Србија: Сутра почиње исплата посљедње рате старе девизне штедње

У Србији сутра почиње исплата посљедње рате старе девизне штедње. Прије недјељу дана престало је и трговање обвезницама штедње на Београдској берзи. Тиме се завршава финансијска епоха исплате једне од најатрактивнијих хартија од вриједности.

Србија 30.05.2016 | 08:01
Србија: Сутра почиње исплата посљедње рате старе девизне штедње

Србија је исплатом посљедње рате измирила дуг од 3,6 милијарди евра.

Драгомир Остојић из Београда био је четврт вијека млађи када су му банке замрзле рачун са старом девизном штедњом. У уторак ће наплатити и посљедњу рату дуга чија је исплата почела 2002. године. Умјесто да чека сваки 31. мај, Драгомир је, чекајући исплате, куповао обвезнице и тако зарађивао.

„Значи промениле су се околности након 2000. године. Сматрао сам да ће то да иде у добром правцу и инвестирао сам„, каже девизни штедиша Драгомир Остојић.

Такво размишљање имало је основа јер је исплата дуга претворена у обвезнице и подјељена у 14 рата са роком доспјећа сваког 31. маја. Ко је желио могао је да прода обвезнице прије времена или да чека рок за исплату рате у пуном износу са два одсто годишње камате.

„С друге стране, грађани који су имали вишак средстава могли су да купе обвезнице на финансијском тржишту опет по дисконтованим ценама и то је за њих био одређени облик девизне штедње. На пример, онај ко је купио обвезнице 2002. године са роком доспећа 2016. платио их је негде 14,5 евра, могао је те обвезнице ових дана да прода за 100 евра„, истиче Бранислав Јоргић из „Јоргић брокера“.

Многа предузећа и стране компаније схватиле су да се обвезницама старе девизне штедње могу купити предузећа из процеса приватизације уз попуст. У једном тренутку било је више од 100 брокерских фирми док их данас послује тек 35 од чега само половина позитивно.

Кроз куповину обвезница старе девизне штедње на Берзи, али и ван ње, зарађивали су и појединци, а још више странци.

„Наиме ту су грађани први пут добили право да масовно тргују хартијама од вредности у Републици Србији„, истиче Мирољуб Ристић из Београдске берзе.

Додаје да је та хартија била прва велика инвестиција која се појавила у трговању на Београдској Берзи и да је довела до битних технолошких промена у банкама које су радиле са том хартијом у централном регистру и свим другим тржишним учесницима.

Извор: РТС

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мирко

30.05.2016 06:37

Шта ћè бити са девизном штедњом Инвест банке у БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

РадикалНО

30.05.2016 07:24

Неће бити баш како пише. Штедишама из Републике Српске који су имали девизну штедњу у србијанским банкама није враћен нити један цент. Толико о специјалним и паралелним везама.

ОДГОВОРИТЕ