РГ - Херој 4. дана: Французи, гдје сте га крили досад?!

Трећи сет је завршен, а Енди Мари, други фаворит за освајање титуле на Ролан Гаросу, поново је стрепео да не испадне.

Тенис 26.05.2016 | 17:00
РГ - Херој 4. дана: Французи, гдје сте га крили досад?!

Други пут у три дана био је на сет до елиминације – прво је губио 0-2 од Радека Штепанека и преокренуо, да би само 24 сата касније био разбијен у дуелу са анонимним Матијасом Бургом.

„Нисам знао шта да очекујем, само сам једном погледао меч који је играо у првом колу. Погледао сам неке снимке јутрос и нисам посебно упознао његову игру“, рекао је Мари о противнику који је на старту турнира савладао Ђордија Сампер-Монтану максималним резултатом.

Појавио се ниоткуда – организатори су му дали ’вајлд карту’ за други Грен слем сезоне чиме је добио прилику да одигра први меч на АТП туру. До сада је наступао само на челенџерима и фјучерсима, као и у квалификацијама за турнире, али није имао среће.

Никада у каријери није играо ’професионални’ меч, наступао је на челенџерима и фјучерсима, пре него што је изашао на терен стадиона ’Филип Шатрије’. Лако је изгубио први сет, чинило се да је крај бајке близу, али је сат касније на семафору писало 6:2, 2:6, 4:6.

„Играо је веома добро, имао је висок проценат првог сервиса током читавог меча и добро се кретао када је диктирао поене форхендом. Ни много бекхенда није промашио, неколико сјајних је погодио. Има одличан осећај, правио је поене дроп шотовима у финишу меча, али му тај ударац није функционисао. Физички је изгледао добро, брз је и други француски играчи су ми рекли да већи део године игра на шљаци и веома је добар на овој подлози“, додао је Мари.

И управо је та разноврсност у важним тренуцима одушевила цео тениски свет – није превише форсирао, ударци му нису толико разорни, али их је фантастично пласирао и сваким следећим додатно отварао терен.

А споменути дроп-шотови били су само шлаг на торти, оној која је могла да буде још слађа да је реализовао једну од три брејк лопте на почетку четвртог сета.

„У почетку сам био уплашен јер сам знао да је стадион велики и да има много људи. Онда је почео меч и осећао сам се боље јер ми је помогао својом игром. Играо је веома споро, па сам рекао себи: ’Ок, покушај да играш као он’. Када сам то кренуо да радим, повећало ми се самопоуздање“, истакао је Бург.

Енди је тада ушао у своју карактеристичну фазу, ударао је равно и из све снаге, али је овога пута погађао. Шанса је пропала...

„Нисам могао да верујем да водим 2-1. Био сам пресрећан и поносан, знао сам да у том тренутку имам предност. Водио сам 15:40, имао брејк лопту када је он погодио сјајан полуволеј. Схватио сам да ће ово бити дуг меч јер је он подигао ниво тениса. Почео сам слабије да сервирам и ’моментум’ је прешао на његову страну. Штета, баш је штета што сам изгубио меч, али то је живот“.

Међутим, присутни на највећем стадиону у Булоњској шуми знали су да поздраве и поштују фантастичну тениску представу тренутно 164. играча на АТП листи. Још од прошлогодишњег финала и аплауза Новаку Ђоковићу овације једном играчу нису толико дуго трајале.

„Било је потпуно невероватно. Први пут сам био на овако великом терену, против овако великог играча. Морам да се захвалим публици на подршци, било је изузетно емотиван тренутак за мене када сам чуо овације. Никада их нећу заборавити“.

Следи логично питање – шта даље?

„Враћам се својој свакодневној рутини, а то су челенџери. Играћу дубл овде, онда ћу наступати на челенџеру у Лиону...Надам се да следеће године могу да се вратим на Ролан Гарос без специјалне позивнице“, закључио је Бург.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар