Преговори о ССП-у у завршној фази

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић очекује да буде одржан још један састанак са представницима Републике Српске и Федерације БиХ о механизму кооординације и да би то требало да буде завршни разговор, јер је сваки члан и сваки детаљ продискутован више пута.

Босна и Херцеговина 28.05.2016 | 09:31
Преговори о ССП-у у завршној фази

"Све ван тога било би неаргументовано и беспотребно одуговлачење", сматра Звиздић.

Он је рекао да је технички дио преговора о прилагођавању Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ у завршној фази.

"Према првим информацијама, наш преговарачки тим је, на бази смјерница које је утврдило Предсједништво БиХ и уз коректност представника Европске комисије, урадио добар посао", истакао је Звиздић.

Очекује да ће финални приједлог, вјероватно у неколико наредних седмица, ући у процедуру одобравања од надлежних институција.

Према његовим ријечима, БиХ је припремила више пројеката са подручја цијеле земље за велики самит земаља западног Балкана у Паризу почетком јула, који су, у складу са са предвиђеним процедурама, кандидовани према надлежним тијелима задуженим за припрему ове инвестиционе конференције.

"Кандидовани пројекти, а четири су у фокусу нашег интереса, везани су уз двије дионице на траси ауто-пута `Пет це`, један брзи пут и за Луку Брчко. Очекујем о да ће пројекти да прођу потребну техничку евалуацију и бити уврштени на листу пројеката о којима коначну одлуку доноси Управни одбор Инвестиционог оквира за западни Балкан, објаснио је Звиздић за данашњи "Дневни аваз".

Он је навео да се, осим повољних кредита ЕБРД-а и ЕИБ-а, очекује и 30 милиона евра грант средстава, што би представљало значајну финансијску подршку за реализацију наведених пројеката.

"Оно што је потребно завршити прије одласка у Париз јесте усвајање стратегије транспорта као документа који на стручан и свеобухватан начин третира сектор транспорта и јасно дефинише приоритетне пројекте и правце даљег дјеловања.
Оптимиста сам да ћемо завршити тај захтјеван, али неопходан задатак", нагласио је Звиздић.

Према његовом мишљењу, процеси у региону полако, али сигурно, и паралелно с "европским одрастањем" крећу у правцу стабилизације политичких и економских прилика.

Извор: Дневни аваз

Коментари / 0

Оставите коментар