Мило Ђукановић части пасошима Црне Горе?

Влада Црне Горе је прије пет година покушала да уведе такозвано економско држављанство које би омогућило свакоме ко у њу инвестира пола милиона евра, да постане држављанин Црне Горе. Након реакције ЕУ која је тражила да се правила у тој области морају ускладити са европском Конвенцијом о националности, од тога се одустало све до сад.

Регион 27.05.2016 | 09:10
Мило Ђукановић части пасошима Црне Горе?

Премијер Мило Ђукановић сматра да се то сада неће десити и каже да су у међувремену многе земље, међу којима и европске, усвојиле такав модел.

С обзиром да су међу "добитницима" почасних држављанстава египатски бизнисмен Самих Савирис са великом инвестицијом на црногорском приморју и члан познате банкарске породице, Натанијел Ротшилд, који је инвестирао у тиватску марину за мега јахте Порто Монтенегро, може се рећи да је Влада и без посебног закона додјељивала економска држављанства.

Посебан проблем представља и чињеница да и многим контроверзним личностима почасна држављанства годинама додјељују у нетранспарентној процедури.

"Процедура додјеле 'почасног' држављанства је нетранспарентна и има дискрециони карактер", каже Мира Поповић из Центра за грађанско образовање (ЦГО) који је недавно објавио листу са више од 200 имена особа које су добиле почасно држављанство и резултате истраживања када је указано на мањкавости Закона о држављанству, али и његово непоштовање.

"Критеријуми за додјелу држављанства лицима на основу посебног значаја за државни, научни, привредни, културни, економски и други интерес, нису прецизно разрађени", сматра Поповић.

Таксин Шинаватра у Подгорици, април 2010. године

"Проблеми се јављају због случајева попут Таксина Шинаватре који је добио почасно држављанство попут још неких контроверзних бизнисмена који се тако рјешавају проблема у матичној држави и преко црногорског пасоша, можда дођу до неких нових зарада. Поред тога, сматрам да је проблематично доношење рјешења без образложења – зашто одређена лица добијају повластице, односно, почасно држављанство Црне Горе", наводи Мира Поповић.

Јавност је у више наврата информисана о веома контроверзним личностима које су такође добиле почасно држављанство. Међу њима је Таксин Шинаватра, тајландски премијер који је у својој држави био осуђен за корупцију, малезијски држављанин Веи Сенг Пуа, који је био хапшен у Лас Вегасу због организовања илегалног клађења, Мохамед Дахлан, бивши палестински министар безбједности који је оптужен за милионску превару и кршење људских права и Либијац Хади Марван Авде са супругом Мирват Разиан.

Иако је мала вјероватноћа да је икад био у Црној Гори, Авде је – према ријечима потпредсједника Владе, Душка Марковића – испунио услов за почасно држављанство јер је управник канцеларије Ал Кудре, велике компаније за инвестиције из Уједињених Арапских Емирата.

"Закон о држављанству није прекршен"

НВО Центар за грађанско образовање је недавно поднио кривичну пријаву против одговорних лица у Министарству унутрашњих послова због сумње да су кршила Закон о држављанству. Прије свега јер је МУП одобравао почасна држављанства и на приједлоге разних органа управе иако у Закону стоји да то право имају предсједници државе, парламента и владе.

Портпарол Министарства унутрашњих послова (МУП), Мирјана Ивановић, за РСЕ каже да Закон о држављанству није прекршен.

"МУП сматра да је погрешно тумачење да се пријем у црногорско држављанство може одобрити само на основу предсједника: државе, Скупштине и Владе јер норма не садржи ријеч 'само' или 'искључиво' што правна техника захтијева када се неко право жели ограничити. О пријему у држављанство одлучује МУП уз мишљење надлежног органа управе. Јасно је да старјешина органа може предложити, а одлуку доноси МУП", рекла је Ивановић.

Мира Поповић напомиње да је велику већину приједлога за почасно држављанство упутио премијер Мило Ђукановић од кога није било могуће добити списак имена "добитника".

"Приликом прикупљања података, већина органа је доставила одговоре уредно. Једино кабинет премијера Мила Ђукановића није доставио податке, правдајући се да није у посједу истих. Сматрам да би би требало да би требало да кабинет посједује комплетну евиденцију, нарочито када се зна да су предлог за велику већину лица која су добила почасно држављанство стигли управо из кабинета премијера", закључује Поповић.

Извор: Радио Слободна Европа

Фото: Фрееимагес.цом/кипцуррy

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Хм

27.05.2016 08:47

"Почасно држављанство", типично за Мила Дјукановића и све балканске скоројевиће, мафијаше и све остале клипане. Уз то, кад држављанство продајеш за инвестицију, значи да си пропао, да си државу довео до просјачког штапа и да мораш бити отјеран с те позиције, јер сам добровољно нећеш никад отићи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Хм

27.05.2016 09:11

Ово је већ виђено, није ли наш пок. "Слоба" онда када је губио изборе дао више десетина хиљада пасоша Кинезима, да гласају за њега, али узалуд, трајало је кратко.

Name

рс

27.05.2016 09:30

Сви из власти Додика имају лову ја мислим да су вец дрзављани те велке земље само није јос објавио БН.

ОДГОВОРИТЕ