Пијете ли и даље кафе са својим комшијама?

Светски дан комшија слави се од 2000. године сваког последњег петка у мјесецу мају. Та иницијатива настала је у Паризу као реакција на све веће отуђење које је настало између људи.  Будући да је у питању глобални феномен овај дан се од 2004. године обиљежава у 1.300 градова широм Европе. Колико је данас пољуљана институција “комшилук”?

Република Српска 27.05.2016 | 21:19
Пијете ли и даље кафе са својим комшијама?

Времена се мијењају, са њима и људи. Брз темпо живота и урушен систем вриједности удаљавају нас од људи који живе поред нас. Често не знамо ни с ким дијелимо ходник у згради. Сада се свако бави својом муком и свакоме је она довољна, заборављајући да добар комшија злата вриједи. Некада се људи нису либили да покуцају на врата комшији и затраже мало кафе или шећера јер им је понестало. Сада је то срамота,  а  сваки покушај успостављања блискости са комшијом чак се сматра и нападним.

А у нека прошла времена било је много другачије.

“Прије рата је било много другачије, и родбина и комшије гдје смо живјели прије, ту смо се састајали сви”, прича једна Бијељинка.

“Овдје да се мало нашалимо нико не пече ракију, да пече вјероватно би било више дружења. Али, у суштини то што сте рекли у праву сте. Мало је ова ситуација допринијела том отуђивању, али има изузетака”, додаје њен суграђанин.

Питали смо га да ли се својим комшијама у свако доба дана и ноћи може обратити за неку помоћ?

“Ове што познајем мислим да могу, за једног могу сто посто гарантовати, јер се знамо већ дужи период, а ове остале тек упознајем, знамо се у пролазу, добар дан, довиђења, тако.”

Иако је у таласу пострадалих институција и вриједности, пољуљана и институција “комшилук” она на срећу  и даље некако преживљава. Плодно тло су јој мање средине, гдје су људи више упућени једни на друге и више цијене вриједност доброг комшије.

“Другачије је вријеме, па су другачији и односи међу комшијама, али што се мојих комшија тиче могу само да их хвалим. Ми се шалимо да ако будемо продавали кућу да ћемо је добро зацијенити зато што нам је добар комшилук“, казала је једна задовољна комшиница из Бијељине.

Дакле, комшија и даље нешто вриједи, заједничке кафе нису изумрле и још људи знају да притекну једни другима у помоћ.

БН телевизија

 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

комшија

27.05.2016 19:29

Пољуљано све у држави, па и комшилук.

ОДГОВОРИТЕ
Name

грађанин

27.05.2016 19:30

ИСТО КАО И ОВА ЗЕЛЕНА СЛИКА.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајка Тереза

27.05.2016 19:47

Какав комшилук ??? све голе јајаре, продале би те за 5 КМ, живим у истој згради 35 година и од 30 станова само су ми једна врата отворена у по дана у по ноћи, остало голи јад, само гледа свој мали ситни интерес....

ОДГОВОРИТЕ
Name

***

28.05.2016 05:42

Како не моци с' комсиницама, за њима се срце , слама'...свака лијепа, свака дама, засто онда да буде сама...?

Name

yугословен

28.05.2016 09:37

Најбоља је пјесма рокера с мораву НА ПРИЛИКУ КАД СЕ КРАВА ТЕЛИ ИЛ ЗБОГ ЗЕНУ СИН ОД ОЦА ДЕЛИ КАД СВЕКРВА СА СНАЈУ НЕ МОГНЕ КОМСИЈА ЦЕ ОДМА ДА ПОМОБНЕ послусаје ту пјесму

ОДГОВОРИТЕ