Чији је имовински картон и даље тајна у БиХ?

У организацији Транспаренси интернешенала у Сарајеву је одржана регионална конференција под називом ”Имовински картони носилаца правосудних функција''. На конференцији је речено да ти имовински картони и њихово јавно објављивање представљају један од најзначајнијих алата за спречавање сукоба интереса и откривање незаконитог стицања имовинске користи.

Босна и Херцеговина 27.05.2016 | 20:44
Чији је имовински картон и даље тајна у БиХ?

Функционери у БиХ по закону морају пријављивати имовинске картоне и они морају бити доступни јавности. Међутим у пракси је то сасвим другачије. За носиоце правосудних функција важе другачија правила, па је до имовинских картона, рецимо чланова Високог судског и тужилачког савјета, немогуће доћи јер се позивају на Закон о заштиту личних података.

“Још нема спремности да се то питање уреди. Исти проблем је и са сукобом интереса. Сада је на снази одредба по којој адвокати чланови Вискоког судског и тужилачког савјета именују тужиоце и судије у правосуђу БиХ. То је само по себи у старту сукоб интереса”, сматра портпарол Транспаренсија Ивана Корајлић.

“Носиоци правосудних функција у БиХ једном годишње Вискоком судском и тужилачком савјету подносе финансијски извјештај, који није класичан имовински картон и који по закону није доступан јавности”, каже предсједник Савјета Милан Тегелтија и додаје да нема ништа против да се закон у тој области промијени. На питање да ли би свој имовинки картон доставио јавности одговара:

“Наравно, немам никакав проблем са тим да мој имовински картон буде доступан јавности јер мислим да би сваки јавни службеник који тако нешто одбије довео у питање свој кредибилитет".

Теглтија истиче и да би се из имовинских картона могло провјерити да ли нечија имовина одговара његовим примањима.

“Уколико имовина не одговара приходима то дефинитивно може да буде сумњиво. Чак и у криминалистици један од основа за неке истраге је нагло богаћење. Уколико имовина коју имате не одговара вашим приходима онда има довољно основа за питање одакле вам то”, истиче Тегелтија.

Нажалост сведоци смо да се у БиХ свако постављање питања одакле функционерима имовина, несразмјерна њиховим примањима, тумачи као удар на институције, рушење уставног поредка и слично. Можда би по том питању требали да се угледамо на сусједну Србију, која тврди да је успјела да дисциплинује своје функционре.

“Сви подносе имовинске картоне, све се редовно провјерава и све је већи број санкционисаних”, тврди Славиша Малишић из Агенције за борбу против корупције Србије.

“По нашем закону непријављивање или лажно пријављивање имовине подлијеже санкцији од 6 мјесеци до 5 година затвора. Подносили смо кривичне пријаве против бившег министра одбране, против министра здравља, а поднијели смо и препоруку за разрјешење актуелног министра правде. Радимо максимално и никога не штедимо”, истиче Малишић.

У БиХ нажалост сваке врсте санкција поштеђени су моћни и богати док обични грађани сносе санкције и за неплаћање разних такси.

БН телевизија

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Грга

27.05.2016 20:17

Срамота је колико је правна струка исфорсирана у овој септицкој јами за коју су бас ти правници и криви. Уско цете цувати козе и овце и студирати то васе право које узгред буди рецено, нити разумијете нити зелите да разумијете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

28.05.2016 07:40

У праву си, скроз! Јос и Тегелтија несто прица, а он је први којег треба провјерити и то два пута!!

Name

Соса

27.05.2016 20:18

Енормне плате имају а потпуно су неупотребљиви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

27.05.2016 21:47

Узмемо младу особу, око 30 година, са пар година радног стажа у државној фирми. Има добар стан у БЛ (око 200.000КМ), ново ауто (40.000КМ). Дао му тата, који је ту лову "клепио". Ако испиташ тату, његов имовински картон је у реду. А млади пулен није предмет процеса. И? Ми глупи, а?

ОДГОВОРИТЕ
Name

гоја бл

28.05.2016 06:03

Да да. Ја знам неке "татине синове" који су за дипломски добијали стан у бањалуци. Наравно цекао их је одмах посао и то агенције, дирекције , министарства. Тамо одрадјују приправницки. Жалосна нам мајка какав ми криминал гледамо и ћутимо. Какви смо и добро нам је !!!!!!

Name

Брле

28.05.2016 05:28

Илузорно је оцекивати и од судија да буду постени и коректни, и они су из овог народа са истим укупним менталитетом, од крви и меса-веома кварљива роба. Како би они били друкцији. Цекамо промјену менталитета, која би могла бити за 100 година, нигдје прије није могла доци. Ко издрзи нека прица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

па као у лудници

28.05.2016 05:47

Не могу да вјерујем колико је народ неписмен и улудјен. Кад год помислим ово је најгоре, оно сљедеце вијести ми показу да мозе јос тузније. Нек вам је драги Бог на помоци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клоп

28.05.2016 10:44

Нико није обесмислио своју струку, зарад пара, од правосудја.

ОДГОВОРИТЕ