Видео: Повратник у шпанску Примеру - Алавес! Даме и господо, добродошли на Мендизорозу!

Десет година је прошло... Реал, Барса, Атлетико и остали шпански великани од идуће сезоне имаће још једно вруће гостовање...

Фудбал 30.05.2016 | 00:21
Видео: Повратник у шпанску Примеру - Алавес! Даме и господо, добродошли на Мендизорозу!

Алавес се вратио! Било је и време! Равно десет година прошло је откако је мали, поносни клубић из Виторије испао из Примере, и ево вечерас, навијачи на чувеном стадиону Мендизороза, чије смо име скоро и заборавили, имали су разлога за велико славље - њихово љубимче поново је у елити. 

А зар вам није недостајао Алавес у Примери? Сјајна атмосфера, песма, плаво бели шалови преко свих трибина... И онда у таквом амбијенту падају и Реал и Барса и Атлетико и сви одреда. Па онда чувена сезона у Купу УЕФА 2000/2001, када су догурали до финала. Избацивали редом Гацијантеп, Лилестром, Розенборг, Интер, Ваљекано, Кајзерслаутерн у полуфиналу укупним резултатом 9:2?! 

Па онда оно чувено, антологијско финале по коме ћемо их увек памтити: Алавес - Ливерпул 4:5 после продужетака. Сећате се? Кармона, Тељез, Норвежанин Дан Еген, Румун Контра, наш Иван Томић, Астудиљо...а у шпицу убојити Хави Морено. После је отишао у Милан... Страшна екипа. И Ђорди Кројф, наравано. 

Већ идуће сезоне Алавес је завршио шести у лиги, а оне тамо (лето 2003) испао из елите. Вратио се на кратко 2005, али је одмах поново испао и није га било, ево све до вечерас. Од вечерас Мендизорозом поново одјекују најлепше песме...

Алавес је уочи 41. кола био први и имао три бода више другопласираног Легањеса, односно само четири више од Химнастика из Тарагоне. Победа над Нумансијом била је императив јер у последњој рунди плаво-бели морају на мегдан баш Химнастику, тако да би пораз у том сусрету (уз вечерашњи кикс) вероватно значио опроштај од директног пласмана у Примеру. Али Мендизороза је загрмела када је било најпотребније и Алавес је петим тријумфом у низу (2:0) осигурао прво место. 

Оно што је посебно занимљиво, а везано је за овај сусрет, јесте чињеница да су у стартних 11 Алавеса играли искључиво Шпанци. Поред домаћих играча у овом тиму су само још један Уругвајац и један Аргентинац. Сви су углавном анонимни. Прва звезда је, без конкуренције, Гаиска Токеро, некадашњи нападач Билбаа.

Остаје нам само да честитамо момцима у плаво-белом и уживамо у снимцима са Мендизорозе...

У последњем, 42. колу, биће познато ко ће уз Алавес директно у Примеру. Конкуренти су поменути Химнастик и Легањес. Екипе од треће до шесте позиције играће у баражу за једно преостало место у елити. Тренутни поредак је: Химнастик, Сарагоса, Кордоба, Ђирона. Шансе да се умешају у ту групу и даље имају Осасуна и Алкоркон...

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар