Бјанкијева породица тужи Формулу 1!

Породица Жила Бјанкија започела је тужбу против ФИА, Формуле 1 и екипе Марусија због смрти Француза после Велике награде Јапана 2014. године.

Остали спортови 04.06.2016 | 15:40
Бјанкијева породица тужи Формулу 1!

Бјанки је преминуо прошлог јула због повреда главе које је задобио приликом удеса на Сузуки, након што је болидом ударио у кран који је уклањао возило Адријана Зутила из Заубера.

Иако је званични извештај ФИА ослободила челнике Ф1 кривице и одговорности за овај трагичан исход, породица сматра да су направљене велике грешке.

После неколико месеци разматрања, одлучили су да покрену тужбу у Великој Британији против комерцијалног дела Ф1, владајућег тела и тима Марусија.

"Желимо правду за Жила и да се установи истина о одлукама које су довеле до удеса нашег сина на Великој награди Јапана", рекао је Бјанкијев отац Филип.

Адвокати породице Бјанки ће тужити владајуће тело Формуле један, тим Марусију за који је возио, као и групу компанија које контролишу медијска права Ф1.

Породица верује да су поједине акције тужених допринеле несрећи.

Како се наводи у саопштењу, грешке су направљене у "планирању, времену, организацији и спроводјењу" трке, која је, како тврде, одржана у опасним условима током сезоне тајфуна у Јапану.

"Смрт Жила Бјанкија је могла да се избегне", рекао је један од адвоката породице Џулијан Чембрлејн британским медијима.

Отац француског возача Филип Бјанки казао је да породица жели правду и да се утврди истина о одлукама које су довели до смрти његовог сина.

"Као породица имамо толико питања на која нисмо добили одговоре и уверени смо да је несрећа могла да се избегне да није направљено много грешака", казао је Филип Бјанки.

Жил Бјанки је умро 17. јула прошле године, девет месеци после судара у Сузуки.

Он је био први возач Формуле један који је умро од повреда задобијених у трци после више од две деценије.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар