Мобилни телефони изазивају рак?

Најновија студија указала је на повезаност рака и употребе мобилних телефона.

Свијет 30.05.2016 | 18:40
Мобилни телефони изазивају рак?

Истраживачи из Националног токсиколошког програма изложили су мушке пацове врсти радио-фреквенција које се обично емитују мобилним телефонима.

Након овог излагања, два типа тумора су пронађени код животиња у мозгу и срцу. Тумори нису откривени код пацова који нису били излагани овим фреквенцијама.

Експерименти су спровођени на више од 2.500 пацова у различитим интервалима у периоду од двије године.

У извјештају објављеном уз студију, истраживачи су рекли:

“Обзиром на широко распрострањену глобалну употребу мобилних комуникација међу корисницима свих узраста, чак и мало повећање учесталости обољења усљед изложености радио-фреквенцијском зрачењу може имати велике импликације за јавно здравље”.

Ова студија се сматра једном од највећих и најдетаљнијих када је у питању анализирање повезаности употребе мобилних телефона и настанка рака, а владу САД-а је коштала 25 милиона долара.

Бивши истраживач националног токсиколошког програма, Рон Мелник, рекао је за "Вол стри журнал":

“Ово истраживање побија изјаве људи који су говорили да не постоји ризик употребе мобилних телефона”.

Научна заједница је била подјељена по том питању од раних деведесетих година. Многе раније студије су показивале везу појаве рака и уботребе мобилних телефона, али су критиковане због методологије и малих узорака који би касније могли да постану предмет пристрасности.

Извор: Б92

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Токмак

30.05.2016 17:11

Оцигледан примјер да у Америци влада корупција.25 милијона долара на овакве глупости.Пар људи из владе и науцници сад лијпо растаљују лову.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

30.05.2016 17:21

Ускоро це се на трзисту појавити нови телефони који не изазивају рак. Америцки,наравно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.05.2016 22:40

Халал телефони

Name

Црни

31.05.2016 01:10

Глупости никад доста колико нам је рат и неимаштина тог рака под кожу завукло то нитко некаже , народ нема шта да једе и оно што једу нездраво у сваког другог зуби иструхли по томе се види здравље човјека жалост па ништа више

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

31.05.2016 03:52

Свака електронска фреквенција која долази у контакт са тијелом човјека је штетна по људско здравље. ПРОЋЕ још многе године прије него што човјек постане имун или отпоран на штетно дејство фреквенције!

ОДГОВОРИТЕ