Благо из природе јача кућни буџет

Органска производња заснована на сакупљању и преради љековитог биља и шумских плодова хвата залет, а све више становника Републике Српске у самониклим плодовима природе препознаје прилику за зараду.

Република Српска 28.05.2016 | 21:58
Благо из природе јача кућни буџет

Сакупљачи биља у сезони која траје од априла до краја новембра зараде више од двије просјечне плате, односно најмање 2.000 КМ.

Породица Бојане Владичић из Фоче већ четири године сакупља природно благо на обронцима Зеленгоре.

" Од љековитог биља израђујемо природне сапуне, креме, мелеме и уља, а нашу малу породичну производњу планирамо да проширимо", испричала је Владичићева.

Откупљивачи истичу да је потражња за љековитим биљем и шумским плодовима огромна, те да све што откупе извозе на тржиште Њемачке, Француске, Италије и Швајцарске.

Предсједник Удружења органских произвођача Репубике Српске Радован Анђелић каже да ће, ако временске прилике дозволе, берба смиља или "сувог злата Херцеговине", почети за двадесетак дана.

"Плантаже изгледају предивно, а смиље ће бити врхунског квалитета. Цијена килограма ове биљке је пала са пет на три марке, али је то и више него добра цијена", рекао је Анђелић.

Додаје да је у ово доба године актуелна берба зове.

"Зова је процвјетала и има је много, само што киша отежава сушење, а у наредном периоду почеће и берба кантариона, шипка и смрекових боба", истакао је Анђелић.

Миладин Мијатовић из Зворника, власник предузећа за откуп љековитог биља и шумских плодова, каже да све што откупи пласира на европско тржиште.

"Наш народ још није свјестан колико новца "виси" на гранама. Многи људи сакупљају љекобиље, али је и даље потражња за њим много већа од понуде", рекао је Мијатовић.

Фирме које су регистроване за откуп љековитог биља и шумских плодова у Српској за килограм свјеже зове плаћају 1,5, а за исту количину осушене између осам и 12 КМ. Килограм сријемуша кошта између осам и девет, а гљива од пет до десет марака.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске кажу да је органска производња у Српској заступљена на око 300 хектара.

"Подаци којима располажемо показују да је на територији Републике Српске 35 регистрованих произвођача, а многи су кренули у процес конверзије, односно преласка са конвенционалне на органску производњу", рекли су у Министарству и додали да се повећава број воћарских култура у органској производњи.

Извоз

На основу анализе Спољнотрговинске коморе БиХ, лани су извезени љековито биље и шумски плодови вриједни 29 милиона марака, док је увоз ових производа износио око девет милиона КМ.

(Глас Српске)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

рс

28.05.2016 19:15

Наса српска Херцеговина је рај на земљи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

маја

28.05.2016 21:01

Нисмо ни свјсни,колико нам природа нуди.

Name

јово

29.05.2016 06:57

Свака цаст људима који имају ту способност да сами својим идејама додју до зараде а не као вецина људи само дај на будзет да се увале а у ствари позадина је љеност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дд

29.05.2016 12:37

Најљепса природа и храна је у Херцеговини и не пореде је дзаба странци са Калифорнијом и Провансом.

ОДГОВОРИТЕ