Глобално загријавање Арапе селе у БиХ

Због глобалног загријавања земље блискоисточног топлинског појаса размишљају о миграцијама, а један од најпопуларнијих региона о којем размишљају су земље Европе, а посебно БиХ.

 

Босна и Херцеговина 28.05.2016 | 21:56
Глобално загријавање Арапе селе у БиХ

Наиме, како пише њемачки магазин "Цонтра", цитирајући резултате студије познатог америчког климатолога Елфатиха Елтера са чувеног бостонског универзитета Массацхусеттс Институте оф Тецхнологy (МИТ), температура на арапском полуострву сваке године се пење, а до краја вијека би могла износити до 77 степени Целзијуса.

"Цонтра" наводи да многи богатији становници тог региона већ размишљају о сељењу у Европу, а да је БиХ мјесто на које се већ полако досељавају.

"За елите из Саудијске Арабије пресељење у ове регионе не би представљало никакав проблем. Они су већ у БиХ купили и подигли читава насеља. Међутим, за сиромашније становништво потрага за новом домовином може представљати мало већи изазов", наводи "Цонтра".

Према Елтеровој студији, Европа и сјеверни дијелови азијског полуострва ускоро би могли постати уточиште милиона климатских избјеглица из арапских земаља у заливском региону.

Елтер оцјењује да би даље повећање температуре могло довести до великих људских жртава, при чему погођени не би били само стари и болесни, него и здрави појединци. Он упозорава да никад у историји није истовремено дошло до толиког пораста температуре истовремено са повећањем влажности.

"Ако на Блиском истоку емисија гасова настави да расте овим темпом, климатске промјене на персијском полуострву заједно са географском позицијом довешће то екстремног пораста температуре", навео је он.

"Цонтра" цитира други дио исте студије коаутора Џеремија Пала, да је у топлотном удару у Европи 2003. године умрло чак 70.000 људи, а толике температуре су већ данас у региону Персијског залива сасвим уобичајене.

"Такве температуре још се могу премостити климатским уређајима у градовима попут Абу Дабија, Дохе и Дубаија, али живјети и радити на отвореном већ данас више није могуће".

Закључке истраживања престижног универзитета потврдили су и домаћи стручњаци.

"Блиски исток је потпуно другачије подручје у односу на нас, ради се о претежно пустињским земљама које се самим тим пуно више загријавају у складу са глобалним промјенама, то јест затопљењем. Њихови грађани ће у једном тренутку сигурно морати емигрирати, само је питање када. Ја не вјерујем да ће се то догодити тако брзо", казао је Горан Трбић, декан Природноматематичког факултета и експерт у климатским промјенама.

Трбић, који је био и један од чланова делегације који су представљали БиХ у Паризу на задњем самиту о климатским промјенама, изнио је и занимљиве податке који су нам илустровали колико су глобалне промјене велике и опасне.

"Узмимо примјер Бањалуке, гдје је од 1961. до 1990. године просјечна температура била 10,9, да би у посљедњих пет година дошла на 12,8. Поред овога, феномен тропских ноћи гдје се температура не спушта испод 20 степени смо имали једном у три године, док смо ту појаву у претходних неколико година у току љета имали и по десет дана заредом", истиче Трбић.

Извор: Независне новине

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

цар.

28.05.2016 12:54

ДА ЛИ САДА ' ДОДИКУ НЕШТО ЈАСНО' ИЛИ НЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перин

28.05.2016 15:04

Њему је јасно да лети само не зна гдје ће

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пасха

28.05.2016 19:08

Нека нама насих арапа

ОДГОВОРИТЕ
Name

брзи

28.05.2016 22:09

Бице и нафте.

Name

Неко из масе

29.05.2016 08:52

Највеци блудници и развратници.Скоро је принц из Емирата умро од кокаина и проститутки...

Name

Данијел

31.05.2016 13:16

У БиХ већ имамо превише муслимана. Нека нас Арапи слободно заобиђу. Далеко им лијепа кућа.

ОДГОВОРИТЕ