ПДП: Богданић дао незакониту гаранцију

Партија демократског прогреса очекује од надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Тражимо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

Република Српска 30.05.2016 | 14:05
ПДП: Богданић дао незакониту гаранцију

АФЕРА „148“

„Богданићева незаконита гаранција за кредит “

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић без сагласности Народне скупштине Републике Српске дао је гаранцију за кредитно задуживање за више од 12 милиона КМ за исплату фирми „Линднер“ за изградњу Централног хола Јужног крила Универзитетског клиничког центра Бањалука. Министар Богданић је овим починио чисти криминал.

Иза фирме „Линднер“, незванично, стоји бивши министар здравља Републике Српске Ранко Шкрбић, а радове изводи фирма Шкрбићевог кума. Надзорни орган за ове радове је Завод за изградњу Бањалука – ЗИБЛ, због чијег је протежирања, у дијелу послова које изводи фирма „Вамед“, Европска инвестициона банка (ЕИБ) обуставила финансирање изградње Централног блока УБКЦ Бањалука, како би спријечила коруптивне радње.

Коруптивне радње нису спријечене ни у дијелу који гради „Линднер“. У јавности су се појавиле и информације да је управо то разлог због којег је смијењен и тадашњи генерални директор УКЦ Бањалука, јер није пристао на осмишљени криминал. Он је, како је наведено, одбио да потпише уговор са фирмом „Линднер“ из Београда и Линднер из Њемачке којима је додијељен овај посао. Бивши директор није ставио потпис на уговор, јер би Република Српска, што се касније и десило, реализацијом поменутог пројекта била у минусу пет милиона марака. Изградња централног хола јужног крила требало је да кошта девет милиона марака, и то је стајало у првобитном уговору. Међутим, за само пола године цифра је нарасла на 14 милиона марака.

Иначе, њемачко-србијанска фирма „Линднер“ због које се све ово десило није ни постојала током трајања тендера и преговарачког поступка већ је основана на дан 8.7.2014. кад је потписан уговор за изградњу централног хола јужног крила. Оснивачки улог фирме која је преузела милионски посао је само 100 марака, што довољно говори о размјерама почињеног криминала.

Партија демократског прогреса

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

исток

30.05.2016 12:11

Бивши министар је из Чајнича, поштен човјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

п

30.05.2016 12:48

Дајте притисните више тог - има 10 афера а не једну!

Name

перхан

30.05.2016 13:33

Докле висе да цитамо о аферама. Ако мозете хапсите банду,побогу брате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луди Милојко

30.05.2016 13:43

Тек је 148 имају јос двије да буду у комплету 150 па онда је хапсана.

Name

Драганче

30.05.2016 14:23

Линднер д.о.о. Тиват зато ради објекат у Бањи Слатина, а извођач опет Марковић инвест Лакташи...случајно или не има и додатак овом тексту?

ОДГОВОРИТЕ
Name

па да

30.05.2016 14:51

И не само објекте у Слатини (гдје лоповлук невидјених размјера ради Горан Талиц, који је по криминалу ал пари Богданицу), него и Паприковац и објекте у Б. Вруцици, све је радио Марковиц наводно као подизводјац, а уствари је он главни монополиста градње у Р.С. Зато је и доведен љигави Богданиц да то све прогура као министар, јер се нико други није смио упустити у тај криминал.

Name

ДЕ ГОТХИА

30.05.2016 15:39

ЈЕДИНИ СИГУРАН НАЧИН ДА СЕ РИЈЕШИМО МИНИСТРА БОГДАНИЋА ЈЕ ДА ГА БИРАЧИ ИЗАБЕРУ ЗА НАЧЕЛНИКА ТЕСЛИЋА ... ПА МИ СМО КАТАСРОФА ОД ГРАЂАНА !!! ПА ВИШЕ СЕ НИКО И НЕ ЧУДИ И НЕ ПИТА ЗАШТО ТУЖИЛАШТВО И ПОЛИЦИЈА НЕ РАДЕ СВОЈ ПОСАО - НЕМАМО МИ РЕПУБЛИКУ, МИ ИМАМО ТУРСКУ НАХИЈУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цорак

30.05.2016 19:21

Е вала ови га претјерасе са аферама и лоповлуцима и актери-лопови а и ови други који их разоткривају а ниста од тога ,осим бјеса који изазивате код народа.па има ли иста од свега да сте одрадили до краја и похапсили багру??? Докле цете висе и само паламудити и дизати прасину удависмо се..!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ