У Словенији се оснива Социјалистичка партија

У Словенији је у последњих тридесетак година регистровано више од 150 политичких странака, за шта је потребно бележнички оверити најмање 200 потписа грађана с правом гласа, а услове за регистрацију стекла је и најновија - Социјалистичка партија Словеније (СПСЛО), објавио је њен оснивач Тадеј Терчек који се прогласио главним секретаром странке.

Регион 27.05.2016 | 07:40
У Словенији се оснива Социјалистичка партија

"Странка је формално основана у четвртак на Бледу, у вили некадашњег југословенског председника Јосипа Броза Тита", изјавио је за агенцију СТА Терчек.

Он је додао како су први циљеви странке у будућности излазак Словеније из Европске уније и НАТО, о чему намеравају да организују референдум.

На референдуму 2003. године 92 посто словеначких бирача изјаснило се за улазак у Европск унију, а 62 посто за улазак у НАТО, интеграције којима се земља придружила 2004. године, преноси Хина.

На интернет страници СПСЛО-а и на њеном Фејсбук профилу истакнути су срп, чекић и црвена звезда, и изражена добродошлица Владимиру Путин који у Словенију долази крајем јула у незваничну посету.

Међу својим стратешким циљевима странка у оснивању, између осталог, наводи социјализам, несврстаност, регионалну сарадњу и јачање веза са Руском Федерацијом и Кином, панславизам на културном плану, одржавање политичких традиција Титове Југославије, зелену економију, забрану ГМО производа и поновно увођење војне обвезе.

Словеначки политички аналитичари сматрају да странка нема великих изгледа за освајање барем једног мандата на идућим парламентарним изборима, с обзиром на велику политичку конкуренцију, јер је од већ регистрованих странака велики део њих политички и идеолошки оријентисан у спектру од левог центра према крајњој левици.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Хм

27.05.2016 09:15

Како год што се тиче уласка у парламлент, странка има исправне ставове, а тај је да Сло поведе рачуна о себи а не да се увлачи у г.зицу Европи која им ништа добро није донијела него потпуни банкрот.

ОДГОВОРИТЕ