Стране судије и даље у Уставном суду БиХ

Приједлог Закона о Уставном суду БиХ данас није добио подршку бошњачких и хрватских делегата у Вијећу народа Парламентарне скупштине БиХ. Закон је враћен на поновно разматрање Уставно-правној комисији од чијег мишљења зависи да ли ће стране судије и даље бити у Уставном суду БиХ.

Босна и Херцеговина 27.05.2016 | 19:30
Стране судије и даље у Уставном суду БиХ

"Гласање у Вијећу народа није доказ да предложени Закон о Уставном суду није добар, већ доказује да политичке партије из Федерације БиХ немају храбрости да својим бирачима објасне у каквој земљи живе", сматра предсједавајући Вијећа народа Огњен Тадић.

"Да имају храбрости да им објасне да је ово земља у којој не би требало да владају странци они би данас гласали за Закон о Уставном суду БиХ", додаје Тадић.

"У БиХ полако сазријева свијест да се о свим питањима, па и оним најтежим о којима нема политичке ни националне сагласности, мора разговарати", сматра српски делегат Средоје Новић, али истиче да је, са аспекта Републике Српске значајно да су српски делегати апсолутно јединствени и да нема никаве дилеме да ли и даље стоје иза приједлога које су упутили у парламентарну процедуру.

Бошњачки и хрватски делегати ипак сматрају да је расправа о страним судијама у Уставном суду БиХ губљење времена, јер не постоји политичка воља да се то питање ријеши.

"Стране судије у Уставном суду БиХ су на неки начин мјера која успоставља баланс и равнотежу у БиХ", тврди Сафет Софтић члан СДА и замјеник предсједавајућег Вијећа народа.

Замјеник предсједавајућег из реда хрвстаског народа Бариша Чолак сматра да је дошло вријеме да се стране судије у Уставном суду БиХ замијене домаћим али није сигуран да за то постоји политичка воља у БиХ.

Идентичан приједлог Закона о Уставном суду БиХ, који су предложили клубови посланика СДС-а и СНСД-а, раније није прихваћен у Представничком вијећу Парламентарне скупштине БиХ. Посланици тог Вијећа усвојили су закључак о формирању Радне групе која ће се бавити питањем страних судија у Уставном суду БиХ.

БН телевизија

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

питањце

27.05.2016 17:49

Молио бих неког из РС (мислим на полититаре) да ми одговоре ово: Засто мислите да су приједлози из РС увијек прави? Зар не постоји друго мисљење? Хвала

ОДГОВОРИТЕ
Name

цх

27.05.2016 18:29

Овдје ста год да написес једна страна мисли да је на националној основи.Ако наси политицари увијек буду коцили и радили против БиХ стварно упитно је питање опстанка Р.Србске.Ил Ако си вец у тим институцијама на дрзавном ил републицком нивоу постуј то.Ако не онда одцијеплење.Нелазите народ висе.Само ако од самостаности небуде ниста и небуде изводљиво онда це нестати и Р.Србске.Договорите се и реците народу којим путем.

Name

ре.Цх

27.05.2016 19:33

Цх,дали има јос ико у и ван БиХ да мисли да се РС може отцијепити,немозе се отцијепити из разноразних разлога и зато боље и не помисљати на то и не мислити о томе то је завршена прича.

Name

Брле

28.05.2016 05:16

Отцјепљање це бити прије или касније, не из пркоса, него из једноставне потребе и зеље српског народа. Готово једну половину дрзаве дрзати у гету само по вољи муслимана и хрвата, не пије воду. Милион разлога је за то. Е сада када це бити политицке воље и од МЗ наравно то је сада друго питање.

Name

РЕ: Брле

28.05.2016 06:28

Тај Гето вам је Додик направио. А не католици и муслимани.

Name

Едис

28.05.2016 07:06

Кад се срби ријеше Додика и његове политичке жеље о самосталности, онда би мозда се и могло причати о стварима кап сто си странци у уставном суду.

Name

Толл

27.05.2016 18:28

Бошњачки политичари имају право. Док је Даyтона биће и страних судија, они су Даyтонска категорија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Тоол

27.05.2016 18:48

Слажем се свакако да је то Даyтонска категорија и за сваку промјену тог устава потребна је двотрећинска већина парламента и ентитетска сагласност наравно, до тада нека нас наши политичари лажу како њима одговара.

Name

Брле

28.05.2016 05:20

Не би били стране судије спорне да то нису политицари од судија, али доносити одлуку да је ентитетска слава увреда за друга два народа, за кога то није глупост. Један веома перфидан однос страних судија за које је теско реци да су судије.

Name

дивља јабука

27.05.2016 18:40

У Уставном суду БиХ и требају бити све стране судије. Домаћи ванка. Домаћи ликови уопште не могу бити судије, они право не разумију. Жао ми је, могу се љутити колико хоће, сматрати ме клипаном, али џаба све, онако је како сам рекао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

постен

27.05.2016 19:04

Ти си 100 % у праву.Стаце нам и суд кад без страни судија немогуце донијети судску олуку.Увијек би неко то блокирао а ми би плацали судије и судске троскове.Кад оду странци успут укините и тај суд да дзаба неплацамо ту институцију.

Name

333

27.05.2016 19:18

Са правосудјем треба прво расцистити на ентитеским нивоима па тек онда на дрзавном.Мени висе смета корумпирано правосудје у ентитету него пар судија странаца у Уставном суду БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судац

27.05.2016 20:01

Уставни суд је фарса највисе се од стране уставног суда БиХ крсе људска права и конвенције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јам јам

27.05.2016 20:19

Највисе корупције и крсења закона је у правосудју ту је хаос.

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

27.05.2016 23:03

Правосудје као један од основних стубова цивилизације, у Босни и Херцеговини и њеним ентитетима, уопште не функционише. Само их растјерати. И довести судије из Данске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

28.05.2016 02:00

Устава и нема зато нам и јест овако политичарима бољи и не може бити а нород у црно завио . Садашњи устав у пар реченица скован да се успостави мир а за даље ћемо видјети

ОДГОВОРИТЕ