Јукић подвалио одлуку коју нико није видио

Одлука о јединственом програму обраде података добијених пописом становништва коју је донио директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић никада није разматрана на сједници Централног пописног бироа, нити је о њој расправљано са ентитетским заводима за статистику.

Република Српска 26.05.2016 | 12:42
Јукић подвалио одлуку коју нико није видио

Наведено је то у писму, које је Завод за статистику Републике Српске јуче упутио Јукићу, предсједавајућем Савјета министара БиХ Денису Звиздићу и министрима и релевантним домаћим и страним институцијама.

Од Јукића је затражено да своју одлуку стави ван снаге, јер је незаконита, а од Савјета министара да донесе одлуке о стављању ван снаге незаконитог програма обраде података и Јукићеве одлуке о усвајању јединственог програма.

Јукић је 18. маја без сагласности представника Српске донио одлуку о јединственом програму обраде података добијених пописом становништва из 2013. године. Према тој одлуци, која је објављена у "Службеном листу БиХ" чим је ступила на снагу, око 196.000 људи из спорних пописница биће третирани као стални становници БиХ, иако ту не живе.

"Јединствени програм обраде података је заправо Јукићев индивидуални акт. Директор није могао усвојити програм одлуком, као што је то учинио, јер се правни акт усваја само гласањем, а поред тога, ентитетски заводи нису учествовали у изради програма, што закон изричито налаже. За усвајање програма Јукић није имао сагласност ни у самој Агенцији за статистику БиХ, што је неопходно. Та одлука је краћа за 14 страница и са измијењеним и убациваним дијеловима у односу на документ који нам је Агенција за статистику БиХ раније понудила и коју смо одбили. Повјерење у попис због Јукићевих незаконитих поступака, врло је спорно", навео је Завод за статистику Републике Српске.

Додали су да су законима регулисане и надлежности Савјета министара у односу на Агенцију за статистику БиХ и њеног директора, који су одговорни Савјету министара.

"Осим што бира и поставља директора Агенције за статистику, Савјет министара може отворити расправу о раду и одговорности органа управе и утврдити начин испитивања стања у области њихове надлежности и покренути поступак за смјењивање руководиоца и замјеника руководиоца органа управе", истичу у Заводу за статистику Српске.

Упозорили су да резултати пописа, који су донесени противно закону и ван законског рока, не могу бити валидни.

"Овдје једино може и мора да реагује Савјет министара и институције на нивоу БиХ", истакла је директор Завода за статистику Републике Српске Радмила Чичковић.

Агенција за статистику БиХ саопштила је да радне групе статистичара из све три статистичке институције раде и да ће радити на обради података у складу са законом и усвојеним програмом.

Замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ Мирко Шаровић казао је јуче да Завод за статистику РС треба да поступа у складу са закључцима Владе Републике Српске.

"Писмо ће бити разматрано у Савјету министара, али и даље сматрам да Савјет министара у овом случају нема никаква овлашћења. Незадовољни смо развојем догађаја због једностране одлуке. Кредибилност пописа и објаве резултата пописа дошли су у питање", рекао је Шаровић након састанка коалиционих партнера на нивоу БиХ, на којем је једна од треба био и попис.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић упозорио је да су тачни подаци пописа важни да би и Српска и БиХ могли да планирају развој, економске програме, образовне стратегије и остале сегменте развоја цјелокупне заједнице. Он је нагласио да је због тога недопустиво прегласавање српских посланика који су изнијели јединствен став и тражили да Савјет министара извјештај о овом питању достави Парламенту БиХ. Истакао је да прегласавање не води дугорочној одрживости БиХ као државе два равноправна ентитета и три конститутивна народа.

"Коме требају нетачни подаци пописа? Шта они са становишта и статистике и економије уопште могу добро да донесу", упитао је Чубриловић и поновио да Република Српска неће признати нетачне податке.

Предсједник СДС-а Младен Босић истакао је да српски представници у Сарајеву неће подржати одлуке о попису које су против интереса Српске и незаконите.

"Не прихватамо инжењеринге", навео је Босић и додао да би Завод за статистику Републике Српске требало да објави податке за Републику Српску.

Предсједник ДНС-а Марко Павић изјавио је да треба сазвати свесрпски сабор политичких субјеката у Српској да би о попису становништва заузели заједнички став.

 

Демограф Стево Пашалић нагласио је да се цијела Српска мора озбиљно позабавити питањем пописа, јер подаци које хоће да објави Јукић, далекосежно гледајући, могу уздрмати конститутивност народа у БиХ.

"Кључни циљ је био достићи број Бошњака од 50,1 одсто у БиХ, како су то и наштимали", истакао је Пашалић.

Стављање ван снаге Јукићеве одлуке затражили су и Влада РС и замјеник директора Агенције за статистику БиХ Миљан Попић.

Човић: Одлука без координације

Хрватски члан Предсједништва БиХ и лидер ХДЗ-а Драган Човић рекао је да је недавно било договорено да буде пролонгирана објава резултата пописа, али да је одлука о јединственом програму обраде података донесена без координације.

"Договорено је било да буде измијењен закон и да резултати пописа буду објављени на јесен. Сада треба тражити модалитете да они који сматрају да су преварени не би били незадовољни", рекао је Човић.

Лидер СДА Бакир Изетбеговић каже да сматра да је поштован закон, а ако није, то треба да ријеше судови.

(Глас Српске)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

сирогојно

26.05.2016 10:57

Јбт..па могу ли се ови иста договорит...па ваљд и тих 198000 имају л.к БиХ...цим имају лицну самим тим су дрзављани БиХ...имам другара има лицну и пасос Србије гласа и тамо кад су избори а зиви и ради у Српској самим тим има пасос и лицну БиХ и кад су избори у БиХ гласа на свом изборном мјесту...и родјен је у БиХ...и у цему је проблем...такодјер имам јарана дрзављана УСА и тамо гласа кад су избори а вала и у БиХ кад су овде ако се тренутно налази ...и ста....па цјела Херцеговина гласа кад су у Хрватској избори а сви зиве и раде у Херцеговини и цак много утицу на резултате избора у Хрватској и ста...ама бас нист се не могу договорит...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тодоровић

26.05.2016 11:25

Баш си Сирогојно, шта ти мислиш када 200000 тих који не живе у БиХ гласају за исте кандидате који ће свакако формирати већину и кренути у планско уништавање РС? Зашто тих 200000 који не живе у БиХ да одлучују о нашој судбини, 200000 који су приказани да су побијени а сада наједном васкрснуше и хоће да кроје политику под водством Бакета и Кавазовића?

Name

Дадан

26.05.2016 11:36

Ово није био попис држављанства БиХ него попис становника који живе овдје, односно, имају пребивалиште у БиХ а не боравиште.

Name

Само се ви свадјајте

26.05.2016 14:58

Дакле,цињеница је да нас овдје зиви преко 3 милиона. Колико преко,то нико не зна. Ових 200 000 пописница су небитне јер је преко пола милиона уписаних људи они који ту не зиве. Од тог преко 200 000 срба и то није оно сто је најгоре. Најгоре је да је од пописа до данас отисли из БиХ путем сусједних дрзава и даље у свијет јос барем 100 тињак хиљада људи. Јос мало све ово неце бити битно,дрзава пензионера и просјака цемо бити ако не престанемо да се дијелимо и правимо папке

Name

Кики

27.05.2016 01:29

Нас Босњака има 61 %,око 2,5 милиона.