Анализа: (З)ИЗУМ!!!

У Зидановом тактичком експозеу, у финалу ЛШ, који је трајао нешто више од 45 минута, видели су се Мурињо и Анчелоти у једном, Реал који перфектно стоји на терену, тим који пуцао од самопоуздања, екипа која у сваком тренутку зна шта жели и која одговорно стоји иза сваког одиграног паса.

Фудбал 31.05.2016 | 00:00
Анализа: (З)ИЗУМ!!!

Сваки други тренер на планети био би критикован на сва звона од управе Реал Мадрида због начина на који је Краљевски клуб играо у миланском финалу, али тако нешто није дозвољено када је у питању Зинедин Зидан. Легендарни француски ас за 120 минута игре срушио је неписано правило да Реал мора да напада по сваку цену, у сваком тренутку утакмице, као и да је све остало испод клупског нивоа и историјског реномеа. Зидан је решио да одигра тактички меч, препустио је ривалу теренску иницијативу и натерао га да игра на начин на који му најмање лежи, што се на крају испоставило као добитан потез, иако је 11. ушати трофеј освојен тек на пенал рулету.

Да је до истека 90. минута остало 1:0 данас бисмо говорили о тактичко-техничком савршенству Краљевског клуба, овако оно је трајало нешто више од једног полувремена, после чега је уследио одговор Чола Симеонеа. Ипак, нико не може и не сме да оспори чињеницу да је Зидан на Сан Сиру показао да за његов тактички и тренерски потенцијал не постоје лимити.

Баш као и када је био играч, Зизу је показао врхунску спортску интелигенцију. Док је седео на клупи Мадриђана, што као помоћник, што као саветник првог тима, Француз је лукаво скупљао знање, а имао је и од кога. У његовом синоћном тактичком експозеу видели су се Мурињо и Анчелоти у једном. Реал који перфектно стоји на терену, тим који пуца од самопоуздања, екипа која у сваком тренутку зна шта жели и која одговорно стоји иза сваког одиграног паса или упућеног ударца ка голу ривала.

"Анћелоти ми је рекао да ћу једног дана успети да подигнем овај трофеј као главни тренер. Био је у праву, ово је феноменалан ужитак. У овом тренутку сам испражњен, али све је то позитивно. Када постигнете ово што смо ми постигли, то значи да сте добро урадили посао, да су поруке играчима биле праве, да су вас играчи спратили. Ја сам испратио њих и сви заједно смо успели да освојимо Лигу шампиона", рекао је Зидан после утакмице.

Зиданову филозофију на најлепши начин улепешали су Модрић, Крос и Касемиро. Између њих тројице готово на није било погрешног паса, није им се видела ни трунка панике и било каква осцилација. Веровали су један другом, деловали су просто перфектно. Током тих 45 минута као да смо гледали играче Атлетика у дресу Реала, видели смо Краљевски клуб који се брани са десеторицом играча, Роналда који се у сваком нападу враћа на своју половину, Бејла који кидише на противничке док им не отме лотпу и повуче је у силовит контранапад. За све то је заслужан је искључиво Зинедин Зидан. Француз је показао како се гради ауторитет у свлачионици и доказао да чак они најповлашћенији играчи могу и морају да се ставе у службу тима.

"Његов долазак је био од велике важности за све нас. Унео нам је самопоуздање и пружио слободу у игри. Створио нам је сјајан тимски дух, сви смо уживали играјући под његовом командом. Вечерас се показало се колико смо радили", рекао Герет Бејл након финала.

Управо то поверење међу играчима било је нешто што је недостајало овом тиму да изађе иза сенке Кристијана Роналда, као јединог играча који је у стању да направи разлику на терену и повуче остатак тима. Реал у финалу није играо лепо, играо је на онај начин на који мора да се игра како би се савладао тим као што је Атетико Мадрид. На начин на који се освајају трофеји. Реал Мадрид је коначно деловао као тим, екипа 11 подједнаких играча, која се придржава само једног циља, а то је победа.

Можда ово освајање трофеја на крају неће ни задовољити незаситог Флорентина Переза, који је Зидану већ потурао иза леђа приче о доласку Унаја Емерија, али то не би био ни први ни последњи пут да газда Краљевског клуба направи овакав потез.
"Будућност? Видећемо, сада идемо да уживамо у овоме. Све ово сам сањао, увек морате да сањате, да мислите позитивно, будете оптимиста и знате да све можете да постигнете великим радом и трудом", рекао је Зидан.

Каква год одлука челника Краљевског клуба буде била, јасно је да је светски фудбал добио још једног тренера врхунске класе.

Извор: моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Никс

31.05.2016 06:15

Оцигледно је да је ово писао навијац Реала.

ОДГОВОРИТЕ