Иванић: Изетбеговић и Човић ми раде иза леђа

Члан Предсједништва Босне и Херцеговине из Републике Српске Младен Иванић оцијенио је синоћ да су коалициони партнери из Федерације БиХ (СДА и ХДЗ БиХ) почели радити "иза леђа" Савезу за промјене.

Босна и Херцеговина 28.05.2016 | 21:59
Иванић: Изетбеговић и Човић ми раде иза леђа

Иванић је гостујући на ФАЦЕ телевизији казао је да је попис становништва био тема о којој је у Савјету министара БиХ било сагласности да се неће "ломити преко кољена", већ да ће коалициони партнери стварати максималне услове да би постигли договор.

"Био је договор неколико дана прије ове одлуке да ћемо, ако буде било потребно, промијенити закон, одгодити рок и оставити послије избора. То је био договор предсједника свих странака које чине већину. Онда практично иза леђа, без било какве информације десила се ова одлука која има својих реперкусија", рекао је Иванић.

На питање ко је то урадио иза његових леђа, Иванић је одговорио да објективно мисли како су то урадили партнери из ентитета Федерација БиХ.

"Видљиво је да је човјек који води Агенцију за статистику БиХ из ХДЗ-а БиХ и познато је да је он у томе имао подршку замјеника који је из реда СДА", казао је Иванић.

Он је додао да нико од Срба уопште није знао да ће одлука бит донесена и да постоје разне теорије о договорима.

"Мислим да ће то врло брзо изаћи у јавност. Ја нећу унапријед да излазим с претпоставкама шта је у питању. Видјет ћемо да ли ће неке иницијативе које су биле присутне у Парламенту ФБиХ доћи до краја или неће", рекао је Иванић.

Иванић је потврдио да у овом контексту мисли на Измјене и допуне Закона о играма на срећу, с обзиром на то да се у једном сату десило да ХДЗ БиХ "пусти" резултате пописа, а да СДА "не пусти" Измјене и допуне Закона о играма на срећу.

"Сви који познају прилике тврде да је то било тако. Ја још увијек то не могу потврдити и тражим механизме и начине да бих то потврдио. Ако се испостави тачним, јавно ћу то рећи", поручио је Иванић.

Рекао је да је суштина у томе да се први пут у годину дана донијела битна одлука око које се коалициони партнери на нивоу државе нису усагласили, при томе истичући како је разочаран увођењем новог принципа који им није требао.

"То је принцип иза леђа и то ме страшно погодило", казао је Иванић додајући да сматра да је ријеч о враћању неповјерења с обзиром на то да је прекршен принцип договора и уважавања.

Иванић је истакао да у БиХ имамо суштински проблем с обзиром на то да политика у нашој земљи очито функционише по мантрама које су добро закуцане у своје позиције.

"Природним путем ће се десити за коју годину да ће бити више од 50 посто Бошњака у БиХ, али ме нервира зашто то мора бити сада и на овај начин", сматра Иванић.

Казао је како је песимистичан у свему, додајући да је степен повјерења смањен или је у потпуности нестао.

"Није договорен Мостар, није договорена измјена Изборног закона и рјешење избора члана Предсједништва, а постоје проблеми и око механизма координације", рекао је Иванић.

Члан Предсједништва БиХ подсјетио је да је он био против референдума у Републици Српској, јер је сматрао да од њега неће бити никакве користи, упозоравајући да БиХ стагнира од тренутка предаје апликације за чланство у ЕУ.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 61

Оставите коментар
Name

уг

28.05.2016 08:17

Додини побратими . Шта си мого очекиват ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фрањо

28.05.2016 08:53

Стоп опструкцијама!!

Name

Гаги

28.05.2016 09:46

Онда нема новца од ММФ , узивајте у банкроту РС ??

Name

Анеx

28.05.2016 10:07

Па шта то значи ако у БиХ има преко 50 процената Бошњака. Практично ништа. Ово је политикантско питање. Мислим да српски представници нису у праву. Ако је 196000 становника који не живе у БиХ упитно јесу ли они наши или нису како је онда могуће да тих 196000 (гдје такођер има и великог броја Срба и Хрвата) јесу заправо наши држављани БИХ. Мислим да попис треба да обухвати сваког држављанина БИХ ма гдје он живио на земаљској кугли ако тај држављанин БиХ жели да буде пописан. У чему је ту проблем. То што у БиХ има преко 50 % Бошњака не значи да је промјењен систем доношења одлука или заштите виталног националног интереса или принцип ентитетског гласања итд. И досад код било које расподјеле почев од власти на нивоу БиХ до новчаних трансакција, подјеле пореза итд је важио да ФБИХ иду двије трећине а РС једна трећина тога. Не дижите халабуку око ничега. Тај попис је захтјев ЕУ и од њега зависи хоћемо ли или нећемо бити нормални. Ако нема пописа нема ни помоћи, ни новца ММФ-а а онда власт иде у тотални банкрот. Изволите господо све вам је на тацни. Или Попис или Банкрот. Руских кредита нема као треће опције.

Name

вариола вера

28.05.2016 11:43

Наси политицари ко неке П...Е!!! Само кукају како им неко иза ледја ради. Умјесто да то фино размотре, неко се овога, неко онога одрекне, а они ко П.ЗДЕ. Иза ледја, тајно, итд......

Name

ре: Анеx

28.05.2016 17:30

Друже, мјењаш тезе.Ово није попис држављана, већ становништва!!!Нпр.кад неко улаже у нпр. Фочу, по попису ће бити да има (лупам) 28 000 становника и то им одговара по броју становника, међутим реално стање је 23 000 и тад настаје проблем,јер тих 5 000 људи у суштини буду 15 дана годишње у БиХ и нема логике да су становници.Држављани да, али не и становници.

Name

Ре_Ре Анеx

29.05.2016 02:17

Једини који мијеса тезе си ти. Ово јесте био попис дрзављана јер се пописати мога само онај које имао матицни број и уз идентификацију са лицном или пасошом. Ниси држављанин ниси се могао пописати, барем је тако код нас било. Сваки држављанин БиХ има право па чак и обавезу да се пописес На попису је свако дао податка гдје живи и гдје ради иначе како би се знало да је 190 000 људи пописамо који су вани. Тако да ако неко тражи податак за Фоцу он тацно зна колико је на попису било станвника, колико стално насељенин а колико на привременом раду. То је далеко тацнији податак од оног ако политичари одузимају или додају како им се цејфне. И што би реко један комшија ако могу и морам плаћат таxу за тв, воду и струју па ваљда требам бити и на попису.

Name

Радован

29.05.2016 07:03

Рађен је попис становништва а не држављана. Ја имам двојно држављанство али немам двојно мјесто боравка. То треба да уклавирите у своје глупе главе. Можес бити истовремено држављан двије државе али неможеш истовремено боравити на два мјеста,то није МОГУЋЕ.

Name

Ре

29.05.2016 10:04

Ако имас Дрзављанство морас имати и стално пребивалисте.Барем сам га ја морао имати. Па имам двојно.

Name

Босанац

29.05.2016 10:09

Почео и Младен ко додо, ево га угрожен. НЕ МОЖЕ се мијењати закон годинама након пописа, закон се мијења прије. Класична шупља за народне масе, да се мало забављају. Државна агенција за статистику је та која одлучује, ентитетске су измишљене за запошљавање родбине. Директор агенције је потписао оно што је требао, у супротном би завршио у затвору због кривичне одговорности. Попис је спроведен на исти начин као и у остатку Европе, само у Додиковој глави (сада и у Младеновој) постоје малверзације... Циркус Колорадо поново у нашем селу.

Name

добро јутро

28.05.2016 08:24

Па, Младене ти то тек сад видио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суки

28.05.2016 09:41

Ма Срби неце никада доци до памети...

Name

МЛАДЕНЕ...

28.05.2016 10:07

...ЗИПА ЂАЛЕ!

Name

нисмо ЛУДИ:.

28.05.2016 12:18

МЛАДЕНЕ'ЈА САМ МИСЛИО ДА СИ ПАМЕТАН!ПРОЧИТАЈТЕ' СЛОВЕНАЧКУ РЕВИЈУ! 57. УЧИТЕЉИ СЕ ОД ДРУГИХ' У СУПРОТНОМ МОЖЕ БИТИ КАСНО'НЕ МИСЛИТЕ САМО НА ! ЕВРЕ' НЕКА ВАС ЈЕ СРАМОТА.

Name

са

28.05.2016 08:32

Ниси ни ти тако фин као сто прицас. Када је неко од принципа, онда он критикује и своје. Нпр слазем се да говор Давутоглу био непотребан, али никад ниси реаговао на говор Николица и Иринеја, а био је исто тако запаљив. Теско је критиковати своје, а лако тудје. Напредак це бити када се буде реаговало на било кога, па долазио он и из твог корпуса. П.с. сјетимо се говора на митингу и реторике

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.

28.05.2016 09:06

Таман шћедо да несто напишем, кад ово прочита сто ти написа,исто вала ко да си мене пито сташ да напишеш ,свака ти част. Поз.из Титограда

Name

Фрањо

28.05.2016 08:52

Зато Иваницу ради на самосталности РС нема другог рјесења,никад та мрзња према Србима неце престати не буди наиван.И увијек се удрузе Муслимани са Хрватима против Срба,то је стална мантра престаните бити наивни ви у СзП.Додика се морате ријесити али ово је несто сто морате знати .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.

28.05.2016 09:03

Која самосталност,си луд бре,оцес са тим да поцнемо па да нас прегазе и униште ко Фап жабу,они то и чекају да направимо прави погрешни корак и трт Милојка.

Name

Ре лазни Фрањо

28.05.2016 09:42

Која си ти будала :-)

Name

Анеx

28.05.2016 11:25

И шта после те фамозне "Независности". Тракторијада према Србији. Политички естаблишмент РС на челу са Милокрадом је код међународне заједнице створио такву слику да ја мислим да би они чак и подржали такав сценарио. За њих су Срби у Европи једна мала шака јада величине Мањег европског града а која би да кроји свјетску политику. УРАЗУМИТЕ се људи. Толико смо мали у РС (милион и двије стотине хиљада људи) да смо потпуно безначајни за свијет и Европу. Милокрад се диго ко да је предсједник Кине а не тамо некаквог ентитета којег нико не подржава. Аууууу Што ће нас људи опуцати да нисмо тога ни свјесни. Боже мој !

Name

Сви су они плаценици Ватикана!

28.05.2016 08:57

Ердоган је јевреј, Сефардски јеврејин! То ваљда доста говори о њему и његовим потезима! Један добар цитат и опис: " И зар ви нисте свесни да су куран писали Сефардски Јевреји(бивши амерички амбасадор Кирби је сефард, Хитлер са кога су муслимани сарађивали је био Сефардски Јеврејин), владар Саудијске Арабије је Сефардски Јеврејин, Ердоган је исто Сефардски Јеврејин, зар не видите да сте само ударна песница или још боље потрошна роба за стварање Новог Светског Поретка, вођа ИСИС-а је израелски агент Симон Елиот, вођа Ал Каиде је био агент ЦИА Тим Хартман познат као Осама Бин Ладен и итд. "

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трле

28.05.2016 10:02

Јаст, бре, и Срби су Јевреји!

Name

Коштирац

28.05.2016 10:31

Иди људино сабери се мало

Name

Миро

28.05.2016 12:16

Као прво када муслимани прицају о томе како це прегазити србе у Републици Српској они не прицају о ономе сто је могуце вец о ономе сто би вољели да буде. У таквом рату морају знати да хрвати неце за њих ратовати и одмах би зазивјела Херцег Босна дрзава хрвата. Друга ствар је сто би преко ноци из Србије досло 100.000 добровољаца.Овога пута Хрватска не би због Херцег Босне дозволила улазак у маслемански дио федерације ни мудзахедина ни орузја. Додик је са Путином одавно договорио и постоји вец план за дјеловање Русије у таквим условима. Русија је показала ста мозе урадити у хаосу Сирије а по питању Републике Српске све је много једноставније. Када је попис у питању како се могу маслемани који имају дрзављанство Аустрије,УСА,Аустралије,Њемацке и који су се званицно исписали из БиХ дрзављанства налазити на попису БиХ дрзављана. И без пописа БиХ није исламска вец крсцанска дрзава а УСА одавно није медјународна заједница вец су то земље БРИКС Русија,Индија,Кина,Бразил,Јузна Африка,данас је то и по војној моци и по бројном стању вецина цовјецанства.УСА убрзано губи и моц и утицај а ЕУ је пред распадом.Памет у главу јер ако нападнете на границе Републике Српске бит це те прогласени агресорима а онда зна се пљаззз базззниа,види свијете ста нам раду.

Name

мостарац

28.05.2016 12:40

У БиХнема срба,то су Босанци и Херцеговци,а да не би устава из 74 увијек би у Босни и Херцеговини зивјели људи,а не као сада дивљаци,тому корпусу и ја припадам.Поздрав дивљаци.

Name

РЕ Миро

28.05.2016 15:50

Миро брате мили, надји неког доброг психолога и лијеци се. Какве су ово теотије завјера. Ко је теби опро мозак са неким глупостима.

Name

Ђорђе

28.05.2016 08:58

Стави ретровизор. Иначе може бити свашта. Да то није било на некој паради или ???? Поздрав народе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цувај здравље

28.05.2016 08:58

Мој Младене цувај здравље.Мрзе те од првог дана,јер све анкете говоре да си ти цлан који најбоље ради за БиХ.Бакир сам себе мрзи ,за њега у БиХ су само сељаци,нека ми опросте,не мислим ниста лосе,али људи не контају.Цовиц стари преварант,не мозе презалит Додика и то ти је.Гдје год одете вани људи се обрацају теби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милан

28.05.2016 09:04

Добро си сконтао домацине.Бјези Младјо главом без обзира од Бакира,Младена,Пандуревицке,Бореновица,ипак си ти за њих културица,авангарда.Па ти управо побројани не бих им дао да цувају мјесну заједницу а камоли Републику Српску.Лицно сам гласао y=за Додика предсједника и тебе цлана предсједниства..Цинило ми се некако најреалније...

ОДГОВОРИТЕ
Name

јоки

28.05.2016 09:08

Увијек цете се ви свађати и увијек један другом поплетат, три предсједника три мед....а .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрац

28.05.2016 11:15

Младен ок културица а како си онда мого гласат за оног сељака из Лијевца поља.

Name

Коwалски

28.05.2016 09:11

Мајстори, ви сте се фокусирали на СНСД, а партнери вам турише кајлу. Читајте мало Андрића, у слободно вријеме, док се возите у луксузним аутомобилима, да већ једном научите с ким имате посла. Ти си сад само потврдио оно што вам Додик говори годинама, а знамо да он није ни леп ни поштен...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Моралац

28.05.2016 09:15

Тако бива када се иде на "повјерење у договор".Историја нас ниста није науцила,нити планира у скорије вријеме то да уради.А нама и даље остаје да стагнирамо у најбољем слуцају,и да цекамо пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.05.2016 11:36

А шта су Иванић и Сзп могли друго да ураде већ да се договарају,када је Додик унапред пренио надлежност са ентитета на Државу ( када је попис у питању ) .Шта?? Да блокирају Државу? Па ваљда је у овом тренутку РС важнија држава, него Федерацији .. Блокада и нема новца од ММФ и Светске банке,онда кључ у браву.Зна то Иванић..

Name

Коштирац

28.05.2016 09:16

Додикова школа,на овакав начин наши политичари дижу себи рејтинг,народ ко народ пун нацијонализма одма скаче ,виче,не дај републике,све ево не дај републику не дај нас Иванићу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луди Милојко

28.05.2016 11:15

Све си рекао ни висе ни мање.Ко је сватио, сватио је. Ко није бас ми га несто зао,јер су такви за заљење. Браво !!!

Name

О

28.05.2016 09:22

Сам си крив

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРЕБИЊЕ

28.05.2016 09:29

Чудно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕУ или ЕВ

28.05.2016 09:45

Да је било воље са предсједницке стране РС у задњих 20 година, вец смо могли бити у Еуропи и Европи. Занимали сте се за преносе надлезности, излазлили из парламента, блокирали рад СМ итд. Логицан редослијед је да и друга страна узвраца. Истина је (па макар то било и декларативно) да су друга 2 предсједника (од поцетка) увијек тезила ка ЕУ, док је треци предсједник увијек налазио неке разлоге да то блокира. И онда се деси Сејдиц и Финци, и крај. Ста сад? Како мозете Иваницу прицати о разговорима и договору, кад вам сваки к....ц смета? Ето толико

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рс

28.05.2016 09:58

Најбоље је пут у пропаст РС , мудри су ови наси политицари из драге нам РС !!

Name

РЕ ЕУ и ЕВ

28.05.2016 10:37

Да је ЕУ хтјела нас ми би били члан ЕУ и дан данас нас неће а за сво вријеме се богате исти ти културни Европљани.Наравно уз њих су се окористили и ови наши.Сума сумарум -ми смо протекторат (робовласништво друже)

Name

ре ре

28.05.2016 10:50

Врати се мало уназад, до давне 2000.те... И види колико смо тада по свему били испред и Хрватске и Србије и Црне Горе. Ал неком то није одговарало. То нема везе са народима БХ. Има везе са сталном нестабилносцу на Балкану. Еу или ЕВ је хтјела, ал наси политицари нису. Треба опрати све проневјерене паре, треба да застаре

Name

Сведок

28.05.2016 09:55

Иваницу Цувај се тих двојице лицемјера трази да отворис пандорину кутију ктиминала која се зове Стрмица у коју је упетљана дрзавна институција границне полиције преко ХДЗа .О овом криминалу сипа је доставила извјестај јос 2010 године.Тузиластво скрива овај криминал и пријетње упуцене полицијском слузбенику српске националности који је разоткрио милионски сверц и пријавио га суду БиХ и Сипи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васо

28.05.2016 10:02

Па да ли је могуце? Зар није Миле најгори

ОДГОВОРИТЕ
Name

Снсд

28.05.2016 10:44

Додик би правио пакт и савез са црним дјаволом само да остане на власти и да не одговара да га не дирају с тога ниста није слуцајно.

Name

Ре снсд

28.05.2016 12:17

Човјек прича о проблему на нивоу БиХ нисам знао да је Додик и ту у коалицији!!!

Name

Ако

28.05.2016 11:14

Иваницу имас касно паљене!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ако

28.05.2016 14:19

Прочитајте изјаву Емил Влајки биће вам све јасно. Ко је мудар сватиће

Name

Хамис

28.05.2016 15:14

Јаоо па Вама Додик крив за све ?Овај изјави раде ми иза ледја Бакир и Драган Ви оплетете по Додику као он крив и Иваницу, него знас ли то спријецити ?Све Вам Додик крив .Радите несто ,2 године сте на власти на нивоу БИХ ста урадисте осим кукања на Додика?

Name

Драго

28.05.2016 11:17

Иваницу није то једини суцај. Ста би са законом о Уставном суду и закону бих?Колико вам треба да схватите да су заставе поново увезане?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бранко

28.05.2016 11:18

ПА наш представник је ЦОВИЦ,ТО ЈЕ РЕКАО ДОДИК,ОН ЗАСТУПА СРБЕ.ОСЛОБОДИМО СРПСКУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

лазар

28.05.2016 11:19

Ниси ишао са њима у Турску да правис коалицију са Турцима против Срба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деспот

28.05.2016 11:36

Мој Иванићу ти ниси слушао кад је први предсједник Српске Др Радован Караџић поручио Србима кад је избио рат између Хрвата и муслимана 1993 у Мостару: " Браћо Срби не радујте се. Код Хрвата и муслимана све је пролазно само је мржња према Србима вечна "

ОДГОВОРИТЕ
Name

посматрач

28.05.2016 11:45

Вријеме је да Хрватима вратимо истом мјером и да за промјену завежемо заставе ми и муслимани па да виде како је кад су двојица против једнога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леко

28.05.2016 13:16

То се требало урадити 92 а не сада

Name

драго

28.05.2016 11:56

Па кад видим да 20 година Нико не мрда прстом у РС вец само кукају И несто блокирају. Па драго ми је сто ови у федерацији иду напред Ил си с нама Ил ниси ал ми висе возове не цекамо

ОДГОВОРИТЕ
Name

клапац

28.05.2016 15:28

Тачно. Нека си проговорио! Без пардона! Тако и треба. Они мисле да смо сви слијепи и глуви. Стите исте какви су и они, штите себе. Зато је запело у вези оптужница. Само довести стране тужиоце и стране судије. Друкчије неће ићи. Јапанске тужиоце и кинеске судије. Па ожежи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пенолог

28.05.2016 16:31

Добра идеја уз малу допуну. Уз јапанске тужиоце и кинеске судије додати и корејске егзекуторе. Из Нортх Кореа, наравно.

Name

Драги

28.05.2016 18:32

Нама Србима овде неки обећавају "тракторијаду", међутим иако сам учесник рата у БиХ нешто се не сјећам њихових побједа на подручју сјевероисточне БиХ. Не признам БиХ без РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ и нећу добровољно отићи, морате то урадити војним путем. Али ратна срећа је веома промјењива.

ОДГОВОРИТЕ
Name

yугословен

28.05.2016 21:13

Немој иза ледја окрени се, реци им у лице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

деспот

29.05.2016 11:59

Зашто би рекли у лице, нисмо више глупи па да кажемо све што мислимо. Хрватима треба на њихов начин вратити, мучки иза леђа јер то од Срба не очекују. Иза леђа кад им највише будемо требали и кад се у нас буду надали да их што јаче заболи.