Исхрана без глутена: Брига о здрављу или тренд?

Тренд исхране без глутена постао је посебно актуелан у свету у последњих неколико година, па се тако доста људи одлучује да из своје исхране избаце житарице као што су пшеница, јечам, зоб и раж.

Здравље 30.05.2016 | 22:12
Исхрана без глутена: Брига о здрављу или тренд?

Недавна студија под називом "Тхе Глутен-Фрее Диет: Рецогнизинг Фацт, Фицтион, анд Фад", објављена у америчком журналу педијатара, има за циљ рушења одређених предрасуда о глутену.

Број особа оболелих од целијакије (болест нетолеранције на глутен) је у порасту у читавом свету, као и свест о важности значаја здраве прехране. Међутим, као и у свему, и овде је потребан опрез, као и границе, саветују стручњаци, па је тако и ова студија показала како је прехрана без глутена постала популарна и код особа које немају никакву дијагнозу нити разлог због којег не би требало да једу глутен.

Прехрана без глутена је кључна у лечењу особа са целијакијом, осетљивошћу на глутен, те јако важна у лечењу код особа с аутоимуним болестима. Истовремено, она је данас постала својеврсни тренд, па се на овакав начин прехране одлучују и особе које немају потребу за тим.

Ово постаје идеално плодно тло за прехрамбену индустрију која уз помоћ "глутен фрее" производа повећава своју продају, привлачи све више људи који падају под утицај одређеног тренда и на тај начин зарађује новац.

"Глутен фрее" индустрија је у периоду од 2013. до 2015. године забележила раст од чак 135 одсто, са просечном продајом од 11,6 милијарди у 2015. години.

"И док доста људи глутен фрее исхрану сматра хиром, продаја оваквих производа у константном је порасту. Недостаје нам довољно информација о томе колико је исхрана без глутена заправо корисна за особе без икаквих здравствених потешкоћа", каже др Норел Рајли, професорка педијатрије на универзитету у Колумбији и додаје како се врло често дешава да се људи одлучују на овакву врсту исхране самостално и на своју руку, без претходног саветовања са стручњаком.

Глутен је лепљива, еластична беланчевинаста ствар која се налази у пшеници (житу), брашну, ражи, јечму те зобу која је често контаминирана због тога што се најчешће узгаја уз пшеницу. Глутен чини тесто лепљивим и он даје еластичност тесту од свих житарица. Осим у поменутим житарицама, глутен се налази свуда око нас, садржи га већина производа – пица, тестенина, спирулина, индустријска храна, па чак и ружеви за усне. Врло је битна прехрамбена компонента, јер су семенке жита иначе сиромашне беланчевинама. Постоје и житарице које не садрже глутен: кукуруз, хељда, просо, смеђи пиринач и др.

Бројни стручњаци наводе како је исхрана без глутена свакако неопходна за особе оболеле од целијакије или осетљивости на глутен, па изузетно важна код особа које болују од аутоимуних обољења (Хашимото, реулматоидни артритис, лупус, мултипла склерза, витилиго, псоријаза и многе друге).

Бројне новије студије долазе до закључка како је оштећење пробавног тракта услед неподношљивости глутена узрок аутоимуних болести, као што су на пример дијабетес типа 1, лупус, поремећен рад штитњаче и др. Процењује се да 9 од 10 особа које не подносе глутен не знају за то.

Ипак, бројни стручњаци деле мишљење о томе како особе које немају здравствених потешкоћа овог типа немају потребу да избегавају глутен у својој исхрани, а то је и један од резултата нове америчке студије објављене у публикацији "Јоурнал оф Педиатрицс".

Извор: Б 92

фото: пинтерест

Коментари / 0

Оставите коментар