Зашто жене не смију ићи на Свету гору?

Руски предсједник Владимир Путин у посјети је Светој гори у Грчкој на обиљежавању хиљадугодишње присутности руских православних свешеника на том светом мјесту, преносе агенције.

Свијет 28.05.2016 | 21:52
Зашто жене не смију ићи на Свету гору?

Планина Атос, заправо полуострво површине 335 километара квадратних, вјероватно је највеће подручје на свијету затворено за жене, преноси ББЦ.

Желите ли је посјетити, први је корак слање копије пасоша Кабинету за ходочаснике који допушта долазак највише стотину православних и десет неправославних посјетилаца. Они могу три ноћи остати у једном од 20 храмова на полуострву.

Женама је приступ строго забрањен и за разлику од мушких пријатеља који се укрцавају на трајект морају остати у једној од двије најближих лука.

Света гора затворена је за жене дуже од хиљаду година, штавише обали се не смију приближити на мање од 500 метара, стоји у строгим правилима.

Према мишљењу аутора књиге "Света гора: Духовна обнова у рају", у повељи из 10. вијекова пише да је забрањен приступ женским животињама, али ни ријечи о женама јер је "свакоме јасно да жене немају шта радити у мушким храмовима".

Био је то најједноставији начин да се осигура целибат, каже аутор. Оно што Свету гору разликује од осталих манастира јесте да се цијело полуострво сматра једним великим храмом.

Али, постоји још је један разлог за забрану, у вези са православном традицијом.

"Једно од вјеровања каже да је дјевицу Марију на путу за Кипар вјетар скренуо с курса и да се искрцала на Свету гору. Толико јој се свидјело да се молила своме сину да гора буде само њена, с чиме се он сагласио", пише аутор поменутог дјела.

Забрана се односи на све домаће животиње, а једине припаднице женског рода су мачке.

"Тамо је пуно мачака, а разлог за то је једноставан, лове мишеве".

Међу осталим мјестима која забрањују приступ женама је храм Сабаримала у Индији, планина Омине у Јапану и улица Херберт у црвеној четврти Хамбурга, Светој Паули, гдје на једном знаку пише: "Забрањен улазак млађима од 18 година и женама", пише ББЦ.

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Сарајево

28.05.2016 16:47

Не улазим у вјеру али ово мјесто и сама градјевина изгледају феноменално

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

29.05.2016 02:38

Света Гора је независна, екс територијална Православна Монашка Република која се налази под заштитом грчке државе. Монаштво на Света Гора је успостављено по црквеном Предању од стране Пресвете Богородице. Пловећи у ПОСЈЕТУ Св. Јовану Богослову на острво Патмос, велико невреме је брод у коме се налазила Пресвета Богородица по Божијој промисли отерало до обале Атоса или садашње Свете Горе. Зато Светогорски Монаси поштују Пресвете Богородицу ДЈЕВУ Марију као своју Покровитељку и Заштитницу. Женама, и свему што је женско забрањен је приступ, посјета и боравак на Светој Гори због тога што је то мушка а не женска монашка средина. Надамо се и молимо Богу да ће ова дуга традиција у Цркви Христовој и даље остати на снази, и у будућим временима која долазе и која са собом доносе слебденици АНТИХРИСТА који желе да обесвете Свету Гору довођењем жена у ПОСЈЕТУ Светогорским Манастирима. Постоје подаци који говоре о томе како је послије појаве Црне Куге у Европи 1347 године на Светој Гори једно кратко време боравио Цар Душан Силни са својом женом Јеленом. То је прва и последња посјета једне жене Светој Гори послије посјете Пресвете Богородице. Зато ако неко жели да види како живи друштво без жена нека иде на Свету Гору где се живи по Закону Божијем благодаћу Духа Светог у славу Господа нашег Исуса Христа!

Name

www

28.05.2016 17:02

Залице се ОВЕ постене ....господјице из"Ларе" због дискриминације треба и зене пустити да раз..бу и то мало сто је остало

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луди Милојко

29.05.2016 15:04

Не би било лосе се овде мало духовно одморити. Овако ни у кафану висе не могу отици сам одма ми се и зена прикаци. Морацу се ја мало распитати како и ста све треба а зени фино казем зенама је законом забрањено ици ,јој љепоте ма не мозе ни у близини бити.Има ли јос гдје каквих тако мјеста да се мозе отици и духовно одморити?

ОДГОВОРИТЕ