чега је разговор прекинут.

Влада Албаније одбила је захтјев да пружи званичан одговор на питања те медијске куће о муџахединима у Албанији.

Да ће муџахедини сигурно узвратити ударац и да неће презати од терористичких акција потврдио је и некадашњи борац народних муџахедина Ирана Ехсан Биди, који се плаши повратка у Иран због хапшења и освете својих некадашњих сабораца.

Он је рекао да га прогањају муџахедини, од којих је добијао пријетеће поруке откако је напустио организацију, јер не желе да проговори о њој.

Биди, који живи на периферији Тиране са пријатељем, рекао је да се као муџахедин борио за "праведну ствар" и ослобађање те земље од "угњетавачке власти шаха", али да је напустио јер су вође постајале све бруталније, па чак и према сопственим људима.

"Смјестили су у затворе на стотине мојих другова. Многи су били изложени мучењу, а четворо их је убијено. Хапсили су и мучили чак и чланове које су иранске вјерске власти прије тога прогањале", рекао је Биди.

Извор: Срна

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Пасха

31.05.2016 17:33

Бојите се цим писете о њима

ОДГОВОРИТЕ